Početna Naslovna Odloženo: Izgradnja pet hotela i dvije bazne stanice čekaju novi Zakon

Odloženo: Izgradnja pet hotela i dvije bazne stanice čekaju novi Zakon

37

Na predlog predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića, sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja  povučeno je  prvih sedam tačaka koje su se odnosile na određivanje lokacija za izgradnju pet turističkih objekata i postavljanje baznih stanica u Baošićima i na Toploj.

On je nakon zasjedanja podsjetio da su za  Skupštinu materijali proslijeđeni još 30. septembra, a u međuvremenu je usvojen novi Zakon o planiranju i uređenju prostora, protiv kojeg su apsolutno bili u lokalnoj upravi.

– Nakon kompletne procedure donošenja tog zakona, a znamo da je na njega  predloženo više od 90 amandmana, za koje ne znamo koji su prihvaćeni, odlučili smo da povučemo sve tačke sa dnevnog reda, uključujući i bazne stanice. Naša najbolja volja je bila da se grad razvija i da se što više turističkih objekata gradi, ali svu tu nadležnost po novom Zakonu će imati Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Oni će u narednom periodu dati te lokacije – kazao je Katić.

Upitan da prokomentariše reagovanje struke i otvoreno pismo Komore arhitekata Herceg Novog, koje je upozorilo da bi usvajanje odluka značilo anarhiju u planovima i prostoru, pri tom obuhvatalo gradnju i u zaštićenom zapadnom podrgađu bez konzervatorksih uslova, Katić je kazao da ga shvata krajnje dobronamjerno. Jer, kako je kazao, vlast u Herceg Novom je prije svega demokratska, a ne kao na državnom nivou, poštuje mišljenje struke.

To znači, da će sada umjesto Opštine o određivanju lokacija za gradnju turističkih objekata, po novom Zakonu, odlučivati Ministarstvo, potvrdio je Katić, ali kaže i da treba sačekati i vidjeti šta je tačno navedeno u tom za njih spornom dokumentu.

– Sačekaćemo da  Zakon koji je navodno objavljen na brzinu u Službenom listu 6. oktobra, dođe i do nas za par dana. Tako da ćemo nakon sagledavanja prečišćenog teksta  sa amndmanima, vidjeti ko će u budućnosti da izda neophodna rješenja, poručio je Katić.

Inače, odbornici su danas veoma brzo usvojili jednoglasno, ili samo  glasovima vladajuće koalicije čak 23 tačke dnevnog reda. Bilo je dosta odluka o razrješenju  lokalnih rukovodilaca, na predlog predsjednika Stevana Katića, odnosno imenovanju novih v.d direktora, u društvima sa ograničenom odgovornošću i javnim ustanovama čiji je osnivač Opština. Iz opozicionog DPS-a  zamjeriili su što predsjednik Katić koristi član 60, odbosno pravo imenovanja funkcionera, iako Skupština redovno zasjeda, pa je to njen posao.

Odbornik DPS-a Andrija Radman, smatra i da je nepotreban trošak imati pet članova u Odborima direktora preduzeća čiji je osnivač Opština, što su predložili iz vladajuće koalcije. Prethodna vlast ih je svela na tri, a aktuelna želi da zadovolji apetite 5 svojih konstituenata. U više navrata Radman je prozvao  Novsku listu, s obzirom da je ona nova u vlasti, a ostali su se, kako je istakao, samo vratili na vlast poslije dvije godine.

– Obećavali ste pred izbore  depolitizaciju i racionalizaciju, a uradili sasvim suprotno. Zar je ovo to što ste obećali ? – upitao je Radman, koji  razumije da svaka vlast dovodi svoju administraciju, ali da  onda nije trebalo prethodno obećavati depolitizaciju, naročito ne nauštrb kvaliteta rada pojedinaca.

U jendom momentu i odbornik SDP/URA, Dragan Šimrak, našao se prozvanim, jer Radman nije pomenuo njega da je prvi put u vlasti na lokalnom nivou, a da je na državnom zalužan za sve ispunjene strateške ciljeve Crne Gore dok je bio sa DPS-om. Na to je Radman kazao da nije pogriješio, jer je SDP uvijek bio opozicija u vlasti, te da o tim strateškim ciljevima u Herceg Novom nema ni govora sa onima sa kojima je sada na vlasti SDP.

Primjer smijenjenog direktora Muzeja i Galerije, Đura Belog Prijića,  koji je za dvije godine podigao ovu ustanovu nakon punih 15 godina, poslužio je za primjer „depolitizacije“ koju je obećavala vlast.

Dragan Janković, iz DPS-a ukazao je da je odluka Savjeta o njegovom razriješenju sporna i zbog toga što troje od pet članova ne ispunjava uslove po  Zakonu o kulturi.

Odbornik Novske liste Jovan Subotić, je poručio da je depolitizacija proces, te da Prijić nije ostao bez radnog mjesta, već se nalazi na čelu Galerije, što najbolje i radi, a  smijenjen je jer  “nije uspio da odradi krupne stvari, poput kadrovske politike, poboljša kvalitet rada”, te da će novi menađžer biti bolji.

Inače, na Skupštini se danas prvi put od njenog konstituisanja pojavio odbornik Izbora, Mladen Ivanović.

37 Komentari

 1. ja bik se pobunijo sto nisam dobijo dozvolu ovamo kodmene da gradim na Cela. Probijo bi put do Poda da bude jos bolji a hotel bi blisto…Ideja mi je bila da se srusi stara skola i hotel bi se zvao ‘Nova skola…zivota’. Nikad mi nijesu rekli sto sam odbijen. Stavijo bi i mrezice na teren i sredio koseve i sve. Prosirio i put za jok megdan. Ako to nije od javnog znacaja ne.znam sta je…. broj predmeta je bijo ZC679123. Pa neka neko iz opstine nesto prokomentarise ako im obraza…da se i Cela malo ozive. Da bude pravo celo grada…

  6
  1
 2. Gradonacelnik je pokazao potpuno neznanje, reče predloženo 90 amandmana pa ne zna koji su usvojeni… uzmi službeni list i pročitaj! 6. oktobra je zakon izasao u sluzbenom listu sa pročišćenim tekstom! Mislim da je drugi razlog a to ješto ste na brzinu htjeli provući lične interese ( Danijeline, Mićine Katićeve) pa kad ste se posvađali oko plijena i kome više,a kome manje onda je rješenje nikom ništa, a okriviti zakon hahahaha

  21
  5
 3. Uskoro nećete imat boljega od Radmana u tim klupama,a toga ste i vi svi svijesni,sretni biste bili da su on i nekolicinja vaša partija.Slikavajte se i ništa ne usvajajte što je dobro,svaka odluka se unaprijed zna,ne morate je oglašavat,samo vozite dalje.

  16
  11
 4. Ma znate li vi nesto? Ne filozofieajte i ne slusajte ove arhitekte i komsinice vodjene iskljucivo licnim interesima. Nego usvojite ovo i bacite se na rad, ne mlatite vise. Dajte ljudima poso i gradu perspektivu dok jos ima coveka u istom.

  10
  6
 5. vse vise isplivava, neznaje, nesposobnost voditi opstinu, grad,…
  vino popijeno cokoladica pojedena,
  sada treda raditi, pokazatu umijece, biti sposoban, radan, strucan, profesionalac,….
  a kadrovi iz podgorice, kotora, tivta i familije,…, sve to ocito ne umijejo, neznaju, nemogu,…
  jel to ta obecana depolitizacija??
  Kumovi predsjednik Opstine i predsjednik SO,…, dokle ovako?

  17
  8
 6. Na ovu izjavu gradonacelnik treba da podnese ostavku za dobrobit grada ili da otkaz napise svim urbanistima u opstini. Ako su morali arhitekti da mu otvore oci kako zaobilaze propise I ZAKONE njegovi zaposleni.

  29
  9
 7. Suboticu, morao bi Prijić da da otkaz ljudima koje ste vi zaposlili, bez obzira na njihovo znanje, sposobnost . Postoji još jedna “sitnica” – ZAKON koji vjerovali ili ne ipak štiti radnike i ne moze se tek tako djeliti otkaz. Pošten budi i reci – moramo, tako su nam rekli i završi priču

  27
  10
  • Kad akademik iz vodovoda, umjetnica iz doma zdravlja i redovni profesor iz butika dignu ruke kako im se naredi pustiće se bijeli dim iz opštine pa ćete znati.

   30
   7
 8. 1. Ima bar jedan hotel u centru, u Starom gradu, iznad bivšeg Doma JNA.
  2. Definicija opšteg interesa je data u zakonu i u njoj su mostovi, putevi itd i ne može se izmišljati.
  3. Stanovi za prodaju donose istu korist gradu kao i hoteli, jer pokreću preko 40 djelatnosti direktno i preko 60 indirektno, a stagnacija jednog grada najbolje se vidi po građenju ili negrađenju. Kupci stanova kupuju namještaj, idu u restorane, koriste rentakar itd.
  4. Da, gradu fali hotela, naročito uz more i u centru (npr pokojni hotel Boka), i odabran je pravilan način da se do toga dođe, u skladu sa zakonom. Svi se nadamo da je taj zakon primjenjiv, a to ćemo vidjeti u praksi kada počnu da se izdaju dozvole po njemu.

  10
  7
 9. Slucajno sam upalila radio i cula da je Skupstina a posto nijesam clan ni jedne partije odusevio me preshednik Skupstine na vodjenju iste gramaticki do perfekcije, stalozenoscu itd iako ga ne poznajem.

  18
  34
 10. Ne postoji ni jedan obicni grad, a kamoli turisticki da u uzem dijelu grada nema niti jedan jedini hotel. Od Tople do Savine nema ni jedan (a pocetkom vijeka ih je bilo 3 i vise). Ako takvi hoteli nisu od opstinskog interesa onda nam i ne trebaju. A proglasiti se od drzavnog interesa ti objekti nece nikad, jer boze moj, ovo je HN. Mozda i daju nekome da pravi, ali znate kome – samo Acu i ostaloj klici iz PG.
  Nek se prave stambene zgrade, fali stanova za prodaju. Nista nego kljuc u bravu i gasite grad i naravno bacite kljuc, tako nam i treba kad smo ovakvi – nikakvi.

  20
  8
  • Suština je da se za objekte od lokalnog interesa, čiji je investitor po zakonu opština, proglašavaju privatne investicije i oslobađaju od plaćanja građevinske.

   16
   2
  • A što Opština na donese propis o dislociranju 10-12 banaka
   i osiguravajućih društava iz užeg centra grada i izmjeste ih u bivšu Topljanku i Prvoborac.Te filijale umrtvljuju grad,zauzimaju mjesto objektima turističke privrede,kafićima,malim restoranima,prodavnicama suvenira,buticima….
   Ovako,grad nam je poslije 16h pust.

   28
   1
 11. Cuj Katic prica o demokratiji… Nije poenta izgraditi posto poto hotele i od Herceg Novog napraviti Budvu, te se oglusiti na upozorenja strucnjaka, isto kao sto nije poenta maknuti sve DPS-ove kadrove, bez obzira na postignute pozitivne rezultate nakon 15 godina stagnacije, samo da bi se tu uglavio neko od familije sa 8 razreda osnovne.

  45
  17
  • Budvu ne možemo stići ni za 100 godina, sve i da hoćemo. Tamo je i danas puno turista, dolaze od marta do oktobra. Ne možemo stići ni Tivat, a više ni Bar ni Ulcinj. Herceg-Novi je, zahvaljujući nekoliko uzastopnih loših uprava gradom, na nivou seoske zadruge poslije rata, sa mizernim kućercima za koje samo mi mislimo da je tradicija. Možda i jeste tradicija, ali Mokrina i Ubala, a ne bilo kojeg grada u 21.vijeku. Vidjećemo šta će uraditi ovi novi upravitelji, čini se da imaju dobru volju. Za znanje ćemo vidjeti u narednim godinama.

   17
   13
   • A sto vam stalno smetaju Mokrine, Krusevice i Ubli, nije mi jasno. Pa valjda ta sela pripadaju Novom a ne obrnuto :). Mislim da je veci problem sto ti smatras da je Budva 100 god ispred nas…i sto bi taj cirkus da stizes. Tako da nemoj da kukas odakle su djede i baba ovima iz vlasti, nego malo otputuj dalje od Budve pa daj neki dobar predlog. Mozes ti to bolje.

 12. Moram pomoći gradonačelniku.
  Ne mora se čekati 2 ili 3 dana da zakon dođe u opštinu. Objavljen je na sajtu službenog lista i stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja. Može se daunlodovati i pročitati.
  Inače i po starom zakonu donošenje ovih odluka je bilo u nadležnosti ministarstva jer su hoteli objekti od državnog interesa.

  40
  7
  • Bravo! Gradonačelnik nije imao pravno tumačenje jer novopostavljeni glavni administrator iz DFa opet nije danima dolazio na posao, a uredno prima platu od Opštine. Pa gradonačelnik nije imao koga pitat. Inače, Simonida blista.

   39
   7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code