Početna Eco Od ponedjeljka oralna vakcinacija lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila

Od ponedjeljka oralna vakcinacija lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila

2

Oralna vakcinacija lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila počeće u ponedjeljak, 15. aprila, dok će sprovođenje na dnevnom nivou zavisiti od meteoroloških uslova, najavljeno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U slučaju povoljnih vremenskih prilika vakcinacija će trajati pet do sedam dana. Oralna vakcinacija lisica sprovodi se dva puta godišnje, u jesen i na proljeće vazdušnom distribucijom vakcina-mamaca.

Picerija i restoran

– Avioni koji izbacuju mamce s vakcinama protiv bjesnila prelijetaće cijelu teritoriju Crne Gore i distribuirati mamce s vakcinama, izuzimajući vodene i urbane površine – navode iz Uprave.

Bačeni mamci sa vakcinama mogu se naći u prirodi i zato su potrebne određene mjere opreza.

Bjesnilo je virusno oboljenje centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) životinja i ljudi. Primarno, to je bolest divljih i domaćih životinja, koja se na čovjeka prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom (najčešće ujedom).

U svijetu svakog dana od bjesnila umre više od 150 zaraženih osoba, među kojima je najviše djece. Bjesnilo je uvijek smrtonosno, upozoravaju iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code