Od proglašenja ekološke države Crne Gore prošlo 27 godina: Poštujemo li proklamovane...

Od proglašenja ekološke države Crne Gore prošlo 27 godina: Poštujemo li proklamovane standarde?

0
Podijeli

Deklaracija o ekološkoj državi usvojena je na sjednici republičkog parlamenta, na Žabljaku 20. septembra 1991. godine. Definisano je strateško opredjeljenje Crne Gore da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

“Donošenjem ove Deklaracije, Crna Gora prema prirodi uspostavlja državni odnos i poziva na mudrost ljude da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti”, piše, pored ostalog u deklaraciji.

Picerija i restoran

Je li ona danas “mrtvo slovo na papiru”, pitali smo  vlasnika uzgajališta “Školjke Boke” u Orahovcu i ekologa, Nevresa Đerića.

Priroda nas stalno opominje da treba više da brinemo o njoj, izvan svih deklaracija. Do sada nismo uspjeli da budućim pokoljenjima ostavimo zdravu i čistu sredinu, kaže za Radio Jadran Đerić.

– Na žalost naše more, kao veliki i značajni resurs koji je povezan za turizmom, ali i poljoprivredom, odnosno ribarstvom i uzgojem školjki je ugroženo. Neophodne su mjere kako bi se kanalisao razvoj nautičkog turizma, da bismo spriječavali određene incidente i aktivnosti u neposrednoj blizini uzgajališta – ističe on.

Naš sagovornik je prepoznat po mnogim projektima zaštite životne sredine, a posljednji je realizovao na uzgajalištu, u aprilu, povodom Dana Planete Zemlje. U akciji “Bokeljski, ekološki, održivo” učestvovali su gimnazijalci i osnovci iz Kotora, selektirali su otpad, čisteći “pametnu kuću”, bazen za školjke i pontu. Održao im je edukativni čas o biodiverzitetu i značaju očuvanja eko sistema. To je samo jedan od načina za razvijanje ekološke svijesti kod mladih, smatra Đerić:

– Treba određena i veća podrška za projekte nadležnih institucija. One takođe treba da sankcionišu sve one koji narušavaju životnu srednu i sam lanac ishrane, jer mi svakodnevno konzumiramo dio onoga što je u moru – primjećuje Nevres Đerić.

Edukacjom naraštaja i naših najbližih možemo dati doprinos ekološkoj državi Crnoj Gori, počev od tzv. pametnih kuća, iskorišćavanja solarnih kolektora, kompostiranja, čišćenja obale, sprječavanja betoniranja, izgradnje suvozidanih ponti i mnoga toga. Međutim, za sve treba ozbiljniji pristup i podrška, što je izostalo svih ovih godina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code