Početna Društvo Obustavljeni radovi na Mamuli

Obustavljeni radovi na Mamuli

7

Uprava za inspekcijske poslove, inspektorka za kulturna dobra, naložila je kompaniji OHM „Mamula Montenegro” DSD iz Tivta, da obustavi radove na ostrvu Lastavica do dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

U saopštenju Uprave se navodi da je inspekcijskim nadzorom 8. marta utvrđeno da je investitor počeo izvođenje pripremnih radova za izgradnju turističkog kompleksa „Mamula“ koji su “izvedeni u skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore od 20. jula 2017. godine”.

Picerija i restoran

– Inspekcijskim nadzorom je takođe konstatovano da je subjekat nadzora OHM „Mamula Montenegro“ DSD otpočeo radove na objektu koji je proglašen za nepokretno kulturno dobro bez konzervatorskog projekta na koji je saglasnost dala Uprava za zaštitu kulturnih dobara. U skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem, Uprava za inspekcijske poslove, inspektor za kulturna dobra, je donio usmeno rješenje na zapisnik o inspekcijskom nadzoru, kojim je naloženo OHM „Mamula Montenegro” DSD iz Tivta, da obustavi radove na lokaciji do dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je izjavu na zapisnik dala i arhitekta-konzervator Katarina Nikolić, koja je izjavila da je izvođač privremeno demontirao dio obuhvatnog zida centralnog platoa, uz prethodno obilježavanje svakog pojedinačnog bloka kamena i njegovo deponovanje u neposrednoj blizini, u skladu sa konzervatorskim principima i praksom.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da subjekat nadzora posjeduje rješenje o konzervatorskim uslovima za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, međutim ne posjeduje saglasnost na konzervatorski projekat Uprave za zaštitu kulturnih dobara, te je iz tih razloga zabranjeno dalje izvođenje građevinskih radova na navedenoj lokaciji do dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat od Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Inspektor za kulturna dobra je uputio zahtjev kojim je zatražio da stručni tim Uprave za zaštitu kulturnih dobara izađe na ostrvo Lastavica i obavi uvid u radove koji su izvedeni u skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore, a kojim je data saglasnost „OHM Mamula Montenegro“ DSD za izvođenje pripremnih radova za izgradnju turističkog kompleksa „Mamula“.

– Takođe, inspektor za kulturna dobra je i 15. marta  izvršio kontrolni inspekcijski nadzor, te neposrednim uvidom, konstatovao su radovi na lokaciji koja je predmet inspekcijskog nadzora obustavljeni – navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

7 Komentari

 1. Privatna država!
  Vlasniku države usfalilo malo para, pa prodao komad zemlje: Mamulu!
  Novi vlasnik gradi po svom nahođenju.

  Na žalost, mi obični građani možemo samo da ćutimo…

  9
  1
 2. Utisak je bio, a praksa pokazala da se kod nas svi fušerajski odnose prema nasljeđu i kulturnom dobru koje nam je istorija povjerila na održavanje i svijest o očuvanju.
  Veliki investitori koji nam nagrđuju sve uzeto pod zakup i u bescjenje .Lovci u mutnom na pogodnom tlu.
  Zato se u boga nadam da ima i dalje poštenih i savjesnih makar među stručnjacima iz oblasti konzervatorkih smjernica.

  12
 3. Šteta je već učinjena. G-đa Nikolić je upotrebila jedan riječi‚‚ izvođač je privremeno demontirao dio obuhvatnog zida‚‚, a na fotografiji se vidi da je odvaljen veliki komad. Reagovanje inspekcije i zahtjev da se radovi obustave je dobro, jer da je investitor nastavio ovako da kopa po Mamuli, ostala bi bez onoga zbog čega je Mamula proglašena za kulturno dobro.

  26
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code