Početna Društvo Odgovor Regionalnog vodovoda kolegijumu DRI: Revizor bi da isključi medije iz utvrđivanja...

Odgovor Regionalnog vodovoda kolegijumu DRI: Revizor bi da isključi medije iz utvrđivanja istine

1

Sa stavom Kolegijuma Državne revizorske institucije o tome da mediji nisu mjesto da se iznose revizorske informacije u Regionalnom vodoodu Crnogorsko primorje  bili bi potpuno saglasni, da ne dolaze krajnje zadocnjelo, navode oni u opdgvoru na reagovaje DRI.

Jer, 2017. godine, kako podsjećaju, nezvanični „PR” DRI medijima je dao lažne informacije pokrećući kampanju protiv Regionalnog vodovoda o čemu imaju jasne dokaze.

– Tokom perioda kontrole DRI imali smo još dva medijska pritiska pokrenuta od istih osoba, na koje Regionalni vodovod nije odgovarao, već je strpljivo, dokumentacionom osnovom i zvaničnim dopisima tražio zaštitu poslovnog i ličnog integriteta i utvrđivanje istine. Sada bi, međutim, revizor da se mediji isključe iz utvrđivanja istine. Više je nego skandalozno pokrenuti neutemeljenu kampanju, „udariti” na jedno od najuspješnijih državnih preduzeća, lični integritet Upravnog odbora i menadžmenta iznošenjem neistina, i onda predložiti da se to zaboravi. Vrlo simptomatično- saopštavaju iz ovog preduzeča.

Regionalni vodovod,kako dodaju, nema ništa protiv javnog iznošenja svih informacija u skladu sa politikom transparentnosti, ali pitaju zašto odjednom kolegijum DRI sada bježi od medija? Dakle, prvo su javno oblatili jedno uspješno preduzeće, i sada bi da isključe medije da se ne sazna istina. Najbolji dokaz nestručnog i nerevizorskog političkog pamfleta je upravo 15 stranica uvoda izvještaja kolegijuma DRI, koji je pisan sa očiglednom ličnom ostrašćenošću, namjerama medijskog spinovanja i nekim očiglednim političko/biznis ciljevima.

-Dakle, za 15 godina rada DRI, Regionalni vodovod je prvi slučaj, odnosno prvi subjekat revizije čiji je izvještaj o reviziji najprije dostavljen medijima, čak i prije nego samom subjektu, pa tek onda Vodovodu i ostalim nadležnim subjektima, što je kažnjivo i po samom Zakonu o DRI, a  suprotno revizorskoj etici.

Regionalni vodovod posluje u potpunosti u skladu sa zakonima i to je činjenica sa kojom su upoznati svim nadležni organi u zemlji i relevantne međunarodne  institucije. Kao uspješan privredni subjekt i jedan od motora razvoja turističke privrede, uvijek je bio predmet interesovanja medija, a uvjereni smo da će tako, na naše zadovoljstvo, ostati i ubuduće-navode oni.

Stav RV je da mediji ne mogu biti nekada dobrodošli, a nekada ne za plasiranje informacija, u ovom slučaju lažnih kolegijuma DRI.

-Kad je već otvorio javnu raspravu, dobro bi bilo da DRI objasni zašto se sada pravda da „nije nadležan da optužuje„ a u prvih 15 strana revizorskog izvještaja, potpuno neosnovano (što smo i pokazali) i ne radi ništa drugo do istovremeno optužuje i javno presuđuje. Stoga, apsolutno pozdravljamo činjenicu da je kompletan revizorski izvještaj objavljen na sajtu DRI. Sada konačno cjelokupna javnost, naročito stručna, ima mogućnost da se uvjeri u našu tvrdnju – da će taj izvještaj ostati zabilježen u analima kao dokument kako nikada ne bi trebalo da radi revizor, a kamoli tako važna i nezavisna institucija kao što jeste i treba da bude DRI – poručuju u odgovorima kolegijumu DRI.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code