Obrad Mandić: Najveća berba maslina u Boki za posljednjih 15 godina

Obrad Mandić: Najveća berba maslina u Boki za posljednjih 15 godina

8
Podijeli

Berba maslina, deveta u organizaciji Maslinarskog društva Boka, najavljena je za nedjelju 29. oktobra u Kamenarima. Prema ustaljenoj praksi Društvo organizuje početak bokeljske berbe na nekom od najljepših maslinjaka. Takav je uređeni i lijepo održavani maslinjak predsjednika Društva, Obrada Mandića, u Kamenarima.

On će biti domaćin berbe i ugostiti na svom maslinjaku članove Društva i zainteresovane posjetioce, kao i sve koji žele da učestvuju u berbi.

Picerija i restoran

Par dana uoči ovog događaja, Obrad Mandić za Radio Jadran zadovoljno kaže da je ovo, nakon dvije teške i “sušne” godine, ova bila više nego berićetna za rod:

“Ove godine očekujem otprilike oko 150 l jer su masline odlično rodile. Imam kućni mlin za svoje potrebe, tako da sve što se ubere u nedjelju biće odmah prerađeno. To je nešto o čemu mora da se vodi računa. Masline, nakon branja, ne mogu čekati 2-3 dana, moraju odmah biti prerađene”, ističe on.

U svom maslinjaku na Kamenarima Mandić raspolaže sa više od 50 stabala. Međutim, kako kaže, intenzivno je preuzeo brigu o njima prije 15 godina. Starija stabla bila su zapuštena i skoro propala, dok nije krenuo aktivnije da vodi računa o njima. Za deceniju i po tvrdi da je ovo bila najbolja godina:

“Stari maslinjak koji smo imali je propao, jer niko nije rabotao oko toga. Čak su nam ga neki pojedinci uništavali, pilali, koristili kao drva za ogrijev. Ove godine biće najveća berba za posljednjih 15 godina, jer je rod izvanredan. Očekujem da bi mogao imati oko 150 l, što je rekord za moj maslinjak. Gajim sortu “frangiuento”, koja ne daje neki rod, ali mi zato štiti loze od bure”, priča Mandić.

Zanimljivo je da ove godine nije imao potrebu da stabla masline “posipa” nikakvim zaštitnim sredstvima. Međutim, ono što je nezahvalno kako kaže, jeste što su mu stabla masline blizu vinograda, pa je rod na lozi ove godine skoro izostao:

“Imam oko 600 stabala loze za svoje potrebe, a sa cijelog vinograda rodilo je oko 50 kg. To je sve posljedica grada koji je u Kamenarima padao veličine jajeta. Komšijama su čak stradali i prozori. U vinogradu mi je  i tera opala zbog toga”, priča Mandić.

Sa druge strane, ovaj preduzimljivi Bokelj  nije želio da priča o tome kako uspijeva da održi maslinjak kad je rodna godina loša, a takve su bile posljednje dvije. Maslina bude za kućnu upotrebu, međutim, bokeški maslinari imali su jako malo prinosa od prodaje. Zbog toga su iz MD Boka, tražili subvencije od sve tri bokeške opštine. Jedino je izostala podrška hercegnovske strane.

U MD Boka razmišljaju da se maslinari drugačije organizuju i pregrupišu, kako bi povećali šanse da dobiju  veću podršku lokalnih uprava i tako “pregrme” nerodne godine.

8 Komentari

 1. Čitajući ovaj tekst čovek bi pomislio da Boka ima više desetina hektara po maslinama, a sve se svodi na male “plantaže”, tek toliko da se zadovolji jedno domaćinstvo. Sama manifestacija je OK, ali o nekoj velikoj proizvodnji maslinovog ulja koja bi zadovoljila samo crnogorsko tržište nema ni govora. To što priča g-in Mandić je u domenu folklora.

 2. “Međutim, ono što je nezahvalno kako kaže, jeste što su mu stabla masline blizu vinograda, pa je rod na lozi ove godine skoro izostao:

  “Imam oko 600 stabala loze za svoje potrebe, a sa cijelog vinograda rodilo je oko 50 kg. To je sve posljedica grada koji je u Kamenarima padao veličine jajeta.”
  Čitam i ne razumijem vezu! Ako može neko da mi objasni,hvala.

  4
  2
 3. Svaka cast za g.Obrada.
  To bi mogla svaka porodica koja ima zemlju.
  I sam potičem iz porodice koja je imala 200 stabala maslina.
  Zemlja nije prodata,ali su maslinjaci zarasli u draču.
  Postoji način i fa de revizalizuju stare,brže je mada nove sorte daju bolji rod.Jos jednom STETNO,a što se pomoći tiče ne očekujte ni od Ministarstva,ni Opštine.Obi drugi bi se možda pred neke izbote došli slikati,da pojedu priganice i popiju lozu i to je to.
  U Hrvatskoj i Sloveniji je to na državni nivo dignuto.
  Sa 70 -100 maslina otvarate jedno radno mjesto.

  23
  1

Ostavite komentar

*

code