OD SEDAM GRANIČNIH PRELAZA U BOKI NAJVEĆI PORAST PROMETA, DO 40%, NA...

OD SEDAM GRANIČNIH PRELAZA U BOKI NAJVEĆI PORAST PROMETA, DO 40%, NA NAJMANJEM – KOBILI

298
0
Podijeli

Tokom protekla tri dana na sedam graničnih prelaza u Boki Kotorskoj je registrovano 82.209 putnika, 12.072 motornih vozila, 244 vazduhoplova, kao i 121 plovilo.

Gužve su sve veće, a najveći promet bilježi najmanji granični prelaz za Hrvatskom i EU, Kobila. Tako je u junu preko Kobile prešlo 16.943 putnika i 5.880 vozila, što je porast od 40,1%, odnosno 34,5%, kažu nam u graničnoj policiji.
– Mnogi vjerovatno računaju da su na Debelom brijegu, koji je inače, najprometniji prelaz u Crnoj Gori veće gužve, pa koriste Kobilu – objašnjava za Radio Jadran rukovodilac Ekspoziture granične policije Sutorina, Petar Radović. Na žalost, i pored najave kada je Hrvastka primljena u EU, 1. jula prošle godine, nije otvoren malogranični prelaz, pa stanovnici Boke za Dubrovnik još ne mogu bez pasoša.
Za razliku od ostalih prelaza u Boki upravo na Debelom brijegu ,kao i na Sitnici sa BIH je nešto manji promet u odnosu na prošlu godinu. Tako je u junu Debeli brijeg i granicu sa EU prešlo 194 hiljade putnika, ili 9.4 odsto manje i 46 hiljada vozila, ili 6,9% manje no lani. Ovdje su “udarni” termini ujutru oko 9 i popodne oko 18 časova, kada preko 80 turističkih autobusa ulazi, odnosno vraća se sa izletnicima iz Crne Gore.
– Na Debelom brijegu je dnevni promet lica oko 8.000 i do 2.000 vozila. Pojednostavljena je procedura tokom ljeta za turističke autobuse koji prolaze sa urednim spiskovima putnika. Teško je procjeniti koliko je onih koji su u tranzitu, a koliko putnika ostaje u Crnoj Gori, jer Debeli brijeg je karakterističan po tome što ga prelaze vozila iz svih zemalja svijeta – priča nam Radović.
Sezona je dobro pripremljena, jer je poznato da su svi granični prelazi u Boki izloženi većem prometu. Angažovan je dovoljan broj graničnih službenika kako u policiji, tako i u carini. Debeli brijeg je opremljen računarima i čitačima dokumenata, radi kraćeg zadržavanja. Od početka godine ostvareni su značajni rezultati prilikom kontrola.
– Od janura na ovom graničnom prelazu imali smo zaplijenu oko 200 kg narkotika, znatan broj spriječenih prelazala sa tuđom putnom ispravom, falsfikovanim dokumentima i zasta su rezultati impozantni.
Vođa smjene na carinskoj Ispostavi Debeli brijeg, Rajka Konjević, potvrđuje da obavljaju efikane provjere putnika, vozila i robe, po evropskim standardima.
– Način rada je koncipiran kroz integrisano upravljanje državnom granicom, u saradnji sa svim graničnim službama i inspekcijama. Protok je brz i kvalitetan. Spriječavamo sve pokušaje krijumčarenja zabranjene robe, a o tome postoje transparentni podaci na sajtu Uprave carina – kaže nam Konjevićka i podsjeća na olakšice u putničkom prometu.
One se odnose na stanovnike Crne Gore za unos robi po računu do 150 eura, bez carine, ako roba nije komercijalnog značaja. A tu je i povraćaj PDV-a na granici prilikom kupovine na crnogroskom carinskom području u periodu od tri mjeseca.
Inače, u odnosu na prošlu godinu jun je za Aerodromu Tivat, značio više za 4,5 odsto vazduholplova. Luke Kotor imala je smanjenje za 7% plovila, a Luke Tivat povećanje za 9,3 odsto i Luka Zelenika za 12 odsto. Na Sitnici je tokom proteklog mjeseca bilo manje vozila za 5,9 odsto, a putnika 68 hiljada ili neznatno više no prošle godine u junu.
Iz Granične policije obavještavaju da je radno vrijeme inspektora za strance svakog radnog dana od 09:00 – 11:30 časova.
Granična policija poziva sva ona lica, koja imaju primjedbe ili sugestije na rad službenika ovog Odjeljenja granične bezbjednosti da ih direktno upute na e-mail cbhn1@t-com.me, fax. 031/324 – 542 ili neposrednim kontaktom u sjedištu Odjeljenja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code