Od 1996. godine pronađeno 28 hiljada nestalih osoba na Zapadnom Balkanu

Od 1996. godine pronađeno 28 hiljada nestalih osoba na Zapadnom Balkanu

0
Podijeli

Zemlje regiona su od 1996. godine uspjele pronaći i identifikovati više od 70% od 40.000 nestalih osoba.

– Ovako izuzetan rezultat postignut je zahvaljujući uključenosti vlasti na regionalnom nivou, uz značajnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih donatora – kazao je šef Programa Komisije za Zapadni Balkan, Matthew Holliday na sastanku Radne grupe Međunarodne komisije za nestale osobe (MKNO) u Herceg Novom.

Picerija i restoran

Rješavanje što većeg broja od oko 12.000 slučajeva nestalih osoba, (bez imena ili neidentifikovanih) slučajeva u mrtvačnicama u cijeloj regiji kroz ciljane pilot-projekte, zatim rad na procedurama za razmjenu podataka o nestalima i mogućim lokacijama skrivenih grobnica, kao i učešće na ekshumacijama od zajedničkog interesa, koraci su koje je definisala ova Radna grupa.

Njen zadatrak biće nadzor aktivnosti predviđenih Okvirnim planom, koji su u novembru potpisali predstavnici institucija nadležnih za pitanje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji.

Šef Programa Komisije za Zapadni Balkan, Matthew Holliday pohvalio je nadležne za rješavanje pitanja nestalih osoba za posvećenost koju su pokazali tokom dvodnevnog sastanka.

Velika Britanija je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 1,5 miliona eura za dvogodišnji projekat podrške jačanju regionalne saradnje na rješavanju pitanja osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih, koji sprovodi MKNO.

Inače, MKNO je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu. Njen mandat je osigurati saradnju Vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razlog, te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Dvodnevni skup održan je u hotelu ACD u Meljinama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code