Početna Oko nas Tivat Od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog solarnim trimaranima

Od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog solarnim trimaranima

14

Trimarani na električni i hibridni pogon svečano su porinuti u Tivtu na Pinama. Solarni brod Elettra i hibridni Gracijana dio su projekta Bella Boka, a sagradila ih je istoimena kompanija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Turistima, kao i mještanima Boke, do kraja mjeseca biće dostupan novi vid javnog prevoza brodovima koje će pokretati sunčeva energija. Morem će saobraćati dva potpuno ekološka broda. Brz, udoban i jeftin obilazak zaliva brodovima od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog redovno će saobraćati od 20. jula. Biće uspostvaljene dvije probne linije, najvjerovatnije na svakih sat sa jasno obilježenim stajalištima. Cijena prevoza kretaće se od 3 do 5 eura, koliko trenutno košta autobuski javni prevoz u Boki, a biće uvedene i mjesečne i godišnje karte, kao i popusti za radnike, đake i penzionere.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković naglasio je da je projekat ,,Bela Boka’’ ,,inovativan i izuzetno bitan, kako sa aspekta rasterećenja drumskog saobraćaja na putevima duž Bokokotorskog zaliva, tako i sa aspekta zaštite životne sredine. Postojanje ovakvog servisa – usluge vodenog transporta u Bokokotorskom zalivu, omogućiće stanovnicima i posjetiocima ovog dijela crnogorskog primorja da se prije orjentišu na brži, jeftiniji i zanimljiviji transport „plovilima na električni pogon“, što će uticati na manju upotrebu automobila, čime će direktno uticati na smanjenje zagađenja ispusnim gasovima iz automobilskih motora, zaključio je Nurković.

Predsjednik opštine Tivat, Siniša Kusovac kazao je da projekat brodova na solarni pogon doprinosi oživljavanju linijsko-brodskog saobraćaja i početku primjene ekoloških metoda u toj vrsti transporta putnika u Boki Kotorskoj.

Projekat će uticati na smanjenje nivoa emisija štetnih gasova, uključujući CO2, te ponuditi posjetiocima uzbudljiv i inspirativan doživljaj ekološkog putovanja, ali i podržati razvoj Crne Gore kao ekološke turističke destinacije.

,,Izazov je izbalansirati ubrzan razvoj i sve veću popularnost destinacijei brigu o okolini, ali upravo ovakvi projekti su dokaz da ujedinjeni u dobroj ideji možemo pomiriti te dvije težnje, podižući istovremeno ekološke standarde, profit, udobnost i brzinu prevoza – posebno u špicu sezone’’, kazao je državni sekretar Damir Davidović.

Predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova je kazala da svi treba da budemo ponosni na ovaj projekat, jer je on primjer kako inovacije u dizajnu, obnovljivoj energiji i ulaganju privatnog kapitala za javno dobro – predstavljaju i potrebu za zaštitu životne sredine i ekonomsku šansu.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović kazao je da je Privredna komora Crne Gore veoma posvećena svim aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje okoline, plavi rast i zelenu mobilnost.

Ukupna investicija ovog projekta, jedinstvenog na Mediteranu je 4.259.000 EUR, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150.000 EUR.

Kompanija planira da uposli 60 radnika isključivo iz Boke’, najavio je direktor i generalni menadžer kompanije Bella Boka, Ricardo Bonett. Do kraja naredne godine uz ova dva broda koji su dio prve faze projekta, zalivom bi trebalo da saobraća još njih 7, koji će moći da prime od 35 do 60 putnika. Biće izgrađeno i 13 stajališta sa elektronskim redom vožnje, a brodovi će saobraćati tokom cijele godine ne samo u toku sezone, rekao je Boneti.

14 Komentari

 1. Prosto nevjerovatno kako gradjani nemaju ni trunku potrebne logike ili makar malo mozga, da sami ne ukapiraju koliko je ovo samo pranje para ili osudjeno na propast, već unaprijed. Od HN do Kotora ima 15 nm, najblizom putanjom. Najveća dozvoljena brzina (mada ova plovila ne mogu ni sa hoće brze da se krecu) je 10kn, kroz Verige i Kumborski tesnac čak 6kn. Kako neko i sa 2 gr mozga može da kaze, da će biti potrebno samo 45min, sa pristajanjem na 13 pristaništa, za cjelu rutu od HN do Kotora. Pa nema šanse da iz HN do Kotora ovo plovilo stigne ni za 4 sata!!! Sve kostalo skoro €5miliona…ma dajte ljudi, ne znam ko je ovdje ludji, oni sto ovo finansiraju, Vlada koja ovo koristi kako dobre poene ili narod koji bez razmišljanja u ovo povjeruje. Katastrofa…

  24
  3
 2. Predlazem vam da pogledate na internetu i Youtube norveski elektricni brod
  FUTURE OF THE FJORDS
  TRI STOTINE putnika, brzina 30km/h, 1,8 megawata baterije …

  10
  2
 3. Rekao bih da su ovo plovila samo za bonacu ili blagi povjetarac, odnosno za manja jezera. Strepim da ce se vremenske neprilike u Boki vrlo brzo obracunati sa ovim orahovim ljuskama.

  20
  2
 4. Šarena laža ko oni italijani u Perast i električna vozila. Ispumpavaju pare iz fondova!
  Brod kao prvo neuslovan…malo jači vjetar u bok i skroz ste mokri. Drugo pod punim opterećenjem ne može veliku brzinu da razvije tako da možeš dva put autom preć distancu dok on jednom odradi rutu!

  25
  4
 5. Svaka čast lijepo zamišljeno i nadam se da će ispuniti svoju funkciju.Bit ću jedan od putnika koji će to koristiti.ali kad dunu naše nevere čisto sumnjam da će se moći nositi sa istima.

  19
  4
  • A ti si mi “šareni i veliki strucnjak” kad si se uključio da komentarišeš a ne znaš ni da čitaš. U tekstu piše da projekat vrijedi 4 miliona i 250 hiljada eura, a da je UNDP dao 150 hiljada eura što je sića u odnosu na ukupne troškove. Očigledno je da ne znaš ni kako funkcionišu ti evropski fondovi pa me baš zanima koji je razlog zašto komentarišeš?

   2
   8
 6. Da li ovo znaci da smo odustali od neprestanih sanacija puteva i da smo se vratili moru kai prije 50 godina . Bravo ministri i ostali, za ove pare mogli ste bar jednu zaobilaznicu napravit. Popusti za djake i radnike, a kad dune bura svi ostanite doma. Ovo je Divan projekat, ali za turiste i ljetni prevoz .

  34
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code