Početna Ekonomija Od 2020. godine nova kompanija za gradnju i remont jahti u Bijeloj,...

Od 2020. godine nova kompanija za gradnju i remont jahti u Bijeloj, sa 300 zaposlenih

8

Na mjestu nekadašnjeg Jadranskog Brodogradilišta u Bijeloj, Adriatic Marinas, holandska firma Damen i Vlada Crne Gore nastoje da dobiju jednu ozbiljnu fabriku za rad na super jahtama, veličine do 120 metara.

– To je ozbiljan projekat na kojem radimo od 2012. godine – rekao je PR Porto Montenegra, Danilo Kalezić Infobirou.

Kompanija koja će graditi i remontovati mega jahte u Bijeloj trebalo bi da počne da radi 2020. godine i da zapošljava oko 300 ljudi.

Predstavnici Vlade i konzorcijuma koji čine Adriatic Marinas, koji upravlja Porto Montenegrom, i holandska kompanija Damen, potpisali su krajem novembra ugovor o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

Koncesioni ugovor, između ostalog, previđa investiciju od 20 miliona EUR u prve tri godine od početka investicionog programa, a u petoj zapošljenje više od 300 radnika.

Kalezić potpisivanje koncesionog ugovora smatra “viješću godine”, a ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, ranije je rekao da se radi o dobrom projektu za državu i zakupca.

Stečaj u Jadransko brodogradilište Bijela uveden je 2015. godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura. Od tada je prodajom imovine, namireno preko 70 odsto potraživanja.

Stečajna uprava je u septembru prošle godine odobrila prodaju imovine kompanije koja se nalazi u koncesionom području, konzorcijumu koji čine Adriatic Marinas i Damen za 2,65 miliona EUR. Taj konzorcijum je jedini dostavio ponudu.

Mnogi radnici Bivšeg Brodogradilišta su za posljednje tri godine uz otpremnine otišli u penziju, u druge firme, ili na Biro rada. Oko 20-tak njih je još angažovano povremeno, po pozivu stečajnog upravnika. I danas žale za gašenjem Brodogradilišta, ali se, kako nam kažu, ipak, nadaju da će u novoj kompaniji niti mjesta za njih i buduće generacije.

8 Komentari

  1. Pokojni Broz je vladao Jugoslavijom 35 godina, nasledio je ratom opustosenu zemlju, nepismene ljude, zavadjene narode, jednom rijecju jade je nasledio. I sta su on i ti danas mrski nam komunisti za 35 godina uradili? Gospodar nas sadasnji, sa svojom svitom, evo 30 godina vlada, nije zatekao pustos, nije zatekao nepismene ljude, tacnije zatekao je jedno sredjeno drustvo u kom je sve bilo na svom mjestu, drustvo sa malom stopom nezaposlenosti, sa jakom industrijom i jos jacim trurizmom. Danas smo svi svjedoci sta je sa radnickom klasom i gdje su nam firme, gdje su one sistematski unistene a kome su preostale prodate, tipa catara. O ovom posebno ljubitelji gospodarevog lika i djela treba da razmisle. Znam da nece ali hajde neka pokusaju

    31
    3
  2. da mi je vidjeti taj kadar koji ce raditi u tu novu firmu .Nema vise laznog bolovanja sezonskih poslova i biznisa zavrseno je sa laznim socijalizmom i pljackom ponesite jos malo to zeljeza sto je ostalo u NK i zaboravite na zlatnu koku pogotovo lokalni preduzetnici dosta ste se naplastili na racun JBB a sve su kao odnijeli ovi sa sjevera.Udje sa lopatom u preduzece pa za godinu veliki biznismen na racun sirotinje iz BIH I drzavnog sektora.Procenat za dodjelu posla i posao se dobija .GOTOVO sad su drugi igraci na djelu .AMIN

    25
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code