Početna Društvo Od poreza na nepokretnosti ostvareno 1,47 miliona eura, tokom ljeta biće bolja...

Od poreza na nepokretnosti ostvareno 1,47 miliona eura, tokom ljeta biće bolja naplata

8

Kapitalni prihodi svake lokalne uprave, pa i hercegnovske su od poreza na nepokretnosti, a ove godine Opština Herceg Novi očekuje po tom osnovu da ostvari 5,3 miliona eura. Do sada je naplaćeno nešto više od trećine.

Iz Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode izdali 25.682 rješenja za porez na nepokretnosti fizičkih i 326 za pravna lica.

-Zaključno sa 25. junom 2019. godine po ovoj osnovi je ostvareno 1.473.277 €, a ovogodišnjim Budžetom planirano je 5.300.000 €. Dinamika naplate poreza je dobra, a period najvišeg stepena naplate nam predstoji, odnosno najviši stepen naplate je tokom ljetnje sezone i nerezidenata – kažu za Radio Jadran u Sekretarijatu.

Ove godine poreski obveznici dobili su rješenja sa uvećanim iznosima, jer su se stope i koeficijenti morali uskladiti sa Zakonom, a i tržišna cijena na nivou Crne Gore je uvećana, objašnjavaju u Sekretarijatu.

Na obračun poreza utiču mnogi parametri, kao što su kvadratura objekta, godina izgradnje, lokacija, kvalitet objekta, rezidencijalni status vlasnika, namjena objekta.

Oni koji posjeduju više nekretnina imaće u svakom slučaju i veće poreske obaveze.

-Za rezidente prvi stan obračunava se kao stambeni objekat po stopi od 0.25% (uz umanjenje za članove domaćinstva maksimalno tri člana), dok se svaka sljedeća imovina zadužuje kao sekundarni stambeni objekat koji se oporezuje po stopi od 0.50%- ističu u Sekteraijatu za finansije i lokalne javne prihode.

Za nerezidente svaki stambeni objekat se oporezuje kao sekundarni tj. po stopi od 0,50%. Pravna lica koja posjeduju stambene objekte spadaju u kategoriju sekundarnih stambenih objekata.

8 Komentari

 1. Pitanje za dezurne kriticare i placene botove
  Zelite li reci da glasanjem za Drps nece biti povecanja poreza,
  taksi,prireza,razreza i svih ostalih znanih i neznanih taksi.
  Zaboraviste li takse na brojila za struju,mobilne telefone,
  taksa na radio u autu..i mnoge druge poreze.
  Kad drzava smanji sve ove takse sto je uvela u prethodnom
  periodu,ukine razne blazarine,takse za ujake,strike,tetke
  i sve ovo sto su nam uveli u prethodnim periodima,onda se
  moze pljuvati po ovim lokalnim taksama.Ako igdje u svijetu
  postoji drzava koja ne naplacuje takse,molim obavjestite me.
  Ili bar neki grad,u kojem je sve apsolutno besplatno.
  Dotle,molim kriticare i placenike za pljuvanje da smanje
  dozivljaj.Znam da ste placeni za to,ali razmislite koji put
  i vlastitom glavom a ne necijom g……m.

  3
  3
 2. POŠTOVANI NOVLJANI,
  SVI TREBA DA SE OSJEĆAMO GLUPI KAD OVIM NAŠIM BIROKRATAMA UPLAĆUJEMO POREZ. TO JE JEDINA STAVKA KOJA NJIH INTERESUJE JER SE SVE NAŠE UPLATE POREZA TROŠE NA NJIHOVE PLATE I OTPREMNINE.
  KAKO KOJA PARTIJA DOĐE NA VLAST ZAPOŠLJAVA U OPŠTINI SVOJE MEDIOKRITETE KOJI TU OSTAJU DO PENZIJE AKO SE NE PREDOMISLE I UZ DEBELU OTPREMNINU (10 000 EURA NAŠIH PARA) NAPUSTE RADNO MJESTO KOJE SU POKRILI KUPLJENIM DIPLOMAMA.
  OVE NAŠE ŠTETOČINE INTERESUJE JOŠ JEDNA STVAR -IZDATI ŠTO VIŠE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA
  ZA GRADNJU ENORMNOG BROJA APARTMANA NA KOJE ĆE NAPLAĆIVATI POREZ I TAKO OBEZBIJEDITI SIGURNA SREDSTVA ZA NJIHOVE PLATE I OTPREMNINE.
  PROVJERITE KOJA FIRMA U OPŠTINI HERCEG-NOVI DAJE OVAKVE OTPREMNINE, DOK NAŠA OPŠTINA
  DAJE SVOJIM SLUŽBENICIMA KOJI SU SE ZAPOSLILI POLITIČKI I RADILI SAMO GODINU DANA.

  6
  2
 3. Neka Radio Jadran istrazi i objavi da li je tacno da je Opstina H-Novi formirala neke fantomske komisije koje su njuskale ljudima oko kuca navodno premjeravajuci ih da bi na osnovu toga povecavali ljudima osnovicu za obracun poreza na imovinu.
  Odnosno, da li je tacno da se Opstina H-Novi prilikom obracuna poreza ne drzi zvanicnih podataka iz javne evidencije Uprave za nekretnine.
  Odnosno, da li je tacno da su snimanja objekta zarad obracuna poreza vrsili razni nekvalifikovani kuvari, konobari, angazovani po osnovu ugovora o djelu, a ne licencirani geometri?

  13
  3
 4. Sram bilo opstinu sto je drasticno podigla porez na nekretnine to dosad nijedna blast u nijednom gradu nije napravila a sve iz razloga sto se nedomacinski trose novac nas gradjana arci se nemilice nebi tako trosili da je novac njihov jos jednom napominjem SRAM BILO OPSTINSKU VLAST STO SE PONASA NEDOMACINSKI

  20
  3
 5. Ne morate nas obavještavati da ste podigli stopu poreza. Pismeni smo toliko. I nemojte se pozivati na nekakav “Zakon” , kao i na povećanu tržnu cijenu nepokretnosti u CG. Sramotno je. Podigli ste cijene svuda gdje ste mogli. Na svim nivoima. Pitam se : dokle više?!

  34
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code