Odata pošta palim borcima NOR-a polaganjem vijenaca u Omladinskom parku i na...

Odata pošta palim borcima NOR-a polaganjem vijenaca u Omladinskom parku i na spomen ploču pet Danica

7
Podijeli

Potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i Udruženje boraca NOR-a Herceg Novog jutros su odali poštu i položili vijence palim borcima naroodnooslobodilačkog rata koji su živote dali za grad, državu i slobodu. Vijenci su položeni u Omladinskom parku u Igalu, a zatim i na spomen ploču posvećenoj pet Danica, po kojima šetalište i nosi ime.

Kako je Đurović istakla, pet mladih, hrabrih Danica – Tomašević, Đurović, Kosić, Bojanić i Popivoda, imale su isto ime i istu sudbinu – dale su život za svoju zemlju u narodnooslobodilačkom ratu. Dvije od njih bile su iz našeg grada – Danica Đurović iz sela Žlijebi, bombaš i Danica Popivoda iz  Bijele, puškomitraljezac.

Picerija i restoran

– Bile su borci za oslobođenje zemlje, za bolji položaj radnika i žena. Zalaganjem, neustrašivošću i srčanošću ušle su u istoriju i ostale primjer za sve nas koji nastojimo da obezbijedimo bolje sjutra naše djece i dostojanstvo svakog člana društva. Bar jednom dnevno prošetam ovom stazom i svaki put me spomen ploča sjeti na pet heroina i njihovu borbu. Uostalom, to je i suština ovakvih obilježja u našem gradu – da istaknu uzore i učine da ih nikada ne zaboravimo, poručila je potrpedsjednica Opštine Herceg Novi.

Predsjednik Organizacionog odbora Udruženja boraca NOR-a Herceg Novog Mihailo Kilibarda, naglasio je važnu istorijsku lekciju: sloboda se skupo plaća, sloboda se kuje i ne kupuje se, za slobodu se bori, za slobodu se čuva dostojanstvo, moral i snaga jednog naroda.

– Puno priča i istorijskih činjenica govore da narod Boke nikada neće priznati okupatora, nikada neće saviti šiju, nikada pokleknuti i uvijek misliti na ideje, slobodu, revolucionarnost i tradiciju hrabrog bokeljskog naroda, kazao je Kilibarda, nakon čega je minutom ćutanja i polaganjem vijenca u Omladinskom parku odata pošta palim borcima.

7 Komentari

  1. Slika govori vise od hiljadu rijeci.Slava herojima,ali počast u sve crvenom kaputu i betonjerkom kompanije Djokic u pozadini nije primjerena.

    15
    11

Ostavite komentar

*

code