Početna Društvo Odbijeno idejno rješenje za rekonstrukciju vrtića na Savini

Odbijeno idejno rješenje za rekonstrukciju vrtića na Savini

5

V.d. glavnog državnog arhitekte, Dušan Vuksanović, odbio je da izda saglasnost Ministarstvima ekonomije i prosvjete na idejni projekat rekonstrukcije objekta vrtića JPU Naša radost na Savini. Rješenje je Ministarstvu prosvjete dostavljeno 19. septembra.

Kako se navodi u obrazloženju, Vuksanović je utvrdio da „lokacija predviđena idejnim rješenjem nije obuhvaćena važećom planskom dokumentacijom.

On je, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, zatražio od podnosilaca zahtjeva, odnosno Ministarstava, da se izjasne o rezultatima ispitnog postupka i načinu ostvarivanja tog prava. Oni, međutim, nijesu u roku dostavili ni pisano niti usmeno izjašnjenje na rezultate sprovedenog ispitnog postupka.

Stoga, v.d. glavnog državnog arhitekte smatra da se nijesu stekli uslovi za davanje saglasnosti Ministarstvima prosvjete i ekonomije na idejno rješenje rekonstrukcije vrtića, u odnosu na arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekta, kaže se u obrazloženju. U toku je žalbeni rok, koji traje do sjutra.

Ministarstva prosvjete i ekonomije su još 7. februara ove godine podnijeli v.d. glavnog državnog arhitekte zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje za rekonstrukciju vrtića JPU Naša radost, projektovanog na parceli 2467 KO Topla.

Područna jedinica vrtića na Savini zatvorena je krajem aprila 2016. zbog smanjene bezbjednosti za boravak djece i klizišta sa južne strane objekta. Od tada je oko 200 mališana iz ovog objekta preseljeno u adaptirane prostorije JU SMŠ Ivan Goran Kovačić na Savini kao i u zadužbinu Ukropina u Igalu, u kuću koja je prethodno korišćena kao Dnevni centar.

Tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković je tokom posjete Herceg Novom 2016. godine kazao da će na tom mjestu biti izgrađen novi vrtić. Međutim, iz tog Vladinog resora su Radiju Jadran u novembru prošle godine kazali da će umjesto izgradnje novog, postojeći objekat, ipak, biti rekonstruisan.

– Ministarstvo prosvjete je naručilo Elaborat o stabilnosti vrtića, koji je pokazao da je postojeći objekat nebezbjedan za boravak. Nakon toga se pristupilo izradi projekta totalne rekonstukcije. Izrada projektne dokumentacije se finasira iz kreditnih sredstava KfW banke. Radovi će se finasirati iz sredstava KfW banke i kapitalnog budžeta. Procijenjena vrijednost je oko 1.500.000 eura, dok će se tačna vrijednost znati nakon odabira izvođača. Početak radova se očekuje tokom 2018. godine –  saopšteno nam je iz Ministarstva u novembru prošle godine.

Otada Radio Jadran pokušava da dobije nove informacije o sudbini ovog objekta, ali bezuspješno.

Podsjetićemo da je ispod objekta vrtića na Savini sanirano klizište započeto sredinom oktobra prošle godine. Radove je izvodila kompanija Intermost d.o.o. iz Podgorice, sa kojom je Direkcija javnih radova sklopila ugovor. Vrijednost radova bila je 644,9 hiljada eura.

5 Komentari

 1. Zamislite ovo u doba socijalizma.To se zvalo sabotaža.
  Je li potreban vrtić, zidaj, pa onda pitaj čija je parcela, plan i projekat.
  A ovaj arhitekta, što je navodno odbio, bi narednik par godina usavršavao klesanje kamena u Spužu!

  10
  3
 2. Pa naravno, sada će mrcvarenje unedogled, rješenja, žalbe,podesci…….
  A još Ministar neki dan reče da će se graditi Nova škola u Igalu.
  E njihovim tempom, ova dječica što što su sada u vrtiću, će biti penzioneri!

  15
  2
 3. Znao sam odmah šta će da bude. Neće u taj vrtić ići ni unuci današnje đece. Administracija je uzela stvar u svoje ruke i gleda kako da onemogući, ili makar doooobro uspori radove, kao za svaku gradnju.
  Samo je trebalo ispitati i popraviti onaj vrtić i to je sve. Jeste, pao je balkon, zbog naopakog armiranja tog balkona. Umjesto u gornju zonu, stavili su mrežu u donju, i pravo je čudo kako je i toliko izdržao. Da su ga savjesno ispitali i popravili, ako treba i srušili sve balkone, odavno bi đeca išla u vetić, a ne ovo čudo što se čini.

  16
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code