Početna Društvo Odlična saradnja Herceg Novog i Konavala

Odlična saradnja Herceg Novog i Konavala

5

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i načelnik Općine Konavle, Božo Lasić saglasili su se na sastanku u Konavlima da se saradnja dvije opštine odvija na zavidnom nivou, prije svega u oblastima prekogranične saradnje, vodosnabdijevanja i zaštite i spasavanja.

Kako je saopšteno iz lokalne uprave,  prekogranična saradnja opština sa obje strane Debelog brijega je  zajednički interes i cilj je maksimalno iskoristiti mogućnosti koje nam se nude kroz EU fondove, osmišljavanjem projekata koji bi doprinijeli unapređenju kvaliteta života građana u lokalnim zajednicama.

Oblasti koje treba da budu u fokusu su civilna zaštita, vodosnabdijevanje i ekološka efikasnost. Ovaj zaključak potvrdili su i ostali učesnici sastanka: zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić, direktorica „Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi“ Olivera Doklestić, direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić, zamjenik komandira Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi Aleksandar Škobalj, komandir Javne vatrogasne postrojbe Konavle, Mario Magud  i rukovodilac Službe za EU fondove i poljoprivredni razvoj Općine Konavle Perica Pušić.

Kada je riječ o vodosnabdijevanju, konstatovano je da je isporuka vode sa HE Plat redovna i bez problema, da će tako biti i u predstojećem periodu, a obaveze se izmiruju redovno i u skladu sa dogovorom. Činjenica je da su neophodna ulaganja u održavanje cjevovoda kroz koji Herceg Novi dobija vodu, a predstavnici obje opštine iskazali su namjeru da se ovom pitanju posveti posebna pažnja, te će ono biti predmet daljih razgovora dva komunalna preduzeća, navodi se u saopštenju.  Najavljeno je da će dvije Službe zaštite i spasavanja nastaviti odličnu saradnju, te da su u planu novi projekti kojima će aplicirati za sredstva za unapređenje opreme i kupovinu vozila. Predstavnici Herceg Novog još jednom su se zahvalili za pomoć ukazanu tokom požara proteklog ljeta.

Tema razgovora bile su i velike gužve na graničnom prelazu između Crne Gore i Hrvatske, koje predstavljaju problem za Herceg Novi i za Konavle. Usaglašeno je da će iz lokalnih uprava krenuti inicijative nadležnim državnim organima, kako bi ovo pitanje bilo riješeno na zadovoljstvo obje opštine.

5 Komentari

    • Da dopunim. U toj emisiji su učestvovala dva naša uvažena građanina profesori : Nikola Džuović i Svetozar Seferović. Profesor srpsko-hrvatskog jezika , Nikola Džuović je tada ustanovio da je sasvim ispravno koristiti i termine “Konavoka” i “Konavljanka”. Kao što to danas čuveni lingvista sa ovih prostora prof. Ivan Klajn tvrdi da je ispravno koristiti termine i “viber” i ” vajber” ( ovo zbog mladih generacija). Ja sam navedenu emisiju gledao kao student podaleko iz HN i CG. A ovo dvoje što su naveli negativnu ocjenu na moj komentar, neka im je Bog na pomoći.

      13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code