Od ponedjeljka i zvanično upis prvaka

Od ponedjeljka i zvanično upis prvaka

3
Podijeli

Upis u prvi razred osnovnih škola za 2018/2019 zvanično će početi od sjutra, 23. aprila, za djecu koja u ovoj kalendarskoj godini navršavaju 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Radio Jadran je još početkom aprila objavio informaciju da je u dvije od četiri osnovne škole u Herceg Novom bilo moguće obaviti upis djece, iako Ministarstvo tada nije dalo zvanično saopštenje.
Riječ je o najvećoj Osnovnoj školi Dašo Pavičić i Ilija Kišić u Zelenici. Na oglasnoj tabli kod gradske pijace do Trga, bilo je okačeno i obavještenje o upisu u I razred OŠ Dašo Pavičić, sa datumom od 26. marta 2018. Tu je navedeno da upis počinje 2. aprila, te da će trajati do kraja mjeseca. Koristili smo ga i mi u informaciji, jer nijesmo uspjeli ni pored više puta da direkno sve provjerimo u upravi škole. Neki roditelji su posljednjih dana tarko uzalud odlazili da upišu djecu na Toplu. To je kod njih izazvalo zbrku i nervozu, jer su se oslonili na obavještenje koje smo prenijeli, inače, sa potpisom direktora škole, Branislava Krečkovića. Obavještenje možete pogledati ispod ovoga teksta.

Picerija i restoran

Sa druge strane, direktor OŠ Ilija Kišić u Zelenici, Đorđije Radović, tada nam je takođe rekao da je upis moguć, jer se za koji dan očekuje i zvanično obavještenje Ministarstva.

U Osnovnim školama Milan Vuković na Savini i Orjenski bataljon u Bijeloj kazali su nam da će upis početi tek kada resorno Ministarstvo izda zvanično saopštenje o upisu.

Važno za roditelje i buduće školarce

Iz OŠ Dašo Pavičić na Toploj, u juče dostavljenom saopštenju našem radiju, obavještavaju roditelje da će upis prvaka trajati od ponedjeljka do 16. maja, svakog radnog dana od 9 – 14 h, izuzev prvomajskih praznika. Prilikom upisa roditelj će dobiti pismeno obavještenje o datumu testiranja djeteta u školi.

U Osnovnu školu Dašo Pavičić upisuju se djeca sa područja: MZ Topla, Igalo, Sutorina, Prijevor, Mojdež, Sušćepan, Ratiševina, Trebesin, zapadni dio MZ Herceg Novi – granicom: zgrada bivše željezničke stanice, stepenište Dašo Pavičić prema platou bivšeg Rudnika, izlaz stepeništem Jova Dabovića, prema autobuskoj stanici Herceg Novi, izlaz stepeništem na Ulicu Orjenski bataljon i dalje, zapadno ovom ulicom, pravac ispod Bajera do rezervoara za vodu.

U OŠ Milan Vuković na Savini upis, takođe, kreće od ponedjeljka od 8 h, svakog radnog dana.

U OŠ Ilija Kišić u Zelenici, upis prvaka može se obaviti svakog radnog dana od ponedjeljka, u periodu od 8 – 11 h.

OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj upisivaće djecu od ponedjeljka, 23. aprila do 18. maja, izuzev 30. aprila, 1. maja i 2. maja 2018. godine, kada škola neće raditi. Upis se može obaviti svakog radnog dana u matičnoj zgradi škole u Bijeloj, od 9 do 13 časova u kancelariji pedagoga škole. U JU OŠ Orjenski bataljon – Bijela upisuju se djeca sa područja Bijele, Baošića, Đenovića i Kamenara.

Što je potrebno za upis?

Prije upisa potrebno je obaviti ljekarski pregled kod izabranog pedijatra u Domu zdravlja.

Ljekarsko uvjerenje neophodno je donijeti prilikom testiranja djeteta u školi.

Prilikom prijave za upis, potrebno je donijeti kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, radi upoređenja sa podacima iz baze o registru rođenih, dobijenih od MUP-a.

Novina: Teritorijalni princip upisa

U saopštenju resornog Ministarstva navodi se da od ove godine važi teritorijalni princip, što znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja/ulice.

“Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da će, usljed početka primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

Tu potvrdu moraju pribaviti oni roditelji koji nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta.

“Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

“Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da nije spremno za polazak u školu. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis”, precizirali su iz Ministastva. Škola je, kako se navodi, dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu.

3 Komentari

 1. Samo da ne bude kao prosle godine u skoli na Toploj gdje su pojedini roditelji birali kod koje ce uciteljice njihovo dijete ici i koje dijete ne moze biti u razredu sa njihovim potomkom. Kako je samo to jadno bilo!

 2. A šta će da rade roditelji koji privremeno rade u inostranstvo i nijesu u mogućnosti da lično dođu samo zbog upisa??? Kratak rok ste dali, da je makar tri mjeseca, pa da se i organizujemo. A inače smo silom prilika morali otići trbuhom za kruhom, jer su nam prodali preduzeća i nas ostavili bez igdje ičega. Hvala Vladi Crne Gore.

  4
  2
 3. A sta ako nekome od roditelja zbog posla ili blizine babe i djeda djetetovih i samim tim lakse organizacije, vise odgovara da upisu dijete u skolu kojoj teritorijalno ne pripada?

  4
  1

Ostavite komentar

*

code