Početna Ekonomija Odloženo ročište po tužbi radnika Rivijere za kraj avgusta

Odloženo ročište po tužbi radnika Rivijere za kraj avgusta

2

Ročište po tužbi radnika hotela Riviera u Njivicama, koji su izraelskog vlasnika tužili zbog neisplaćenih zarada, poreza i doprinosa, odloženo je za 30. avgust, zbog novog zahtjeva njihovog pravnog zastupnika, advokata Petra Zlokovića. On je tražio da se novi kupac hotela “obaveže” na isplatu zaostalih dugovanja radnicima.

Vještak finansijske struke završio je analizu, odnosno nalaz dugovanja prema radnicima, koji je Zlokoviću uručen prekjuče.

– Napisao sam podnesak, kojim sam precizirao tužbeni zahtjev i jutros ga predao Sudu. Vještak je utvrdio da se radnicima od januara do juna duguje nekih 20 – 25 hiljada eura, sa svim troškovima postupka. To su čiste plate, a za naplatu poreza i doprinosa od oktobra prošle godine Sud se proglasio nenadležnim, pa ćemo to morati da ostvarujemo kroz upravni postupak – pojasnio je Zloković.

Na to rješenje Zloković je uložio žalbu i sada se čeka stav Višeg suda. Ročište 30. avgusta trebalo bi da bude posljednje. Zloković razmišlja o uvođenju privremene mjere naplate dugovanja radnicima, jer prodaje se samo hotelski kompleks, bez zemljišta, ali ne i firma:

– To za radnike konkretno znači da onaj ko kupi hotel nema nikakvu obavezu prema radnicima. Pokušaćemo sa nekom privremenom mjerom, da vidimo da li će sud da odreaguje. Ja bih tom mjerom tražio da se dio sredstava od prodaje namijeni isplati radnika. Potencijalni novi vlasnik nema tu obavezu, ali ja bih tražio da se ona uključi u prodaju, jer to je svega nekih dvadeset hiljada eura. To je simbolično u odnosu na vrijednost objekta od nekoliko miliona eura – smatra Zloković.

On će u ponedjeljak taj zahtjev predati Osnovnom sudu u Herceg Novom.

Podsjetićemo da je devet radnika Riviere od marta bez posla. Plate im nijesu isplaćivane od januara ove godine, a porezi i doprinosi od oktobra prošle. Juče nije uspjela prva javna prodaja objekata Rivijere, procijenjenih na 7,95 milioan eura. Javna izvršiteljka zakazaće novu licitaciju za 15 do 30 dana, sa početnom cijenom 50 odsto sadašnje procijenjene vrijednosti imovine.

2 Komentari

 1. Radnici i povjerioci treba da traže u Privredni Sud uvođene stečaja, u tom slučaju sva imovina ide u stečajnu masu , stečajni upeavnik raspolaže svom i rasprodaje je , javni izrvršitelj otpada i nema pravo da prodaje imovunu. Radnici po Zakonu spadaju u prvi naplatni red, to im je nasigurniji put da dođu do plata i doprinosa.

  2
  1
 2. RADNICI I POVJERIOCI TREBA DA POKRENU STEČAJNI POSTUPAK U PRIVREDNI SUD.
  KOMPLETNA IMOVINA PRELAZI U STEČAJNU MASU. NOM UPRAVLJA STEČAJNI UPRAVNIK, VRŠI PRODAJU IMOVINE, JAVNI IZVRŠITELJ U TOM SLUČAJU OTPADA NEMA PRAVO DA PRODAJE STEČAJNU MASU, RADNICI SPADAJU U PRVI NAPLATI RED PO ZAKONU, I TOM JE JEDINA I NAJSIGURNIJA PUTANJA DA DOBIJU PLATE I DOPRINOSE, UKOLIKO TO NE URADE UZALUD IM SUĐENJA.

  2
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code