Početna Ekonomija Odjeci političkog skupa: Institut Igalo je ekonomska kičma Herceg Novog, nije potrebna...

Odjeci političkog skupa: Institut Igalo je ekonomska kičma Herceg Novog, nije potrebna privatizacija

20

U Herceg Novom se narednih dana očekuje konkretniji ishod dvije vruće teme, prvo oko statusa Opšte Bolnice Meljine, o čemu su predstavnici lokalne uprave i menadžmenta te privatne ustanove razgovarali sa vlasnicima Atlas grupom, predstavicima Fonda zdravstva, a već narednih dana očekuje se i dolazak ministra zdravclja, Kenana Hrapovića u Herceg Novi.

Na drugoj strani Institut Igalo, koji ulazi s optimizmom u još jednu poslovnu godinu, ali sa starom neizvjesnošću oko budućeg strateškog partnera, posatao je tema kojom se bave lokalne političke partije. Politički marketing ili ne, sa ingerencijom ili ne, tek sa jasnim stavom da treba odustati od novog tendera.

Komentarišući nedavni sastanak parlamentarnih stranaka Herceg Novog, na inicijativu Novske liste, oko najavljenog petog tendera za prodaju državnih akcija Instituta Igalo, predsjendnik lokalnog parlamenta dr Miloš Bigović ne nalazi ništa sporno u tome što su političke partije izvan Skupštine o tome raspravljale. Mada, očekuje da se priča o Institutu ponovo povede i u hercegnovskoj Skupštini.

Iako na skupu nije bilo nikog iz DPS-a, koji upravo zamjeraju to što se umješala politika u privatizaciju Instituta, koji je u većinskom državnom vlasništvu, Bigović ocjenjuje da je to bio konstruktivan sastanak „mimo politike, partija i bilo kakvih podjela“:

„Zajednički smo pokušali da pošaljemo poruku kao grad. Institut je za sve nas izuzetno važan, smatramo da je to ekonomska kičma Herceg Novog i moramo da ga očuvamo, bez privatizacije. Mi kao koalicija ne vidimo nikakav razlog da se on privatizuje, ne vidimo nikakav ekonomski razlog koji bi potkrijepio takav pokušaj Vlade. Pokušali smo zajedno, uključujući i naše kolege iz DPS-a, da zajedno zauzmemo takav stav. Na žalost, kolege iz DPS-a, nisu došle, ali to ne znači ništa. Mi ćemo ih ponovo pozvati i pokušati da zajednički idemo ka Vladi, da odustane od njegove prodaje“, obrazložio je on.

Na našu opasku da je Institutu, ipak, potrebna veća finansijska konsolidacija kako bi podigao kvalitet ponude i bio konkurentniji na tržištu, što ne može da ostvari radeći efektivno samo 6-8 mjeseci godišnje, Bigović kaže:

„Problem Instituta nije trenutno poslovanje, jer on trenutno posluje pozitivno, to ga kvalifikuje kao zdravog i kvalitetnog privrednog subjekta. Problem Instituta su naslijeđeni problemi i njihovo rješavanje. Što se tiče budućnosti i tržišta Instituta, te produžetka sezone, to može biti samo bolje i bolje iz godine u godinu. Budućnost Instituta je zagarantovana. Važno ga je sačuvati u prostornom i namjenskom smislu – da zadrži to što je bio do sada i da se sačuva njegov prostor. Jer, iskustvo iz drugih privatizacija nam govori da motiv investitora nije djelatnost Instituta koju ima sada, već je motiv prostor, gradnja nekretnina, prodaja i brza zarada. To je ono što nama u Herceg Novom ne treba“, ubijeđen je on.

Ipak, Institut je izgubio jednu od 4 zvjezdice i uprkos odličnom kadru, nužna su ulaganja u modernizaciju. Jedan od načina opstanka je dokapitalizacija, dodaje Bigović:

„Drugi je traženje strateškog partnera uz očuvanje većinskog paketa akcija u vlasništvu države, tako da načina ima. Osim toga, Institut se ne mora rekonstruisati i adaptirati odmah i u kratkom roku i u cjelini. Može da se radi fazno, etapno, ali to su stvari o kojima treba raspravljati u budućnosti. Ono što je najvažnije u ovom momentu jeste da ostane u državnom vlasništvu, to je sada misija svih nas“, istakao je on.

Zajključci nedavnog političkog skupa u Novom, ipak, nijesu obavezujući za Vladu, iako će prema riječima našeg sagovornika Institut ponovo biti na dnevnom redu Skupštine:

„Nije tačno da Institut nije stvar lokalne samouprave iz prostog razloga što Vlada, iako ima legitimitet i legalitet da prodaje Institut, nije dobro da suprotno volji većine građana Herceg Novog sprovede tu odluku. Vlada, ipak, mora da oslušne većinski stav građana iako ne mora da ga uvaži, što je izuzetno loša poruka. Sjetite se priče oko uvale Valdanos, gdje je bila slična situacija. Ako su isti principi rukovodili Vladu da tamo odustane od privatizacije, smatram da tako treba da bude i u Herceg Novom. Jer, kao što su tamo građani bili protiv privatizacije, tako smo i mi ovdje nepodijeljeni“, uvjeren je Bigović.

Dodaje i da je lično razgovarao sa predstavnicima DPS-a u Herceg Novom, od kojih je dobio uvjeravanja da će se uključiti u raspravu, jer su, kako je kazao i oni “načelno protiv stava da se Institut privatizuje“, te da su zagovornici da Institut ostane u državnom vlasništvu.

20 Komentari

 1. Za banju me nije briga,nego ne znam što ću sa sobom,da sve izgubim ili da radim,kao da biram smrt ili život,a svi me lažu radi svojega života,teška su vremena.Sudim se oko vjekovima starih parcela,knjižim vjekovima staru kuću,dokazujem ko sam i što sam,a prađedovski duh mi ne dozvoljava predaju,ni poraz.Sudije,advokati,političari,načelnici,direktori…treba da znate da ću kod vas doći sa čukunđedom jednoga dana za pravdu,molim Vas da to imate u vidu.

  7
  2
 2. @ 100%
  Zaboravljas da su komunisti napravili Banju, a ovdasnji i lokalni i drzavni eksperti ne znaju ni da je prodaju. Novljani su patriote kad spasavaju firme u kojima ne mora da se dolazi na posao, gdje moze da se sve raznosi kao u brodogradilistu.

  15
  4
 3. Svakako opština treba pokušati da se pojavi na strani instituta da ostane državni tj opštinski nosilac razvojarivatizacija i pretvaranje u državne akcije je bilo prinudno i nametnuto

  Zašto u sastavu instituta nebi bio dom za osi kada svakako je to vodeća ciljna grupa instituta,asve se može ako se hoće,a ne da pare idu na drugu stranu kad je tu rehabilitacija i razvoj

  11
 4. Od nekadašnje kičme (Brodogradilište, Prvoborac, Mješovito, Boka, Vinopromet itd) ostade samo jedan pršljen (Banja). A, kako izgleda, brzo će i taj pršljen nestati.

  19
  3
 5. Jasno da prodaja Instituta nažalost slijedi, kao Boke, Prvoborca, Brodogradilišta…I od ovog objekta više neće biti ništa, prodaja, devastacija, rušenje….izgradnja vila…..više od 1000 radnika na Birou rada – sve već viđeno. Uzalud sva priča.

  25
  9
 6. gospodo KOMUNISTi socijalisti demokrate lazni rodoljubi.Sta bi ste vi da neko ulozi pare i da sve dovede u red a da mu vi pametujete i odredjujete sta i kako.Kad vec znate sta i kako onda ste imali vremena 30 godina da pokazete strucne i ekonomske sposobnosti, Mi znamo da dostini nije lako ispustiti hladovinu i lezacinu i mito ali cete se uskoro morati odreci toga i dolaziti na posao a ne kao ovi u opstinu i sudu i svim javnim ustanovama lazna bolovanja i rupe u zakonu max koristiti.Zavrsena je socijalisticka ekonomija uzmi gdje ima i stavi gdje nema.

  12
  21
 7. Gospodin Bigović je sve u pravu.
  Nedolazak DPS-a nije dobar potez, ni poruka građanima.
  Otprilike biće kako je zamišljeno, a vi svirajte.
  Jedino što g.Bigović griješi je upoređivanje Instituta i Valdanosa.Ulcinjni su napravili buku preko ambasada EU.
  Zato što imaju kičmu, da ne kažem mu.. za razliku od nas Novljana.

  40
  7
 8. Preduslov spasavanja BANJE je apsolutno jedinstvo svih zaposlenih.To podrazumjeva podrsku najboljem ekonomskom riješenju a ne političkom( zna se za koga glasate).Lokalna vlast će kao i svi građani tada imati dodatni motiv u spašavanju te žile kucavice Herceg Novog.

  31
  4
  • A šta znači spasavanje?
   Propadanje i mrcvarenje.
   Zadnji put je u Banju uloženo za vrijeme SFRI i Tita.
   Svi ostali su samo čerupali.
   Jedino rješenje je partner iz Zapadne Evrope ili skandinavije.
   Ali oni ne daju procente.

   18
   7
 9. G. Bigoviću prosipate same floskule i sve što pričate pričate kontra znanja i struke koju imate. Institut ne može ostati u državnom vlasništvu. Ako razumijete trendove u EU onda dobro znate da narodu sa ovom pričom mažete oči. Dokapitalizacija?! Ko? …i čijim novcem… da nije sa istim onim novcem s kojim ste se neformalno okupili.

  15
  36
  • Jesu li trendove EU pratile privatizacije Boke , brodogradilišta , Prboborcai ostalih firmi u Herceg Novom , ili ih je pratila pljačka .Da se ovako nešto događa u EU zatvori bi bili puni učesnika u privatizaciji .

   12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code