OD 15. JULA APLICIRANJE ZA MIDAS – GEF GRANTOVE ZA PLANINSKA...

OD 15. JULA APLICIRANJE ZA MIDAS – GEF GRANTOVE ZA PLANINSKA GAZDINSTVA

149
0
Podijeli

savjetodavna_sluzba_u_biljnoj_proiz_logoJoš jedna mogućnost za razvoj stočarstva i uopše poljoprivrede  u zaleđu Boke Kotorske otvara se mjerama finansijske podrške kroz tzv. MIDAS-GEF grantove. Krajem prošlog mjeseca objavljen je drugi poziv za apliciranje za unapređenje stočarske proizvodnje.

– Kroz MIDAS grant ove godine se provlače 2 vrste mjera – rekla nam je savjetnica u biljnoj proizvodnji u savjetodavnoj službi u Herceg Novom, Mileva Marić. To su investicije u planinska gazdinstva i upravljanje đubrivom i sprječavanje od erozije.

Oni koji imaju planinska gazdinstva da bi dobili grant treba da su fizička lica ili privredno društvo koje je registrovano za subvencije na katunima, ili ona fizička lica koja imaju mjesto stanovanja na više od 1000 m nadmorske visine. Oba korisnika treba da imaju najmanje 5 „uslovnih grla“, registrovanih i zavedenih kod veterinarske uprave. Ona kaže da neke od investicija koje se podržavaju ovim mjerama u održavanju katuna i pašnjaka su:

Picerija i restoran

– rekonstrukcija i adaptacija objekata za stanovanje ljudi (tipa koliba)

– rekonstrukcija i adaptacija objekata za smještaj stoke,

– rekonstrukcija i adaptacija pojila. Minimalna investicija za ovaj tip mjera je 3.000 eura, a maksimalna 50.000 eura.

Druga mjera je upravljanje đubrivom i sprječavanje od erozije. Korisnici su takođe fizička lica ili udruženja koja imaju više od 5 grla stoke. Za one koji konkurišu za grant zbog sprječavanja od erozije izgradnjom kamenih terasa, uslov je posjedovanje zemljišta od najmanje 2 Ha, odnosno najviše 5 Ha ukoliko vlasnik želi nabavku mehanizacije za rasturanje đubriva.

Pored ovoga, Marićka navodi da se investicije daju i za izgradnju, odnosno adaptaciju skladišta, za skladištenje živinskog otpada. Minimalni iznos investicija za upravljanje đubrivom i sprječavanje od erozije kao i za izgradnju skladišta je 5.000 a maksimalni iznos 70.000 eura.

Subvencije MIDAS-a za prošlu godinu iznosile su 50%, međutim ove godine visina subvencije iznosi 50% od ukupne investicije. Prijave počinju od 15. jula do 15. septembra. Svu potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu naći ili u Savjetodavnoj službi za biljnu proizvodnju ili u Selekcijskoj službi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code