Početna Politika OBRAD GOJKOVIĆ: NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA, ILI KO GUBI IMA PRAVO DA...

OBRAD GOJKOVIĆ: NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA, ILI KO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI

0

Iako se 14. decembar, za kada su zakazani vanredni izbori u Novom, čini daleko, anketa na portalu Radija Jadran, s pitanjem – DA SU DANAS IZBORI ZA KOGA BISTE GLASALI? – u kojoj je do juče učestvovalo preko 2.000 posjetilaca, izdvojila je dvije partije DPS, sa 24,5 % i SNP sa 19,3 % podrške.

Da li je ovaj podatak relevantan za čelnike ove dvije partije sa najviše internet glasova? Danas prvo pitamo predsjednika OO SNP-a, Obrada Gojkovića, partije koja je od 2000. godine glavni dio vlasti u Novom.
„S obzirom na profilaciju Radio Jadrana, koji je glasilo Demokratske partije socijalista, podatke ove vrste treba analizirati sa velikom rezervom. SNP ima mnogo veću podršku u Herceg Novom, a objavljivanje sličnih anketa je do sada služilo za obmanu biračkog tijela” – u svom prepoznatljivom maniru, kada mu nešto ne odgovara, Gojković se „hvata” DPS-a, ne razmišljajući kome čini štetu. Možda upravo najviše sebi i svojoj partiji. I to upravo sada, kada najmanje treba, na pragu izbora! Ili, Gojković dobro zna da nijesu rezultati ankete baš vjerodostojni, jer je neko dobio „partijski” zadatak da što ćešće restartuje ruter i „diže” glasove?
Ustvari, ovakvo neargumentovano etiketiranje Radija Jadran ni malo ne čudi, u partiji koja u svemu, pa i za svaki svoj neuspjeh i pad rejtinga, upire prstom u DPS. Ali čudi Gojkovićeva politička nezrelost da na ovakav način diskreduituje veoma uticajan i najčitaniji medijski portal u Novom.
Podsjetićemo samo da su sve Gojkovićeve značajnije poslaničke inicijative iz crnogorskog parlamenta, dobre za grad, upravo prvo bile objavljivane na portalu Radija Jadran. Poput one o izdvajanju sredstava za sanaciju klizišta u Modježu iz državnog budžeta, ili predloga da se Sindikat Brodogradilišta uvrsti u pregovore oko privatizacije.
Naravno, Radio Jadran je pomno pratio i sve faze raspada vladajuće koalicije u Herceg Novom. Prvo, Gojkovićeve propale ambicije da bude predsjednik opštine, “po cijenu izbora” kako je medijima izjavljivao, pa onda takođe propao pokušaj da čelno mjesto u opštini preuzme Danijela Đurović i najzad, kada je već svima bilo jasno, da vlast ne može opstati i da SNP gubi članstvo i povjerenje građana, njegovo zalaganje za prijevremene izbore.
No, Obrad Gojković, u svakom slučaju, ovakvim istupom, nagovještava i makijavelističku kampanju SNP-a u Novom, u kojoj će ta partija, kojoj se osulo članstvo, zarad cilja koristiti sva „opravdana” sredstva da bi se obračunala sa „magupima u svojim i tuđim redovima”.

PRIORITET KAMPANJE ZAUSTAVITI DPS

Gojković nam potvrđuje da je u kampanji SNP-a prioritet u ovom momentu ne dozvoliti da DPS dođe na vlast u Herceg Novom, jer „predstavljaju sponu politike i kriminala, što se na kraju potvrdilo i potpisivanjem Memoranduma sa dijelom odbornika i izvršne vlasti”.
– To je vrlo jasan stav SNP-a, a vjerujemo da „Izbor” neće biti jedina grupa građana koja će se pojaviti na izborima 14. decembra – ocjenjuje on, odgovarajući na pitanje kako gleda na pojavu novih učesnika izborne trke, poput „Izbora”, koji je već krenuo u ozbiljnu političku kampanju.
Gojković ovoga puta nije spominjao „Izbor” kao „produženu ruku DPS-a”, što je nakon njihovog pojavljivanja prošle godine, često koristio za opis ovog Udruženja (o čijoj inicijativi za skraćenje mandata odbornicima lani SNP i druge članice koalicije nijesu htjele ni da raspravljaju).
No, SNP-u neće samo spriječavanje DPS-a da dođe na vlast biti jedini prioritet. Iako su svima dobro poznati razlozi zašto su izbori morali biti raspisani, a to je nemogućnost da upravo Gojković obezbjedi podršku u svojoj partiji za predsjednika opštine, on sada kaže :
“Skratili smo mandat Skupštini zbog problema koje smo uočili u funkcionisanju lokalne samouprave, a koji se više nisu mogli tolerisati. Kampanja će se zasnivati na objektivnom informisanju javnosti koji su i kako da se riješe problemi koji zaokupljaju Herceg Novi i njegove građane”.
I neće se samo tu zaustaviti, već će, kaže Gojković, kao odgovorna politička partija na lokalnom nivou, obezbjediti da Herceg Novi ima kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, školstvo, socijalnu zaštitu, kao i sigurnost i bezbjednost građana i njihove imovine – navodi Gojković.

NOSILAC LISTE SNP-a?

Pokušali smo da saznamo da li se i partijsko tijelo SNP stabilizovalo nakon što je najozbiljnije ugroženo, kao i da li se već zna ko će biti nosilac izborne liste? Dobijamo odgovor da je procedura za tu odluku pokrenuta:
„Odgovor na ovo pitanje je preuranjen, mada se vrlo često koristi kao predmet raznih političkih manipulacija. Nosilac liste će biti ličnost koja može na najbolji način rješavati probleme Herceg Novoga, a odgovor ko je to personalno će se znati poslije procedure koju smo započeli”.
I da se vratimo na početak i povod ovog razgovora, na rezultate ankete na portalu Radija Jadran o povjerenju građana u novo-stare političare. U svakom slučaju, Radio Jadran nije glasilo bilo koje političke partije ili Udruženja građana. Mada, neki bi sigurno voljeli da jeste, osim brojnih čitalaca i slušalaca koji nalaze svoj interes da nas prate i rado čitaju i komentarišu teme kojima se bavimo.
U narednima danima pokušaćemo da na identična pitanja, o rezultatima ankete portala Radija Jadran, predstojećoj kampanji i očekivanjima od izbora, dobijemo odgovore i iz DPS-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code