Odličan početak nautičke sezone u Novom: Više plovila za 37%, a prihoda...

Odličan početak nautičke sezone u Novom: Više plovila za 37%, a prihoda 50%

7
Podijeli

U Gradskoj luci Herceg Novi nautička sezona krenula je bolje no lani. Od 1.januara do 29. juna čak 599 plovila je koristilo usluge Agencije za gazdovanje gradskom lukom. U odnosu na isti period prošle godine, uvećanje broja plovila je 37%. Prednjačile su jedrilice sa inostranim gostima, a zatim turističko-izletnički brodovi.

– Rast se bilježi i u prihodima, pa ove godine zaključno sa 29.junom bilježimo rast prihoda od preko 50% u odnosu na 2016. godinu. Ističemo da ovogodišnji prihodi za navedeni period znatno premašuju rezultate iz proteklih godina, iako cjenovnik nije pretrpio nikakve korekcije – kaže nam rukovodilac Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. Vladimir Zloković.
S obzirom na upite za korišćenje veza u Gradskoj luci ovdje su optimisti da će 2017. godina biti jedna od najboljih ako ne i najbolja poslovna godina Agencije. Tome u prilog ide i manifestacija „THE YACHT WEEK“ koja će biti organizovana u Gradskoj luci 6. i 13. avgusta .

Picerija i restoran

– Najavljen je dolazak 64 plovila (35+29) sa blizu 500 inostranih učesnika (Amerika, Australija, Velika Britanija…) od kojih su gotovo svi mlađi od 30 godina. Sigurni smo da će pored Agencije, cijeli grad osjetiti korist od ovog događaja koji će biti prava promocija Herceg Novog i Crne Gore kao nautičke i turističke destinacije. Posredstvom Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. u ovaj projekat je uključen i JUK „Herceg fest“ pa je nautičarima obezbijeđen adekvatan prostor za zabavni program na tvrđavi Forte mare. Ovo je prva godina kako se „THE YACHT WEEK“ održava u Herceg Novom a u planu za 2018. godinu je povećanje broja dolazaka – naglašava Zloković.

Treba istaći i dolazak plovila iz Dubrovnika (flotila Dubrovnik) preko jednog od najvećih operatora iz Velike Britanije-SEAFARER. Njihove posjete Gradskoj luci će trajati sve do kraja septembra.
Prema riječima Zlokovića, saradnja sa renomiranim agencijama iz okruženja kao što su BCM, BWA, DMYachting, podignuta je na viši nivo, kao i saradnja sa inostranim agencijama, što je svakako uslovilo veoma dobrom rezultatu.

I ove sezone je nastavljen dolazak velikih turističko-izletničkih brodova koji u Herceg Novi dnevno dovode i po 200 turista.

Projekti

Agencija je uz partnerstvo firme “Klaster Intermodalnog Prijevoza” iz Rijeke aplicirala za učešće u dva međunarodna ADRION projekta, DevPort i PortBrand, međutim, u aprilu ove godine su dobili zvanično obavještenje da ovi projekti, na žalost, nisu ušli u 35 projekata koji će se finansirati.

– Nastavili smo sa sličnim aktivnostima uz pomoć kancelarije za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi, tako da je Agencija aplicirala za učešće u novom projektu REGLPORTS sa predviđenim budžetom u iznosu od 217.160,00€ za Agenciju. Samim učešćem u ovim projektima, po prvi put od osnivanja Agencije, Herceg Novi tj. Gradska luka dobili su širu prepoznatljivost mediteranske nautičke destinacije koja ispoljava inicijativu za što kvalitetnije unaprijeđenje sadržaja i ponude – navodi Zloković.

Prioriteti

Aktivnosti u narednom periodu moraju prioritetno biti usmjerene na rješavanju problema nedostatka sanitarnog čvora i adekvatnih službenih prostorija u Gradskoj luci. Agencija od nastanka do danas posluje bez ovog bitnog segmenta u ponudi, čime se pred kljijentima ozbiljno narušava njena poslovnost, ugled luke kao i ugled njenog osnivača.

– Smatramo i ponovo apelujemo da je potrebno hitno rješavanje ovih nedostataka u Gradskoj luci koji su neizvodljivi bez asistencije i pomoći Opštine i JP Morsko dobro.
Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. konstantno unaprijeđuje saradnju sa svima koji se bave nautičkim turizmom i to je svakako jedan od razloga napretka. Pozicija Gradske luke u centru grada i ljepota Herceg Novog su sigurno velike prednosti koje se moraju iskoristiti u konkurenciji sa velikim marinama u okruženju koje već postoje ili će uskoro biti izgrađene.

– Ovogodišnji veoma dobar poslovni rezultat u predsezoni ne smije da zavara jer sigurno ima još prostora za napredak koji se mora realizovati uz pomoć osnivača Agencije tj. Opštine Herceg Novi. To se posebno odnosi na nastupajući špic sezone kada je u Gradskoj luci malog kapaciteta izuzetno teško uskladiti interese svih koji na tom prostoru obavljaju razne djelatnosti – poručuje Vladimir Zloković.

Značajan rast broja plovila i prihoda u odnosu na protekle godine je sigurno rezultat profesionalnijeg rada Agencije, velikog angažmana svih zaposlenih a takođe i pomoći ostalih gradskih službi koje su doprinijele kvalitetnijem ambijentu za razvoj nautičkog turizma u Gradskoj luci, dodaje Zloković.

Tri regate otvorile sezonu

Podsjećamo da je nautička sezona u Gradskoj luci Škver počela regatom „EST 105 LIBERA 2017“ na relaciji Bari-Herceg Novi od 28.aprila do 1.maja i „Južnojadranskom“ regatom 1.maja na relaciji Bar-Herceg Novi. Posebnu pažnju javnosti je privukla regata „EST 105“ u čijoj organizaciji je Agencija imala veliku ulogu uz generalnog pokrovitelja Opštinu Herceg Novi, JK Jugole Grakalić i TO Herceg Novi. Prema mišljenju organizacionog odbora ovogodišnja regata je najbolje organizovana od početka ovog sportsko-turističkog događaja.

U junu je organizovana i regata Cavtat-Herceg Novi što je od izuzetnog značaja za odnose dvije granične opštine. Utisci takmičara su bili odlični, a Agencija je kao i mnogo puta do sada izašla u susret JK Jugole Grakalić i pomogla u organizaciji ovakvih sportskih događaja od interesa za grad Herceg Novi i državu Crnu Goru.

7 Komentari

 1. Forte Mare za buljuk razuzdanih? Da ga bolje “srede”. A i da bolje “srede” nautičku i ovu drugačiju sezonu onih od preko 30!
  Čemu vam Španjola služi gospodo draga!? Ovo je savršena prilika da se Tvrđava Španjola uključi u ponudu. Postavite potrebne ograde do avgusta i neka se izlude omladinci i 24 sata ako žele, a da nam pri tom ne poremete turizam više nego što moraju.
  Znam da su vrućine, da se i ovako zamarate od samoreklamiranja i političkog nadgornjavanja. Ali, što bar kad kala sunce da ne uljučite malo mozga prije donošenja važnih odluka za grad

  4
  1
 2. Treba govoriti jezikom brojki,prihode izrazavati u eurima,pa tek onda u procentima
  Veliki procenti obicno idu uz male cifre
  A male cifre mogu biti proizvod rada na crno,tj netransparetnog poslovanja.
  Ekonomija ne trpi pausalnost

 3. Dobro je sto Admiral vise ne trese već je konačno postao sto treba RESTORAN. Nadamo se da i Stanuca neće dovoditi DJ-eve. Odma se rezultati vide ????

  25
  1

Ostavite komentar

*

code