Odgovor Nevenke Mitrović: Jubilarno izdanje „Gorskog vijenca“ Malović nije ni ponudio, nema...

Odgovor Nevenke Mitrović: Jubilarno izdanje „Gorskog vijenca“ Malović nije ni ponudio, nema argumenata

12
Podijeli

Na otvoreno pismo pisca i izdavača Nikole Malovića, u kome on zamjera direktorici Gradske biblioteke i čitaonice, Neveki Mitrović, zato što nije dozvolila promociju knjige „Bokeški humor“ i uzela u obzir prvo bokeško izdanje „Gorskog vijenca“, na ovogodišnjem Trgu od knige,  reagovala je  Nevenka Mitrović.

– U vezi sa predlogom da se na Trgu od knjige predstavi izdanje Knjižare So, „Bokeški humor“, ljubazno sam zamolila gospodina Malovića za razumijevanje, uz obrazloženje da se večernji programi Sajma održavaju na otvorenom, gdje se očekuje prisustvo velikog broja djece i mladih do 17 godina, te da nas oznaka na knjizi „16+“ obavezuje da je poštujemo.

Picerija i restoran

Ponuda Izvršnog odbora Sajma da mu obezbijedi besplatan štand za izlaganje izdavačke produkcije Knjižare So nedvosmisleno je iskazana kao podrška izdavačkoj djelatnosti Knjižare So, a ne nikako kao kompenzacija, jer je gospodin Malović u prvom obraćanju napisao da „vaga vlastite finansijske i kadrovske mogućnosti“ učestvovanja na Sajmu.

Moram priznati da njegove primjedbe na Program svečanog otvaranja MSK Trg od knjige ne razumijem. Objavili smo da je svečano otvaranje Sajma posvećeno jubileju – 170 godina od 1. izdanja Gorskog vijenca u Beču, 1847. godine i tim povodom osmišljena dva programa: Predavanje Njegoš – pjesnik i mislilac, koje će održati prof. dr Sonja Tomović Šundić i Gorski vijenac : odlomci : recital. Dakle, tema je Njegoš i Gorski vijenac, a povod 170 godina od 1. izdanja Gorskog vijenca u Beču, 1847. godine.

Od 21-28.07.2017. u čitaonici Biblioteke biće postavljena izložba Gorski vijenac : reprezentativna izdanja, prevodi i studije, kao skroman doprinos hercegnovske biblioteke ovom jubileju, a u Biltenu Sajma (objavljen na sajtu Biblioteke 17.07.) objavili smo informaciju o sadržaju izložbe. Među reprezentativnim izdanjima selektovali smo original bečkog izdanja iz 1847. godine i tri izdanja bokeljskog izdavača Knjižare Jova Sekulovića, sa predgovorom Marka Cara, publikovana 1913, 1921. i 1922. godine, kojima pripada posebno mjesto, zatim nekoliko jubilarnih izdanja: izdanje Knjižare Anton Rajnvajn, Jugoslovenske knjige, zajedničko izdanje CANU, Pobjeda, Obod i „Veljko Vlahović“…, dvadesetak prevoda i brojne referensne naučne studije o Gorskom vijencu. Dakle, izložba na najprijemčiviji način prezentuje izdanja Gorskog vijenca, prevode i studije.

Jubilarno izdanje Gorskog vijenca Knjižare So publikovano 2017. godine gospodin Malović nije dostavio Biblioteci, iako je njegova zakonska obaveza (Zakon o izdavačkoj djelatnosti Crne Gore, čl. 28 i 29) da hercegnovskoj biblioteci dostavi obavezni primjerak svakog svog izdanja. Biblioteka ne posjeduje ovo izdanje.

Ne prihvatam optužbu gospodina Malovića da ga diskriminišemo, jer je u Biblioteci promovisao izdavačku kuću Magnet, na Trgu od knjige tri puta svoje knjige, zatim izdanje Knjižare So, učestvovao je u promociji drugog autora, a jubilarno izdanje Gorskog vijenca nije ni ponudio za promociju na Trgu od knjige, već ga je nedavno promovisao u Herceg Novom.

Gospodin Malović daje sebi za pravo da me bez valjanih argumenata unaprijed javno proglašava odgovornom – navodi u reagovanju direktorica JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, Nevenka Mitrović.

12 Komentari

 1. Ne znam ko od vas dvoje zasluzuje manje paznje. Nadam se da ce Katic konacno razrjesuti funkcije Nevenku jer je godinama okupirala biblioteku i trg od knjige politicki a ne profesionalno.

  5
  2
 2. Ostavite se srbovanja,pa to je najnekulturnije sto mozete poteci,a tema je izlozba knjiga.Veliko srbovanje je i dovelo do rata i raspada Jugoslavije,kao i veliko hrvatstvo i ostale ludarije.
  Okretite novu stranicu,uvedite struju u svoje glave i sagledajte realnost.Jedan kulturni dogadjaj pokusavate minirati na najprimitivniji nacin-sporkom politikom.Sramite se,svi znamo iz cijih usta sta dolazi.

  6
  3
 3. “Сирак тужни без игђе икога”… пјевао би и данас. Док се роди сличан, има да се начекамо.

 4. Za ” a sajam ko sajam”
  Jedna velika molba,ne trpajte doticnu gospodju direktorku gdje joj nije mjesto. Ne smetaju njoj Srbi jer je niko drugi do njih i ne drzi ovoliko na funkciji. Samo je nemojte proglasavati Crnogorkom jer godinama pokazuje i trudi se da to ne bude. To je njeno gradjansko pravo ali vasa razracunavanja zavrsite izmedju sebe. Dok vam je valjala sve je bilo ok,a sada bi da je utrpate drugima.
  A da nije u pitanju blacenje radi zauzimanja njenog mjesta? Sad je to aktuelno. Proglasite je srbomrscem i dovoljno da leti.

  13
  3
 5. Ajmo ovako
  1. Da li doticna procitala Bokeski humor? Posto nije, a znam da nije, onda joj argumentacija za sajam knjiga te knjige ne drzi vodu. Da jeste mogla je da pronadje bar nekoliko koji bi mogli da se procitaju na sajmu.
  2. Deca sa 14 znaju vise od nas koji imamo vise od 35, jer je internet omogucio da sa prostom recenicom mozes da pronadjes sve,.
  3. Njoj ocigledno smeta Njegos-Srbin, Nikola-Srbin i ostali Srbi koji zive u Novom
  4. Veoma je sujetna i ne moze da prezali sto nije poznata, nagradjivana, priznata i elokventna kao Nikola.

  13
  18
 6. Nije Gorski vijenac i Njegos slikovnica pa da je maltene stidno i reda radi izlazete u skucenom prostoru citaonice daleko od ociju gradjana i javnosti. No vi prostor otvoreni i javni ostavljate za vase tribine, popove, kvazi knjizevnike iz inostranstva

  19
  6
 7. zasto gospodja Mitrovic ne uprilici svoju izlozbu u Galeriji Josip Bepo Benkovic kao sto je to do sada radila, vec je trpa u citaonicu? Valjda je ovovazan jubilej i zavrijedjuje takvo sto, ili ne? Ako je vazan jubilej zasto mu se ne napravi izlozba kao sto je to do sada bio slucaj?

  24

Ostavite komentar

*

code