Početna Ekonomija Od sjutra u opticaju nove novčanice

Od sjutra u opticaju nove novčanice

4

Centralne banke Eurosistema sjutra će pustiti u opticaj nove novčanice u apoenima od 100 i 200 EUR iz serije Evropa, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije Crne Gore.

– Nove novčanice iz te serije se, tokom nekoliko godina, uvode postupno, od manjih prema većim vrijednostima, pa su tako prethodno uvedene novčanice te serije u apoenima od pet, deset, 20 i 50 EUR, objašnjeno je iz Centralne banke (CBCG).

Picerija i restoran

Izgled novih novčanica je osvježen i u njih su ugrađena nova i poboljšana zaštitna obilježja – hologram sa satelitima i unaprijeđena smaragdna brojka, te je povećana zaštita od njihovog falsifikovanja. Nove novčanice, pored toga, sadrže i nova, poboljšana obilježja za provjeru autentičnosti uređajima.

Iz CBCG su podsjetili da novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja i da su u opticaju do daljnjeg.

Oni su saopštili da se druga serija euro novčanica zove Evropa, jer je na novčanicama portret Evrope, boginje iz grčke mitologije.

– Tema ‘razdoblja i stilovi’ iz prve serije nastavlja se i u seriji Evropa, ali s osvježenim izgledom i intenzivnijim bojama u dizajnu njemačkog dizajnera novčanica, Reinholda Gerstettera. U njegovom dizajnu vizuelni elementi su zaobljeniji, a mostovi trodimenzionalniji, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući promjenama, nove novčanice je lako razlikovati od onih iz prve serije. Iz CBCG su kazali da novčanice iz serije Evropa sadrže zaštitne karakteristike koje je još teže falsifikovati od onih iz prve serije.

– Na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli eura koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli. Na srebrnastoj traci vidi se i Evropin portret, arhitektonski motiv i velik simbol eura. Na novim novčanicama od 100 i 200 EUR unaprijeđena je i smaragdna brojka, objašnjeno je u saopštenju.

Smaragdna brojka se nalazi i na drugim novčanicama iz serije Europa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli eura.

Nove novčanice od 100 i 200 EUR razlikuju se po veličini od starih, a oba apoena imaju širinu jednaku novčanica od 50 EUR. Dužina novčanica je nepromijenjena.

– Osim zaštitnih obilježja koja se mogu vidjeti golim okom, euronovčanice sadrže i zaštitna, koja prepoznaju uređaji. Na novim novčanicama od 100 i 200 EUR ta obilježja su unaprijeđena, a one sadrže i nova obilježja koja omogućavaju brzu obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti, zaključuje se u saopštenju.

4 Komentari

  1. Imam samo jedno pitanje ako neko zna da odgovori: zasto u skolama ne uce djecu o novcu, investicijama, kako zaraditi novac, gdje ulagati novac, mjenice, obveznice,nekretnine ?

    Niti jedna skola ni fakultet na svijetu te ne uci o ovome, ne uci te kako da steknes novac… sad ne neko reci radom…da ali kakvim radom…. citava CG je u dogovima jer smo finansiski needukovani kao nacija kompletno ,ne samo mi nego velika vecina na zemlji, zato i ima siromastva. Svijest nam je pomucena i zivimo i psihickom zarobljenistvu od strane drzave i drzava, nauceni smo na siromatvo i da tako mislimo citav zivot. Nemamo,nemoguce, ne mogu, nemam,rizicno je itd. sve su ovo rijeci koje nas covjek, sam sebi govori i sam sebe ukopava psihicki. NAS JE POSAO DA NADJEMO POSAO a kako da zaradimo novac da taj novac radi za nas, to nismo nauceni, ni gdje i sta da investiramo. Tako da je sve smisljeno da budemo prvo duhovno siromasni, emotivno i onda slijedi i materijalno. Jer ako ti sazbiju duh i volju i nauce od starta da se nesto ne moze,onda uspjeha u zivotu nema.
    Razmislite malo o ovome.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code