Početna Društvo Obuke i ovjere licenci za spasioce na vodi

Obuke i ovjere licenci za spasioce na vodi

0

Provjere za ovjeru licenci za 2019. godinu za spasioce na vodi biće organizovane na bazenu “Dragan Trifunović” u Budvi, 7, 14. i 21. aprila, dok će u Domu solidarnosti u Sutomoru biti organizovane 19. maja, kao i 8, 22. i 30. juna, najavljuju iz Crvenog krsta Crne Gore.

Prva obuka novih spasilaca počeće 29. aprila, trajaće do 5. maja. Druga obuka na programu je od 21. do 27. maja, treća od 1. do 7. juna i četvrta od 23. do 29. juna. Posljednjeg dana svake obuke biće organozvani i završni ispiti.

Obuku, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom. Sve četiri obuke biće organizovane će u Domu solidarnosti u Sutomoru.

Iz Crvenog krsta napominju da su, kao punopravni član ILS- e (Međunarodne spasilačke federacije), u obavezi da usklade nastavni plan i program, kao i kriteriujume ocjenjivanja sa međunarodnim standardima.

– Podsjećamo spasioce da se, počev od sezone 2018. godine, praktični dio obuke i ispiti sprovode po izmijenjenim, međunarodno usklađenim normama, koje se primjenjuju na ispitima za ovjeru licenci i na obukama novih spasilaca na vodi – navode iz CK-a.

Zainteresovani kandidati za obuku mogu se javiti u Nastavni centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta, Dom solidarnosti u Sutomoru. Kontakt osoba: Ljubinka Vulević +38230/373-608 ili +38269/334-267, mail: spasilastvo@ckcg.me.
Spasioci za ovjeru licence mogu se prijavljivati i elektronskim putem, a “Prijavni formular’ mogu se preuzeti na linku: http://ckeg.me/mn/dokumenta/cat view/1-sva-dokumenta/3-dokumenta, i poslati na mail: spasilastvo@ckcg.me

Kandidat za zvanje spasilac mora imati minimum 18 godina. Prije početka kursa dužan je da dostavi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, kao i da uspješno završi provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru koja obuhvata: ronjenje na dah (20 metara i više), plivanje (50 metara za 50 sekundi i manje) i plivanje (300 metara slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi i manje).
Pored toga, prije polaganja završnog ispita kandidat mora imati minimum 100 časova teorijske i praktične nastave i iz prve pomoći.

Zavržni ispit obuhvata: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći.

Sadržaj praktičnog dijela ispita sa normama:
1. Plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje, spasilačkim kraulom
2. Plivanje 300m za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja
3. Transport davijenika 25m, koristeći tri 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davijenika
4. Plivanje 400m za 9 minuta i manje (200 m prsno plivanje i 200 m kraul)
5. Ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 m
6. Vađenje potonulog davijenika (3m dubina) 3 puta za 3 min

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code