Početna Društvo Od četvrtka opet protesti radnika u krugu Bolnice Meljine, račun upravo deblokiran

Od četvrtka opet protesti radnika u krugu Bolnice Meljine, račun upravo deblokiran

30

Sindikat Opšte bolnice Meljine će od četvrtka, 23. maja organizovati svakog dana od 11 do 12 časova mirne proteste na kapiji ustanove, zbog teškog stanja u bolnici, njenog neriješenog statusa i ugrožene egzistencije. Istovremeno, upravo saznajemo i da je deblokiran račun Bolnice Meljine. Blokada je bila na iznos od oko 6 miliona eura na osnovu hipoteka koje je Atlas grupa davala na imovinu Bolnice podižući milionske kredite. Blokada je povučena, saznaje Radio Jadran.

Fond zdravstva je uplatio sva sredstva po osnovu ispostavljenih računa Bolnice Meljine za pružene zdravstvene usluge, ali zbog praznika isplata dvije neto plate radnicima će biti u četvrtak.
U nastavku slijedi teži dio borbe za status Bolnice Meljine.

Picerija i restoran

-Za sada nećemo izlaziti na ulicu. Sačekaćemo da se dogovorimo između sebe. Situacija u Bolnici nije dobra. Opet ne znamo koji je njen status i borićemo se ponovo za isto kao i prije osam mjeseci. U međuvremenu nije riješen status Bolnice Meljine, čak mislimo i da smo u gorem položaju – kaže za Radio Jadran, predsjednica Sindikata Bolnice Meljine, Slavica Drobnjak.

Dok budu trajali protesti u Bolnici će biti, kako je to po zakonu, sa pacijentima minimalan broj osoblja zbog hitnih slučajeva.

-Samo oni koji mogu izaći i napistiti svoja radna mjesta biće na protestu. Jer, u Sindikatu smatramo da niko ozbiljno nije pokrenuo rješavanje statusa Bolnice. Niko nije shvatio koliko je ugrožen opstanak Bolnice i egzistencija radnika, ni u državi niti u Herceg Novom. Radnici više nemaju snage da rade bez plate. Prošle godine četiri mjeseca nismo primali platu, dolazili smo na posao, ispoštovali smo građane, grad, turiste, državu, sve. Ali kako je krenulo nas će izgleda malo ko da ispoštuje – navodi Drobnjak.

U Sindikatu su ovoga puta kategorični da neće prestati sa protestima dok se ne riješi status Bolnice Meljine i ona vrati u sistem javnog zdravstva.

-Takođe ćemo zahtijevati da ispod poptpisa onoga ko je otvorio ovu Bolnicu, bude i potpis onog koji je zatvorio. Jer, ona ima tradiciju od 1732 godine kada je završena gradnja Lazareta, ali imam podatak da je još iz 1600 i neke godine, za vrijeme mletačke vlasti otvorena vojna i pored crkve civilna bolnica. Kasnije je bio Lazaret i karantin i Austrougarska je otvorila ovu bolnicu. Ona je istorijska ostavština i šteta je što grad Herceg Novi to nije tako zaveo i nije svjestan te činjenice – ističe Drobnjak.

30 Komentari

 1. Sluzio vojni rok 99/2000 u vojnoj bolnici Meljine kao vozac upravnika bolnice gen. Djurovica, mnogo lepih secanja i uspomena me veze za tu ustanovu i taj period a i bez toga HN najlepsi grad u CG. Svake godine na letovanju u Meljinama, bar dva puta u toku godine

  12
  1
  • Kad kazes mutno jeli mislis na to sto se njeno ime pominje zadnjih 10 god od kad su prvi put poceli problemi sa bolnicom i sto je polovinu zdravlja ostavila u toj bolnici? Ili mozda kad joj Bozovic smjestio suspenziju 3 mjeseca bez plate iz odmazde zbog zalaganja u sindikatu? Hvala Radio Jadranu sto nam je omogucio anonimuse, vile i duga sjecanja da mozemo da pljujemo po svima a da pritom ostanemo u svojim misjim rupama!

   12
   12
   • Tačno je za suspenziju.Ali od protesta od prije par godina ništa nije uradila u sindikatu:neće da organizuje sastanke s radnicima i informiše ih o novim razvojima situacije,o sastancima i razgovorima sa Kekovićem,ni lično ikome da išta o tome kaže pa da taj drugima to prenese,veoma drsko ih na svako pitanje “presiječe”,nije htijela da organizuje proteste na zahtjev radnika,i sada su se sami dogovorili pa se brže-bolje priključila jer na šta bi ličilo da sindikat ne učestvuje,kada neko podneste zahtijev za isključenje iz sindikata ne daje mu rješenje o isključenju i nastavlja se skidanje članarine na račun na koji novac samo pristiže a nikada(ni u vrijeme kada je u bolnici još stanje bilo stabilno)taj novac nije upotrebljen za ono za šta služi npr.da se organizuje neki sindikalni odmor(ni u najbolje vrijeme,sad do tog nikom nije)za pomoć radnicima u zdravstvenim problemima itd.,dogovara sa advokatima i direktoricom(čitaj:bivšim upravnicima) za radnike nepovoljne višegodišnje isplate u ratama na sudu dobijenih tužbi protiv Atlasa i ne pitajući iste da li oni pristaju na to itd.Na računu sindikata bi trebala da bude BAŠ pozamašna suma novca…

    7
    3
    • Sto je niste zamjenili prije par godina kad vam ne valja? Ove optuzbe i navodi nisu za odgovor ovdje vec za neko zvanicno saopstenje a sve se moze provjeriti bilo kad! Ono sto ja mogu da kazem da je Slavica ulozila zdravlje i sve za opstanak te Bolnice i kad ode sa cela sindikata ostavice cist racun!

     4
     4
  • ???Da baš sigurno je ona dala Dušku Kneževiću bolnicu na upravljanje.Zna se ko mutno igra što njih ne pominjete?A da, oni su vlast.Poltroni jedni zaslužili ste ovakvu državu.

 2. Pominje se cesto u komentarima da treba nova bolnica! I treba ali ste zaboravili ko vam je vlast i ko vam je opozicija i kako su njihova obecanja i projekti u HN ostvareni i kako se ostvaruju i njihov tempo! Meljine su tu i dalje rade i treba ih sacuvati dok nije kasno jer mogu proci decenije do novog objekta! Vasi djedovi su momcici bili kad su pocele price o mostu na Kamenarima, skoli u Igalu, kolektor koji nije u funkciji a tek ugasene firme gdje se ide logikom otpusti 200 ljudi i daj privatniku koji ce zaposliti 50!

  15
 3. Trebali smo potpisivati peticije kad je prodata bolnica.
  Malo smo zakasnili.
  Nešto baš i ne mislim da će nam država izaći u susret da otkupi ovu bolnicu.
  Lokacija je odlična za ono zašto je Vlasnik i kupio zemljište. Nije mislio da se bavi zdravstvom, sigurno.

  20
  2
 4. Ko stavio potpis za zatvaranje bolnice, koja nam spasava zivote, dabogda tak svoje najmilije lijecio po svjetskim klinikama a nidje ne nasao lijeka niti spasa!

  15
  5
 5. Samo udruženim akcijama svih iz lokalne samouprave, svih gradjana i radnika okupljenih oko sindikata, sa jasnim planovima i ciljevima, bolnica može opstati. Bolnica je opšta potreba svih, bez obzira na političke, vjerske, nacionalne i sve druge razlike jer bolest ne pravi razlike. Danas sam sa suprugom i bolesnom rodicom po redoslijedu došao u Dom zdravlja. Nakon izuzetno korektnog prijema i pregleda dr Kolundžić , rodica je hitno upucena u bolnicu. Kad smo sjeli u kola prva misao nam je bila, joj, šta sad umjesto u Meljine da moramo u Kotor. U bolnici, sve što je odradjeno od dr Ignjatovića, medicinskog tehničara Radeta, sestre na hirurgiji i osoblja na ultrazvuku je za čistu 10. Zato, probudimo se, jer tačno je pet do dvanaest !!!

  65
  5
 6. Ajde ti polako pod nikšića, od kako ste vi sljegli tad je novome pukla pogibija….nisu novljani ove ustolicili nego vi i radoje dakić i aluminijski kombinat…pa bih vam predložio da se opet skupite pa krenite preko kosova da nam u novi donesete kulturu…..daleko vam kuće bile….

  24
  28
  • Kakve veze ima ko je odakle kad se zna imenom i prezimenom ko je upropastio bolnicu a to svi znamo da nije niko od radnika.Da bi napravili neku promjenu usmjerite bjes na vlast koja je do ovog stanja dovela a ne na narod i pojedince koji rade svoj posao.

 7. Treba čitav grad da ustane Novljani svi, Barani su odbranili čemprede, Žabljačani jezero, zar mo mi p…
  Valjda bolnica više znači!
  SVI NA KRUŽNI TOK, SVAKI DAN, SAT, DVA, TRI
  DO POBJEDE✊✊✊

  64
  9
 8. Idemo li dalje?Hocemo li se boriti za Bolnicu.?Onako kako mi samo znamo.Tiho kao sto smo bili tihi sve ove godine ?Hoce mo li????Ja znam da ste najaci i da ce te sacuvati Bolnicu.!Da Vas cujem!!!

  30
  8
  • Idi pa blokiraj po Podgorici, gore se donose odluke. Isto kao što su donešene onda kad su i dali bolnicu sada već svom bivšem prijatelju.

   21
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code