Početna Društvo Od sjutra injektiranje zdravih palmi

Od sjutra injektiranje zdravih palmi

4

Firma d.o.o. “Žožeta” će od sjutra, 31. jula, početi sa injektiranjem palmi na javnim površinama, saopštavaju iz Sekretarijata za komunalne djelantosti, ekologiju i energetsku efikasnost.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sklopilo je Ugovor za nabavku injektora za realizaciju Posebnog akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera, radi suzbijanja crvenog palminog surlaša – Rhynchophourus ferrugineus (Oliver) sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem sa d.o.o. “Zožeta”.

Prethodne sedmice radnici su završili obuku o načinu injektiranja i načinu korišćenja insekticida REVIVE koje odobrava i distribuira Syngenta France SAS. Cijena injektiranja jedne palme iznosi 130 eura. Preporuka je da se i pored injektiranja obavlja tretiraje natapanjem 3 puta u toku godine.

Injektiranje zdravih palmi obavljaće se na sljedećim lokacijama: Škver, kružni tok u Meljinama, Zelenika (od ispostave Uprave carine do Zmijica), Park Boka, Park Sv. Leopolda, Bista B. Ćopića, Šetalište Pet Danica (od restorana „Mimoza“ do teniskih terena), park kod MZ Igalo, kao i palme koje su se podmladile.

Takođe, držaocima palmi na područjima na kojima je u odnosnu na prethodni pregled došlo do povećanja brojnosti surlaša (Dječiji dom-Bijela) se preporučuje tretiranje palmi, preparatima iz grupe neonikotinoida.

Pregled feromonskih klopki na prisustvo crvenog surlaša, odgovornog lica za sprovođenje programa hitnih fitosanitarnih mjera Rhynchophorus ferrugineus, obavljen je 20. jula. Izvršena je i zamjena polomljenih kanti i poklopaca, tečnosti i urmi na svim lokalitetima.

Postavljeno je pet feromonskih klopki na teritoriji Opštine Herceg Novi, i to na sledećim lokacijama: Škver, Institut Dr Simo Milošević, Park Boka, Zelenika i Bijela. Klopke je postavilo Ministarstvo, a kontrolu će obavljati odgovorna lica za sprovođenje programa hitnih fitosanitarnih mjera Rhynchophorus ferrugineus.

4 Komentari

  1. Вау, нова ријеч, инјектирање (убризгавање)! Хајде сад да је користимо што више може…

    1
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code