OD PRVIH LJUBIČICA DO PRVE BURE – ŽUĆENICA-FEST U TIVTU

OD PRVIH LJUBIČICA DO PRVE BURE – ŽUĆENICA-FEST U TIVTU

0
Podijeli

Tivat_1Multimedijalnom večeri posvećenoj istoriji bokeške muzike, nazvanoj “Morem uglačan kamen” sjutra veče u Tivtu počeće “ŽUĆENICA FEST”.

Jedan od producenata ove autentične manifetsacije , Mašo Čekić, kaže za Radio Jadran, da je to festival koji traje “od prvih ljubičica do prve bure”, pa je tako teško odrediti kad zapravo fest počinje, a kada završava. Međutim, maj je svakako rezervisan za dva vrlo značajna dijela ovog festa. Prvi dio programa je sjutra veče u atrijumu galerije “Buća” kojim se otvara ova ljetna scena.

– To je program iz serije “još jedna priča o žućenica festu”, pod nazivom “Morem uglačan kamen”, na neki način posvećen istoriji bokeške muzike. Čućemo pjesme i igre Bokelja kroz vjekove, a sve počinje najstarijim muzičkim zapisom na tlu Crne Gore – čuvenim “tolite portasom”. To je djelo prvi put izvedeno prije pet godina. Pored toga, biće izvedene i dobrotske igre uz “lijericu” – stari i pomalo zaboravljeni bokeški instrument – priča nam Mašo Čekić.

Picerija i restoran

Pored raznih vokalnih izvedbi, sviraće i Stevo Čavor, koji je u Americi pronio slavu gusala i dipala, u palati Ujedinjenih Nacija. Biće izveden i “kvadril” u baroknoj nošnji, a gosti iz dubrovačkog udruženja “Dubrovački svatovi” izvešće poznate dubrovačke poskočice.

Kako navodi producent Čekić, prvi put će biti izvedene i neke pjesme vezane za bokešku tradiciju – čuvenu “zumbalicu”, ali i trifundansko kolo. Poslije ovog uvodnog muzičkog dijela programa, biće otvorena izložba umjetničke fotografije “Kamen i more” Anotna Gule Markovića, a nakon toga biće posluženi kokteli. Otvaranje festa je zakazano za 20 sati u atrijumu galerije “Buća”

zUcENICAMeđutim “žućenica fest” ima i dan posvećen toj čudesnoj biljci, a to je subota 19. maj. Povodom ovog dana, na Trgu od kulutre, biće organizovan gastro-show i degustacija čak 150 jela sa žućenicom, uz propratni zabavni program u kojem će nastupati grupa “ Exodus”, mažuretke “Bellisima” kao i glazbeno – prosvjetno društvo Tivat.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code