Početna Eco Od marta tretmani uništavanja komaraca, preventivne deratizacije i dezinsekcije

Od marta tretmani uništavanja komaraca, preventivne deratizacije i dezinsekcije

2

Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija na području opštine Herceg Novi trebalo bi da počne sljedećeg mjeseca i da bude okončana do oktobra. Čitav posao koštaće 16,5 hiljada eura.

Foto: Pexel

Cilj je da se obezbijedi sprovođenje preventivne dezinsekcije – tretman uništavanja komaraca, larvi i odraslih formi (na području opštine sa prigradskim naseljima), kao jedna od opštih mjera prevencije radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Osim toga, cilj je I obezbijediti sprovođenje preventivne deratizacije javnih površina, kao i kanalizacionog sistema i javnih objekata radi prevencije od zaraznih bolesti koje prenose glodari.

Neophodno je sprovesti mjere preventivne dezinsekcije i deratizacije preko ovlaštenih zdravstvenih i drugih institucija koje ispunjavaju uslove u pogledu prostora, kadra, opreme i sredstava za obavljanje poslova DDD. Mart je najpovoljniji period za larvicidni tretman i treba ga završiti do juna u više navrata. Tretman odraslih formi treba uraditi od juna do septembra, četiri do šest puta, navodi se u tenderskoj dokumentaciji za izbor izvođača radova.

Larvicidni tretman

Larvicidni tretman sprovodi se na područjima kao što su bare, kanali, otvoreni vodotoci, gradska groblja i septičke jame. Posebno su važne sljedećih 20 lokacija: korito Sutorine sa kanalima za odvod viška vode, dio naselja iza servisa Citroen kao i bivša deponija zelenog otpada, dva kanala pored magistrale u Sutorini, prostor oko Hotela Novi, močvarni dio oko stadiona obrastao trskom kao i tri kanalizacione cijevi koje su otvorene i predstavljaju idealno mjesto za razvoj legla komaraca u toku cijele godine.

Osim ovih, ključne su i sljedeće lokacije: iza Hotela „Play“ kanali i močvarni dio, park Instituta Dr Simo Milošević, kanal preko puta II faze Instituta, Šištet, Mojdež – više kratkih kanala, Drenovik – Sušćepan, kanali pored Vile Galeb, kanali kod Forte Mare šahta poslije Citadele, Meljine – kanali za otpadnu vodu kao i kanali oko kružnog toka.

Larvicidni tretman neophodan je i oko Opačice – pumpna stanica i cijeli dio oko kamenorezačke radnje Staklo Boka, kanali u Zelenici iza bivših magacina PKB-a (sada „Idea“ i „Intersport“), kanali u Đenovićima pored magistrale, Zelenika – kanali lijevo i desno od magistralnog puta, Bijela – kanal kod Koninga, kanal pored magistrale, Baošići – kanal koji ide od magistrale prema moru, Baošići – kanal pored sportskog poligona kao i kanal pored ceste uz more i trajekt – kanali sa lijeve i desne strane uz magistralu.

Deratizacija dva puta godišnje

Deratizacija bi trebalo da se radi 2 puta godišnje (maj i oktobar). Ona će obuhvatiti sljedeće lokacije: od graničnog prelaza Debeli brijeg do Kamenara, duž magistrale, kao i ul.Sava Ilića, Njegoševa, Save Kovačevića, pojas uz obalu Šetališta Pet Danica i priobalni put duž Rivijere. Deratizacija obuhvata i sva kontejnerska mjesta na području opštine, kanalizacione šahtove, kao i javne zelene površine oko stambenih objekata, te naselja Njivice, Sutorinu, Drenovik, Servisnu zona, Gomilu, Sušćepan, Čela, Pode, Zeleniku, Kute, Bijelu do Bjelske vale. Zahvat opisanih pozicija na kojima se nalaze tretirane lokacije iznosi cca 7000 ha.

Zadimljavanje komaraca

Zadimljavanje odraslih formi komaraca radiće se od 15. juna do 15. jula (tri tretmana na svakih 15 dana na cijelom području grada ). Obuhvatiće sljedeće lokacije: od graničnog prelaza Debeli brijeg do Kamenara, duž magistrale, kao i ul.Sava Ilića, Njegoševu, Save Kovačevića, pojas uz obalu Šetališta Pet Danica i priobalni put duž rivijere. Zadimljavanje obuhvata i javne zelene površine oko stambenih objekata, te naselja Njivice, Sutorinu, Drenovik, Servisnu zonu, Igalo, Gomilu, Sušćepan, Čela, Pode, Zeleniku, Kute i Bijelu do Bjelske vale. Zahvat opisanih pozicija na kojima se nalaze tretirane lokacije iznosi cca 7000 ha.

Za ove poslove lokalna uprava je firmi izvođaču obezbijedila 16,5 hiljada eura. Zainteresovani izvođači mogu se na opštinski tender prijavljivati do 26. februara.

2 Komentari

  1. Džaba vam sve ako ne zaprašujete komarce iz aviona , zbog bolestina koje prenose a koje su registrovane baš na našoj opštini .
    Tako ih jedino možete uništiti .

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code