Početna Kultura Odlična predstava: “Carevo novo odijelo”, laži i istine, vlast i zloupotreba vlasti,...

Odlična predstava: “Carevo novo odijelo”, laži i istine, vlast i zloupotreba vlasti, teme za djecu i odrasle

3

Aplauzom tokom izvođenja, a na kraju i ovacijama publika je sinoć ispratila premijeru predstave “Carevo novo odijelo”, adaptaciju Andersenove bajke, namIjenjene djeci i odraslima, u koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i JUK Herceg festa.

Foto. Zvezdana Kujović

Svojevrsna “kompilacija” velikog broja replika i motiva iz raznih bajki, priča i filmova, a najavljena kao porodična, teatarska priča za sve od 9 do 99 godina, dotakla je nekoliko ozbiljnih tema savremenog društva, poput vlasti i zloupotrebe vlasti, laži i istine, manipulacije, odgovornosti onih koji vladaju i onih koji vlast biraju.

Naizgled teme koje djeca teško mogu razumjeti. Međutim, reditelj Petar Pejaković smatra da ne postoje teme koje djeca ne mogu razumjeti.

– Samo je pitanje na koji način im to približavamo i upravo treba da se time i bavimo sa posebnom pažnjom, da djecu ne sklanjamo od stvari, već da ih na jedan fin način uvodimo u život. Ono što je važno, ovdje je tema vlast, vladavina, politika – tema koja je veoma prisutna u životima i koja čak i djecu uslovljava, a kamoli nas odrasle – ističe Pejaković.

Publika u Dvorani Park uživala je u vještoj igri sa književnim tekstovima raznih epoha, kroz odlično koncipirane dijaloge sjajne glumačke postave. Dramaturg Đorđe Stanojlović ističe da je tekst radio još 2007. godine, kao student prve godine.

– Tekst predstave kakva je danas se razlikuje od integralog teksta koji je nastao na mojoj prvoj godini. Dosta smo radili na improvizaciji, na podizanju teksta na viši i dublji nivo, što je bilo neizostavno da bi predstava uopšte i zaživjela – objašnjava on.

Glumac Miloš Pejović, koji glumi Cara, ističe da je velika odgovornost igrati za djecu jednu angažovanu predstavu, a pri tom igrati i za odraslu publiku.

Foto: Zvezdana Kujović

– Predstava je i pravljena tako. Nismo od početka mislili da je i za odrasle i za djecu. Međutim, negdje na pola procesa otkrili smo da smo napravili takvu stvar. I zaista, podjednako je zabavna. Djeca shvate jedan nivo, odrasli nešto drugo, druge forme, tako da za svakoga imamo po nešto. Malo je drugačija od igranja do igranja – navodi Pejović.

Za glumca Dejana Đonovica kvalitet predstave leži u edukativnoj komponenti, a u zavisnoti od publike, zavisiće i način interpretacije.

– Ova je predstava namjenjena, prije svega, djeci. Mislim da im treba od ranog djetinjstva usaditi u svijest to osjećanje moći pojedinca kao nekoga ko je važan u ovom društvu i da su oni važni, iako nemaju pravo glasa. Mi smo im večeras, kao pozorište, dali pravo glasa, da vide da su greške moguće. Jer, ako imamo loše kandidate izabraćemo lošega svakako. Pitanje je samo koliko će vremena proći onome ko je najbolji od loših da se pokvari – objašnjava Đonović.

Obraćati se sa “djeco” odraslima odlična je paralela i ima mnogo jači efekat, smatra glumac, Goran Slavić.

Foto: Zvezdana Kujović

– Uvijek govorim da nema predstava za djecu i odrasle. Predstave su  za jedne i za druge. Uvijek djecu nečemu podučavamo. Ko podučava? Roditelji. Znači, mogli bi i oni ćešće sa djecom da dođu da gledaju, da podučavamo malo i njih, da oni vide sebe u ogledalu kako funkcionišu i kako rade – ističe on.

Glumac Vladimir Milošević bio je više nego zadovoljan premijerom i reakcijama publike u Dvorani Park.

– Bilo je još bolje nego na pretpremijieri. Publika je bila malo ozbiljnija. Iako je ovo predstava za djecu, publika je bila ozbiljna, odrasli ljudi, ali to ništa ne mijenja utisak – navodi Milošević

Producentkinja Milina Kovačević podsjeća da je projekat planiran jos od 2012. godine, kada je stigla i podrška Ministarstva kulture, ali sticajem okolnosti nije tada započet.

– On je startovao u aprilu ove godine. Dobili smo i podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Hercegnovsko pozorište je tako sklopilo ugovor o javnom radu u koji je bilo uključeno više mladih profesionalaca. Tako je i dobio nov zamah – objašnjava ona.

Premijera je odigrana u okviru programa “Sloboda. Novi. Ljepota”, povodom Dana opštine, a u skorijoj budućnosti će vidjeti i publika u susjednim gradovima, a potom se nadaju gostovanjima širom Crne Gore i regiona.

3 Komentari

 1. Poluprazna sala. Predstava za odrasle nezanimljiva, za djecu gledali smo i mnogo bolje. Zao mi je nasih dobrih glumaca na sta those trud i talenat . Najgora je jeftina politizacija, za djecu nerazumljiva, za odrasle plitka. Neuspio gemist.

  8
  20
  • Steta sto nije do vas dosla poenta, jer da jeste ne biste mogli reci da je plitko bilo sta vezano za ovu predstavu. da li je nezanimljivo ili ne stvar je ukusa, ali ono sto se mora priznati je da dira u srz problema u kojima se nalazi nasa drzava i njen jadni narod. drugacije moze da misli samo neko ko od ovakvom sistema i vlasti ima licnu korist i ko od toga ne moze dalje nista ni da vidi.
   podcjenjujete djeciji um i promisljanje, i ocigledno niste bili prisutni kad se predstava odigrava pred punom salom djecu cije su reakcije bile vise nego pozitivne, tacnije uzivali su i dobro se nasmijali.

   3
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code