Od sjutra novo tretiranje palmi

Od sjutra novo tretiranje palmi

10
Podijeli

Komunalno stambeno preduzeće, odnosno sektor za održavanje zelenila, nakon zimske pauze, krenuće sjutra sa tretiranjem palmi protiv palminog surlaša. Ono nije bilo moguće ranije zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a u KS napominju ukoliko vrijeme i sjutra bude loše, tretiranje će se odložiti.

Tretiranje će se obaviti na stablima uz Šetalište Pet Danica, na potezu od Škvera ka hotelu Plaža, u periodu od 7 – 14 h.

Picerija i restoran

V.d. direktorica preduzeća, Jasmina Konjević, potvrdila nam je da su u proteklom periodu radili samo dendrohirurgiju i uklanjanje palmi, međutim, bez preciznih podataka. Kako je ranije objavljeno na sajtu ovog preduzeća, od početka godine do korijena je uklonjeno preko 40 palmi, dok je na 11 obavljena dendrohirurgija.

Posebni Akcioni plan za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja surlaša, sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem usvojen je nedavno. Za tu svrhu Vlada Crne Gore obezbijedila je 275 hiljada eura, koje bi trebalo da budu distribuirane primorskim opštinama.

Od tog iznosa, Opštini Herceg Novi trebalo bi da bude uplaćeno oko 50 hiljada eura: 10.080 eura za injektiranje, odnosno endoterapiju, te 30 hiljada za nabavku drugog bilja. Osim toga, kroz još dvije od 4 mjere sanacije štete, Opštini će biti dodijeljena i novčana sredstva za nabavku klopki i za mjere uništavanja napadnutih palmi.

Prema procjeni iz Akcionog plana, Herceg Novom je neophodno 5 klopki.

U Herceg Novom je do sada uništeno preko 100 palmi. Proces injektiranja, odnosno endoterapije trebalo bi da bude obavljen u Parku Boka, na 84 stabla.

Podsjetićemo i da je Opština Herceg Novi po zaključcima vanredne sjednice lokalnog parlamenta od 22. januara, formirala radnu grupu koja treba da se  angažuje u efikasnijem suzbijanju palminog surlaša.

U radnoj grupi je 5 članova, koje je izabrao predsjednik SO, dr Miloš Bigović, a za predsjednika je postavljen dr Nenad Sekulić. Pored njega, članovi su: inženjerka hortikulture, Milica Berberović Stanković, v.d. direktorica Vodovoda i kanalizacije d.o.o Olivera Doklestić, šefica sektora za održavanje zelenila u JP Komunalno stambenom, Vanja Spaić, te odbornica DPS-a,  Nevena Keković. Radna grupa se do sada sastala jednom.

10 Komentari

 1. Radna grupa se sastala jednom. Ovi iz komunalnog pravili zimsku pauzu, uskoro ce i ljetnu, u skladu s tradicijom… Zimi smeta zima, ljeti turisti i slicno. Moze li se znati kad ce leci novac namjenjen za ove svrhe ako vec nije, kad se planiraju postaviti klopke, kad misle uklanjati stabla, narocito ona uz magistralu, blizu autobuske stanice. Dosta je bilo gubljenja vremena, trebaju nam konkretne akcije i precizni odgovori. Do se oni svi usaglase, ode i ovo malo palmi sto je ostalo.

  12
  2
 2. Molim nadležne,komunalnu policiju,da naloži uklanjanje krošnje palme,na Trgu,(kod dječije- OVS radnje),sa javne površine,jer će da padne nekome na glavu.Pred zimu su otkinute hrane od palmi,ostala je kronja trula,puna larvi.

  15
  1
 3. kakvi pajtosi, cush 11 za 4 mjeseci! Trebali su ih sve zarazene tretirat prije nego zatopli.. Tacno covjek da izludi.. Za mjesec dana ce da krenu da lete (surlasi)..

  13

Ostavite komentar

*

code