Početna Kultura Od sjutra 15. Trg od knjige

Od sjutra 15. Trg od knjige

1

Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige održaće se od 21. do 28. jula, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi, a pod pokroviteljstvom Opštine i Turističke organizacije.

Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti imaće mogućnost da na jednom mjestu, Trgu Herceg Stjepana, sagledaju aktuelnu izdavačku produkciju, obogate privatne kolekcije novim naslovima i prisustvuju predstavljanju knjiga različitih žanrova i tematike, uz kvalitetan muzičko – dramski prateći program.

Picerija i restoran

– Trg od knjige nepokolebljivo istrajava u namjeri da u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja, dokolice i lake zabave ukaže na značaj knjige i čitanja. U skladu sa svojom misijom da promoviše istinske civilizacijske vrijednosti, prvenstveno knjigu, moto ovogodišnjeg Sajma je misao poznatog pisca, Ljubivoja Ršumovića – Čitanje je življenje još jednog života. Čitanje pruža mogućnosti putovanja u druge svjetove, obilje novih saznanja i osjećanje da smo, čitajući, živjeli još jedan život, jer ono napisano u knjigama često je istinitije i od doživljenog. Ništa u toj mjeri kao čitanje, ne oplemenjuje i ne obogaćuje duhovni život čovjeka – navode organizatori.

Svečano otvaranje Trga od knjige posvećeno je jubileju, 170 godina od objavljivanja prvog  izdanja Gorskog Vijenca u Beču, 1847. godine. Ovogodišnji Sajam otvariće prof. dr Sonja Tomović Šundić, besjedom „Čitanje je življenje još jednog života“.

Posljednje  večeri, prije koncerta hercegnovske grupe Boka Band, tročlani Žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće 4 plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Najljepša dječija knjiga.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno 35 izlagača. Većina izlaže samostalno, a 5 izlagača iz Crne Gore svoju produkciju predstavlja na štandu Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore.

Za izlagače i autore iz Boke Kotorske obezbijeđen je  prostor za izlaganje u okviru štanda Bokeljsko izdavaštvo. Na tom štandu prodavaće se i knjige čiji izdavači nisu prisutni na Sajmu – saopšteno je iz Gradske biblioteke.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code