Početna Društvo Od 13 zahtjeva samo dvije Skupštine stanara imale novac za obnovu fasada...

Od 13 zahtjeva samo dvije Skupštine stanara imale novac za obnovu fasada zgrada

4

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog u prošloj godini, zajedno sa Skupštinama stanara stambenih zgrada, obnovila je fasade 6 zgrada. Time je nastavljena revitalizacija I osvježavanje spoljnih zidova stambenih objekata koje je, uglavnom, nagrizla vlaga.

Foto: Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog

Uskoro se očekuje početak sanacije fasade na još jednoj stambenoj zgradi, čiji su stanari ranije podnijeli zahtjev, ali do sada nijesu uspjeli da obezbijede izvođača radova. Biće to prva fasada koja će biti uređena u ovoj godini, a u Agenicji navode da od početka godine nijesu dobili nijedan novi zahtjev za adaptaciju.

“Tokom 2019 godine imali smo ukupno 14 zahtjeva za uređenje, međutim, jedan je povučen, tako da smo tokom prošle godine uradili predmjer i predračun potrebnih radova za 13 zgrada. Na žalost, Skupštine stanara samo dvije od 13 zgrada koje su predale zahtjeve Agenciji, uspjele su da skupe potrebna sredstva i izaberu izvođača. Tokom prošle godine obnovili smo fasade 6 zgrada, uključujući dvije sa zahtjevom iz 2019. godine, dok su preostale četiri predale zahtjeve prethodnih godina, ali su tek tokom prošle ispunile sve tražene uslove”, navode u Agenciji.

Skupštine stanara u 9 stambenih objekata pokrenule su proces za izbor izvođača radova, pa trenutno nijedna Skupština nema kompletirane uslove za početak adaptacije.

Obnova fasada na gradskim stambenim objektima projekat je koji Agencija sprovodi u saradnji sa Skupštinama stanara već desetak godina. U ukupnim troškovima Agencija učestvuje 30%, dok stanari obezbjeđuju preostalih 70%. Na ovaj način do sada je obnovljeno skoro 60 fasada u Herceg Novom.

Procedura u uređenju fasada stambenih zgrada

Poslije prijema zahtjeva za pomoć (koji se može preuzeti sa sajta Agencije Formular zahtjeva za pomoć za uređenje fasada – Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog // Zvanični websajt ), službenik Agencije  obavlja predmjer i fotografisanje zgrade, nakon čega sačinjava orjentacioni predmjer i predračun radova.

Foto: Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog

Na osnovu orjentacionog predmjera i predračuna radova, Skupština stanara zgrade prikuplja najmanje tri ponude, bira najpovoljniju i zajedno sa zapisnikom o izboru ponude dostavlja je Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog.  Agencija uz zahtjev za uplatu određenih sredstava za uređenje zgrade prosljeđuje Odluku opštinskom Sekreterijatu za finansije, imajući u vidu da je Skupština stanara već obezbijedila svoj dio sredstava.

Kad sredstva budu odobrena i uplaćena na račun Agencije, kontaktira se Skupština stanara, potpisuje sporazum između Agencije i uprave stambene zgrade, nakon čega počinje realizacija, uz obavezan nadzor radova službenika Agencije do kraja radova.

Nakon završetka radova se zajedno sa Upravom zgrade obilazi i pregleda objekat, sačinjava i potpisuje službena zabilješka između uprave zgrade i Agencije za izgradnju i razvoj, u kojoj se navodi da nema primjedbi na izvedene radove ( ako ih nema ).

Nakon potpisivanja službene zabilješke Agencija za izgradnju i razvoj sa svog računa na račun izvođača prebacuje sredstva koja su obezbijeđena za obnovu fasade u punom iznosu i tim se završava cjelokupan postupak uređenja fasade.

4 Komentari

  1. najgora je stvar sto agencija forsira da fasadu radi neka firma iz Niksica…kao najpovoljni su..nama su radili zgradu u igalu..tri sprata…slagacu Vas ali mislim da su naplatili preko 12 hiljada eura…ali bez stiropora…bez mrezice-lijepka nego samo fasadex totalni promasaj..za dvije …tri godine bice ko da nije okrecena…..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code