Početna Kultura Od sjutra proljećni Film Festival Herceg Novi – Montenegro Film festival

Od sjutra proljećni Film Festival Herceg Novi – Montenegro Film festival

2

Online izdanje regionalnog filmskog festivala, oko kojeg su se udružili Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (Crna Gora) počinje sjutra.

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. aprila zajedno, po izboru selektora ova četiri festivala, publici nude izbor filmova prikazanih, od kojih su neki i nagrađeni, na posljednim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslovenska klasika.

U programu je devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Philippa Yuryeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga; dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala djevojčica” Sébastiena Lifshitza i dva jugoslovenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Predstavnik Mreže festivala Jadranske regije, Jovan Marjanović, iz Sarajevo Film Festivala ističe da je učesnikem u vrijeme otkazivanja festivala i nemogućnosti da do publike dođu filmovi koji su bili u programima prošlogodišnjih Kanskog i Venecijanskog festivala kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu, ujedinila želja da publici omoguće pristup tim filmovima i da donesu najbolje od evropskog i svjetskog filma.

– U srcu partnerstva naša četiri festivala jeste davanje što veće vidljivosti najkvalitetnijim evropskim i svjetskim nezavisnim filmovima i njihovo prikazivanje u najkvalitetnijim mogućim uslovima, pa makar oni bili digitalni sada. Nadamo se da ćemo se što je prije moguće sresti s našom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenim i otvorenim, ljetnim kinima, a do tada – u vrijeme pandemije, straha i udaljavanja, kroz filmove donosimo zajedničku ideju nade, suradnje i bliskosti- naglašava Marjanović.

Mreža festivala oko koje su se okupili, pored Beograda i Festivala autorskog filma, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival i Filmski festival Herceg Novi, dokaz je da i u ova teška vremena filmska industrija pronalazi način da se prilagodi i napreduje, smatra Milena Debeljković iz Festivals autorskog filma.

-Pogotovo kada je ugrožena egzistencija filmskih festivala koji se oslanjaju na fizička izdanja i publiku koja je navikla da posjećuje bioskope. Upravo cilj događaja kojeg smo zajedničkim snagama organizovali jeste da poveže ne samo festivale, nego i publiku, a najbitnije od svega, ovo je tek prvi korak koji je ova mreža festivala napravila- komentariše Debeljković.

U vrijeme kada su susreti publike i autora ograničeni, sretni smo što smo spajanjem s festivalima iz Mreže Jadranske regije donosimo publici neke od najzanimljivijih recentnih filmskih naslova iz cijeloga svijeta, dva klasika kojima podsjećamo na filmsko blago regije, kao i razgovore s autorima, mišljenja je Boris T. Matić, iz Zagreb Film Festivala:

-Osim što je prva suradnja te vrste u regiji, Proljetno izdanje je uvod u naše cjelogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja tek treba da se održe u drugoj polovici godine, najavljuje on.

Marija Perović, u ime Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala navodi da je prvi zajednički regionalni filmski festival prilika da se vide dobri i aktuelni filmovi, koje je odabralo više selektora, a ono što nju posebno raduje je prilika da se u novonastalom online festivalskom duhu pogledaju i istinski klasici autorskog filma jugoslovenske kinematografije.

-April će obilježiti virtuelna posjeta filmskim festivalima u regionu koji njeguju film kao umjetnost, formiraju i održavaju publiku i filmsku kulturu, i pokreću pitanja i sumnje koje su nam neophodne. Proljećno filmsko izdanje pravi je način da ne budete usamljeni i potražite sebi slične širom festivalske mape koji je u ime Filmskog festivala Herceg Novi kao neke od odabranih filmova- izdvaja i naš selektor, reditelj Ivan Bakrač.”

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

Cijene

Ulaznice / kodovi za gledanje filmova su u prodaji: cijena pojedinačnog koda za gledanje filma je 4 EUR.
Cijena paketa za svih devet filmova u programu je 25 EUR – pet igranih filmova: “Krvne veze”, “Mladi kitolovac”, “Novi poredak”, “Sluge režima”, “Smrt filma, a i mog oca”; dva dokumentarna: “Jedna od nas” i “Mala djevojčica” i dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” i “Miris poljskog cveća”.

Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoje podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bićete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima, poručuju organizatori.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code