Početna Ekonomija Očekivanja: Neće biti raskinut ugovor sa Northstarom za Montrose

Očekivanja: Neće biti raskinut ugovor sa Northstarom za Montrose

3

Vlada očekuje da će kompanija Northstar, koja gradi turistički kompleks Montrose na Luštici, u dogovorenom roku realizovati investicionu obavezu i da opcija raskida ugovora o dugoročnom zakupu neće biti razmatrana, saopštio je sekretar Sekretarijata za razvojne projekte, Dejan Medojević.

– Investitor je ispunio ugovorne obaveze za čiju realizaciju su postojale pretpostavke, pa je u skladu sa tim uplatio avansnu zakupninu u ukupnom iznosu od dva miliona eura, u skladu s aneksom dva ugovora, zaključenim u februaru – rekao je Medojević agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, ozbiljnost koju je investitor do sada pokazao u ispunjenju prvog dijela obaveza proisteklih iz aneksa dva, uliva sigurnost u pogledu ispunjenja njegovih preostalih obaveza.

– S tim u vezi, Vlada će, u saradnji sa lokalnom samoupravom, nastojati da ispuni svoje obaveze i stvori pretpostavke investitoru za realizaciju tog projekta – kazao je Medojević.

Prema aneksu dva ugovora, investicioni period počinje 30 dana nakon potpisivanja protokola o otpočinjanju minimalne investicione obaveze, na čijem se zaključenju intenzivno radi.

– Investitor će imati obavezu da 30 dana nakon zaključenja protokola počne i u roku od pet godina realizuje investicionu obavezu od 80 miliona eura za prvu fazu projekta – precizirao je Medojević.

On je dodao da preostali iznos od 130 miliona eura investitor ima pravo da investira u prvu i drugu fazu projekta, nakon ispunjenja minimalne investicione obaveze, što čini ukupnu investiciju u iznosu od 210 miliona eura.

– U toku su aktivnosti na stvaranju prostorno-planskih i infrastukturnih pretpostavki, čijim će sprovođenjem biti obezbijeđeni uslovi za početak realizacije investicionih obaveza kompanije Northstar. U februaru je formiran koordinacioni tim, kojim rukovodi Sekretarijat za razvojne projekte – objasnio je Medojević.

U njegovom radu, kako je naveo, učestvuju predstavnici Ministarstava održivog razvoja i turizma i finansija, Opština Herceg Novi i Tivat, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i navedene kompanije.

– Ukoliko te aktivnosti budu efikasno sprovođene, odnosno ako budu stvoreni prethodni uslovi, plan investitora je da u junu naredne godine počne pripremne, a u septembru glavne radove na projektu – precizirao je Medojević.

On je ocijenio da bi realizacija tog projekta na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, uz uspješan razvoj projekta Luštica Bay na tivatskom dijelu poluostrva, kao i drugih projekata najavljenih na tom području, imala nemjerljiv značaj za jačanje ukupne turističke ponude Crne Gore.

Ugovor o dugoročnom zakupu hercegnovskog dijela poluostrva Luštica potpisan je 11. septembra 2009. godine, ali je stupio na snagu 26. avgusta 2013, potpisivanjem protokola o njegovoj pravnosnažnosti.

Konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited zakupio je 520 hiljada kvadrata zemljišta, za gradnju turističkog kompleksa visoke kategorije. Investitor se obavezao da će izgraditi hotel visoke kategorije, brenda Ritz-Carlton i 29 luksuznih vila sa pratećim ugostiteljskim i trgovinskim prostorima, na 70 hiljada kvadrata korisne površine.

Opštini Herecg Novi 300 hiljada eura od “Northstara”

Najkasnije do 1. avgusta Ministarstvo finansija će na račun za posebne namjene Opštine Herceg Novi uplatiti 300 hiljada eura za potrebe plaćanja obaveza konzorcijuma Northstar i Equest limited Jersey UK, navodi se u Informaciji o implementaciji obaveza preuzetih Anex-om II Ugovora o dugoročnom zakupu dijela Luštice za projekat Montrose, zaključenog 14. septembra 2009. godine.

Riječ je o 30% novca, od ukupno milion eura, koliko je investitor 19. jula uplatio na račun Ministarstva, a koji pripadaju Opštini Herceg Novi na ime zakupa zemljišta koji je u njenom vlasništvu.

Opština je dužna da dobijena sredstva utroši isključivo za povezivanje infrastrukture do lokacije u skladu sa Anexom II, konkretno: za postupak eksproprijacije, radi izgradnje infrastrukture, raspisivanja tendera za izbor izvođača radova za izgradnju infrastrukture do lokacije, kao i sve troškove izgradnje cjelokupne infrastrukture. U troškove se ubraja i izrada glavnih projekata za izgradnju infrastrukture.

„Opština ima obavezu da na zahtjev Ministarstvu finansija omogući uvid u izvod kojim se pravda svaka transakcija izvršena sa računa Opštine Herceg Novi ( račun za posebne namjene Opštine Herceg Novi kod Hipotekarne banke )“, kaže se u Informaciji.

3 Komentari

 1. Nikome nije za vjerovati kad su pare u pitanju, tako da treba popratiti Opštinske i Državne institucije gdje i kako ulažu naša sredstva.

 2. Ok opstina je dobila 300 Hiljada i to ce investirati u infrastrukturu bogu hvala.
  Sta ce drzava da uradi sa 700 ? hoce li ih uloziti u infrastrukturu opstine HN ili ce opet da potrosi na podgoricu ?

  14
  1
  • Tacno Riviera, zato kazem da jedino autonomija Boke moze spasiti odliv nase djedovine u PG I jedino to moze dati motiv nasim mladima da ostanu tu. Dokazana cinjenica je da regija Boke moze biti Istra, ili bogatija, ali ekonomske odluke donositi u Kotoru, Tivtu ili Novom i drzavi da ide 30 a nama 70 posto poreza, a ne obratno ko sad.

   15
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code