Obuka za poljoprvrednike: Naučite kako upravljati zelenim otpadom-kompostom

Obuka za poljoprvrednike: Naučite kako upravljati zelenim otpadom-kompostom

1
Podijeli

Dvodnevna obuka za poljoprivredne proizvođače o uspostavljanju održivog upravljanja zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje – kompostom za 60 poljoprivrednika iz Boke počeće krajem oktobra. Prijavljivanje traje do 10. oktobra.

To je dio obuke u okviru projekta ” Aktivna Agro Javnost”. Program podrazumijeva distribuciju kompostera zapremine 400l za 45 poljoprivrednih proizvođača, praktičnu obuku uspostavljanja kompostiranja zelenog otpada iz poljoprivredne proizvodnje i  praćenje procesa kompostiranja kroz periodične posjete projektnog tima.

Picerija i restoran

Projekt menadžerka Ljiljana Radunović kazala je Radiju Jadran da je interesovanje i odziv poljoprivrednika bolji nego što se očekivalo, pa će stoga morati da se obavi selekcija i broj poljoprivrednika “svede” na 20 u opštinama Herceg Novi, Kotor i Tivat:

– Selekcija se radi na osnovu obima poljoprivredne proizvodnje, vrste i proizvedenog zelenog otpada. Program obuke za poljoprivrednike iz Herceg Novog biće realizovan kroz dva segmenta – rad sa onima iz gradskog jezgra pa onda sa onima iz ruralnog dijela, kako bismo im olakšali prisustvo, pojašnjava Radunović.

Poljoprivrednici će tokom obuke potpisati sporazume o saradnji sa partnerima u organizaciji projekta, na osnovu kojeg će dobiti kompostere od reciklirane plastike, koji se mogu koristiti oko deset godina. Oni će biti obučavani za kompostiranje u zavisnosti od toga kojom se granom poljoprivrede bave:

– Različita vrsta otpada zahtijeva i različite načine slaganja kompostnog otpada, u odnosu na to da li je riječ o otpadu od maslinarske ili povrtlarske proizvodnje, ili je riječ o agrumima. Koriste se drugačiji aditivi – pepeo, zemlja, pilotina ili nešto drugo. Ono što je najbitnije jeste da se u što kraćem vremenu proizvede kompost, dodaje naša sagovornica.

Na osnovu dosadašnjih iskustava, a zbog odgovarajuće klime, prvi kompost od poljoprivredne proizvodnje mogao bi se dobiti za nekih 5-6 mjeseci. Radunović navodi da kad je riječ o privatnim površinama, najviše otpada ostaje nakon maslinarske proizvodnje, a njim se kasnije upravlja na neodrživ način – ili se pali ili završi u kontejnerima, a u potpunosti može biti kompostiran:

– Kod nas je moguće uspostaviti stopostotnu reciklažu zelenog otpada. Proizvedeni kompost ima višestruki značaj, a finalni proizvod ima veliku primjenu i u održivom upravljanju zelenim površinama i u poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivrednici ga mogu koristiti kao organsko đubrivo za povećanje prinosa i smanjenje hemijskih sredstava kojima se održavaju i njeguju poljoprivredne kulture, pojasnila je Radunović.

Cilj je povećanje kvaliteta hrane i poljoprivrednih proizvoda. Podršku ovom projektu dalo je i Ministarstvo poljoprirvede i ruralnog razvoja, jer je to jedna od prioritetnih akcija ne samo u državnom planu upravljanja otpadom, već i kroz akcione planove koje radilo Ministarstvo, koje je predložilo što više aktvnosti na afirmaciji kompostiranja.

Projekat “Aktivna Agro Javnost” realizuje se od 12. juna ove godine, a finansira se iz fondova Evropske unuje u okviru programa “Grant & training programme – Jačanje kapaciteta NVO u zagovaranju i razvoju politika na zapadnom Balkanu “.

Projekat realizuju NVO “Ekološki centar Delfin” u partnerstvu sa NVO “Maslinarsko društvo Boka” iz Tivta i NVO “Udruženje privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika Herceg Novi”, a u saradnji sa opštinama Kotor, Tivat i Herceg Novi i medijima Radio Kotor, Radio Tivat i Radio Jadran.

Prijavni formular i sve potrebne informacije mogu se dobiti na:

Eko Centar DELFIN : +382 67 288 608 / +382 67 215 527 / e-mail: ecodelfinkotor@gmail.com/ Poslovni centar Rakite bb Škaljari Kotor 85330

Maslinarsko društvo Boka: +382 67 201 732 / e-mail: maslina.boka@gmail.com/  www.maslinaboka.org

Udruženje privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika Herceg Novi: +382 69 606 299/ e-mail: pavlehn@gmail.com

1 komentar

Ostavite komentar

*

code