Početna Naslovna Od boravišne takse do sada 5,6 miliona eura: Na odmoru i dalje...

Od boravišne takse do sada 5,6 miliona eura: Na odmoru i dalje oko 200 hiljada gostiju

14

U Crnoj Gori je od početka godine od boravišne takse naplaćeno više od 5,6 miliona EUR, što je za skoro 900 hiljada eura više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Nacionalne turističke organizacije.

Kako je kazala Aleksandra Maksimović tokom ove turističke sezone zabilježen je kontinuirani rast finansijskih i fizičkih pokazatelja:

„Ukupni prihodi od boravišne takse koji pripadaju budžetu Crne Gore i lokalnim turističkim organizacijama, naplaćeni od početka godine zaključno sa 14. avgustom iznose preko 5,6 miliona eura, što je za gotovo 900 hiljada eura više u odnosu na isti period prošle godine“, rekla je Maksimović.

Prema posljednjim podacima lokalnih turističkih organizacija, koje svakog petka rade presjek brojnog stanja turista u Crnoj Gori, procjenjuje se da trenutno u državi boravi oko 200 hiljada gostiju, što je u odnosu na uporedni podatak prošle godine više za preko 25 hiljada.

Maksimović je kazala da i ostali relevantni parametri ukazuju na porast turističkog prometa, prije svega podaci Aerodroma Crne Gore koji su opslužili za oko 120 hiljada putnika više, kao i podaci Nacionalnih parkova Crne Gore koji bilježe za oko 30 odsto veći broj posjetilaca nego prošle godine.

„Ključna novina koja je obilježila ovu turističku sezonu u strukturi turista jeste veliki porast broja gostiju iz Njemačke, zemalja Skandinavije i Beneluksa, dominantno u periodu predsezone, što je važno zbog produženja turističke sezone, kao i nastavka pozitivnih trendova i dvocifrenih stopa rasta sa ostalih, za nas značajnih, emitivnih tržišta Rusije, Francuske, Velike Britanije, Poljske ali i Kine“, naglasila je Makisomović.

U Herceg Novom 3% bolja posjeta

Prema posljednjim podacima lokalne TO, na hercegnovskoj rivijeri boravi 3% više gostiju nego u istom periodu prošle godine. Registrovano je 35.339 turista, od čega 34.587 stranaca i 752 domaćih.

U privatnom smještaju odmara 29.056 gostiju, skoro troduplo više nego u hotelima, gdje je smješteno 6.213.

U auto kampovima je 70 gostiju, dok u hostelima i dalje nema prijavljenih.

14 Komentari

 1. Dio novca bi se mogao uloziti za glavni problem Herceg Novog u spicu sezone a to je parking i plaza.Izgradite neku garazu na sprat pokrenite projekat konacno,kad vec ne mozete plaze jer su pod ingerecijom Podgorice tj morskog dobra Budva.

  6
  1
 2. Svaki put se zarazim virusima kada dodjem u Herceg Novi..
  Sta je to dali je hrana ili voda ili vazduh..
  Morao sam da pijem 3 vrste u isto vrijeme jakih antibiotika i jos ne znam tek za mjesec dana kontrola da se vidi jeli ocisceno…
  Mozda i te kante od smeca ..muve ..kontejneri..uzass..

  12
  7
  • … sjor Carlo, onda nemoj ni dodit, da se ne zarazis virusima….. ajde jedan pu, ali tri… zabrinjavajuće…. to je opomena da se svrćeš ….

   4
   4
 3. Gostiju možda jeste više DANAS, ai se sezona jako skratila i nije dobra. Sjećam se da je jul bio prazan kao što odavno nije.
  Bilo bi interesantno, kad već u naslovu pišu koliko je naplaćeno boravišne takse do sada u Novom i koliko je to u odnosu na prošlu godinu? Dvoduplo?

  10
  2
  • Sezona za hotelijere je više nego dobra .Od aprila su puni hoteli,npr hungest i palmon,sa zapodnoevropskim turistima.Jako puno je bilo i individualaca,mogli ste primjetiti po zadržavanju po više dana rent-car sa da i ma tablicama.Booking com je dao rezultate za one koji su prilagodili smjrštaj 21om vijeku.Ostali mogu polako ključ u bravu.

   10
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code