Obuka za spasioce na vodi

Obuka za spasioce na vodi

1
Podijeli

Crveni krst Crne Gore organizovaće obuku za spasioce na vodi i provjeravati ovjeru licenci za ovu godinu, u cilju stvaranja kadrovskog potencijala za formiranje spasilačkih službi na plažama – prenosi MINA.

Iz CKCG su saopštili da će ovjeru licenci za postojeće spasioce na vodi provjeravati na bazenu Dragan Trifunović u Budvi, 18. i 25. februara, 4, 11, 18. i 25. marta, 1, 15. i 22. aprila.

Picerija i restoran

Kako su najavili, u Domu solidarnosti u Sutomoru provjere će biti organizovane 30. aprila, 18. i 26. maja i 9. juna.

Prva obuka novih spasilaca počeće 1. maja, a za ovu godinu su planirane četiri.

Iz CKCG-a su kazali da su kao punopravni član Međunarodne spasilačke federacije (ILS) obavezni da usklađuju nastavni plan i program, i kriterujume ocjenjivanja sa međunarodnim standardima.

Ove sezone praktični dio obuke i ispiti sprovodiće se po izmijenjenim, međunarodno usklađenim normama, koje će se primjenjivati na ispitima za ovjeru licenci i obukama novih spasilaca na vodi.

Sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijeva plivanje 100 metara za 1,4 minuta i manje spasilačkim kraulom, plivanje 300 metara za 4,3 minuta i manje uz pomoć peraja, transport davljenika 25 metara, koristeći tri tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika.

Ovaj dio ispita, kako su najavili, uključuje i plivanje 400 metara za devet minuta i manje, po 200 metara prsno plivanje i kraul, ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika, tri metra dubina i to tri puta za tri minuta.

Provjera podrazumijeva, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i Kardiopulmonalna reanimacija (KPR).

Obuku spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, CKCG sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

1 komentar

  1. Svake godine se obnavlja nekakva ,,licenca”, koja košta koliko mjesečna plata spasioca. Pri tom, spasilac radi do 3 mjeseca. Treba to reći budućim polaznicima kursa. Ti se kursevi organizuju da bi zaradili izdavaoci ,,licenci”, a ne spasioci, koji se po cijeli dan peku na sunce.

Ostavite komentar

*

code