ODBORNICI U NOVOM, NAKON DVA IPO MJESECA PAUZE, SJEDAJU U “VRELE” KLUPE

ODBORNICI U NOVOM, NAKON DVA IPO MJESECA PAUZE, SJEDAJU U “VRELE” KLUPE

164
0
Podijeli

skupstinahn2612Nakon dva ipo mjeseca pauze, hercegnovski odbornici sješće ponovo u klupe tek 2. jula kako bi raspravljali o 15 tačaka dnevnog reda, koje su predviđene za deseto redovno zasjedanje Skupštine.
Od 22. novembra prošle godine, pa sve do 17. aprila ove odbornici su zasjedali svakog mjeseca, tako da ova pauza može i da čudi, s obzirom da toliko dugo “odmaranje” lokalnog parlamenta, iako predviđeno Statutom, nije bila praksa. Osim toga ušli smo u sezonu s brojnim obavezama, a najveći lokalni dom “nije doma” dva ipo mjeseca.
Od prve konstitutivne sjednice 7. maja 2012, napravljene su samo dvije pauze, po mjesec. Po Statutu Opštine u članu 40. se kaže da “Skupštinu saziva predsjednik Skupštine po potrebi, a najmanje jedan put u tri mjeseca”. Na to nam je ukazala i sama predsjednica novskog parlamenta Danijela Đurović nedavno i objasnila da odbornici nisu u obavezi da zasjedaju svakog mjeseca, te da nema ničeg čudnog u tome što se od aprila nisu gledali u skupštinskim klupama. Takođe, prvi čovjek grada, Dejan Mandić, imao je objašnjenje rekvaši da između dvije sjednice ima puno posla oko priprema skupštinskih materijala, koji moraju proći kroz njegove ruke.
Bilo kako bilo, na veoma vrućim klupama odbornici će 2. jula raspravljati, između ostalog, o predlogu Odluke o Završnom računu Budžeta Opštine Herceg-Novi za 2012. godinu, zatim o predlogu Odluke o prodaji zemljišta radi kompletiranja urbanističke parcele, predlogu Odluke o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika. Ugostitelje će posebno interesovati predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova za postavljanje stolova i stolica na Trgu Nikole Đurkovića i Trgu Hercega Stjepana, sa kojom prošle godine nisu bili ni malo zadovoljni.
U ovom dnvnom redu nalazi se i predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o organizovanju Javne ustanove “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Jospi Bepo Benković”, zatim izvještaji o radu JP “Vodovod i kanalizacija” Herceg-Novi za 2012. godinu, Izvještaj o poslovanju za 2012. godinu i Poslovni plan za period od 2013-2015. godine o radu JU “Gradska biblioteka i čitaonica” Herceg-Novi, Izvještaj prihoda i rashoda za period od 01.01. do 31.12.2012. godine, Program rada za 2013. godini i Finansijski plan za 2013. godinu.
Izbori i imenovanja su ne manje interesantna, zbog posljednjih dešavanja u javnim ustanovama kulture. Skupština će se izjašnjavati o Predlogu Rješenja o davanju saglasnosti na Odluku UO JUK “Herceg-Fest” Herceg-Novi o imenovanju direktora te ustanove, kao i predlogu Rješenja o dopuni Rješenja o obrazovanju Savjeta JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”, te predlogu Rješenja o davanju saglasnosti na Odluku Savjeta JU “Gradska biblioteka i čitaonica” Herceg-Novi o imenovanju direktora te stanove.
Biće zanimljivo pratiti i šta kažu odbornici o odluci UO JP “Vodovod i kanalizacija” da ponovo za direktora imenuju Zorana Šabanovića. Rasparava o tome dolazi nakon aktuelnih restrikcija vode i vjerovatno će otvoriti mnoga pitanja o (ne)sposobnosti nadležnih da obezbjede trajno snabdijevanje Herceg Novog.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code