Početna Društvo Obuka 42 studenta Pomorskog fakulteta na jedrenjaku “Jadran”

Obuka 42 studenta Pomorskog fakulteta na jedrenjaku “Jadran”

1

Školski brod “Jadran” Mornarice Vojske Crne Gore, pod zapovjedništvom kapetana korvete Zorana Ivanovskog sjutra u 11 sati, sa tivatskih Pina, kreće na petnaestodnevnu plovidbu na ruti Tivat – Istanbul – Pirej.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, plovidba je organizovana radi praktične obuke 42 studenta Pomorskog fakulteta u Kotoru sa nautičkog, brodo-mašinskog i smjera pomorske nauke.

Riječ je o studentima druge i treće godine koji će se u pratnji četiri profesora obučavati u brodskim vještinama i obavljati pomorsku službu pod nadzorom pripadnika Vojske Crne Gore i posade broda.

‘Jadran’ će do Istanbula ploviti četiri dana, koliko će se potom i zadržati u istanbulskoj luci, nakon čega isplovljava za Pirej u kojem će, nakon dvodnevne plovidbe, boraviti tri dana”.

Studenti i posada broda obići će niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznati se sa bogatom pomorskom prošlošću ta dva grada i njihovim značajem u svjetskom pomorskom biznisu.

Sa ‘Jadrana’ će, tokom prolaska kroz Medovski zaliv u Albaniji, biti bačen vijenac u more, u znak sjećanja na veliko stradanje crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike, a koji su izgubili život u potonuću italijanskog broda ‘Brindizi’, 1916. godine”.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code