ODMORITE NA VJETRENOM KAMENU

ODMORITE NA VJETRENOM KAMENU

0
Podijeli

vjetreni kamen 1Planinari “Subre” ne miruju ni ovog ljeta. Planinarski “Dom za Vratlom” u podorjenskom masivu dobro je posjećen, a oni i dalje uređuju staze za sve ljubitelje prirode i planinarenja.
Na stazi preko Malog Vratla, koju su popularno sami nazvali “Starčevića serpentine” i koja je otvorena prošle jeseni, sada se lakše uspinje.
– Uredili smo još jedno, treće odmorište: “Vjetreni kamen”. Zaravnjen je plato-vidikovac, ozidan kamenom i nasut šljunkom, a na njemu montirana dvostrana drvena klupa. Na krivini, nekoliko metara dalje podigli smo i masivnu kamenu trpezu. Tako je podignut kvalitet ove planinarske staze, što je čini ugodnijom i prohodnijom za širi krug ljudi – priča načelnik Sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra, Željko Starčević. zeljko starcevic2Cijeli posao je obavljen za tri dana dobrovoljnim radom članova “Subre”.
One koji još ne znaju, podsjećamo na izvanrednu mogućnost odmora na samo uru od Novog. Kolima od Meljina je potrebno dvadesetak minuta do bivšeg motela “Borići”. Odatle s rancem možete odmah uzbrdo pješke makadamom do Doma za Vratlom. Oko 2 km, sve zavisi u kakvoj ste kondiciji, pređe se za oko sat. Planinari izletnicima nude i mogućnost prevoza do Doma, bez pješačenja. Ali, draž je upravo to, savladati uspon, za usponom, posmatrati sa nekih mjesta zaliv i orjenski masiv.
Pravi doživljaj je tek ako umjesto makadamom krenete markiranom planiskom stazom, ili Starčevića serpentinama. Nije veliki napor, pogotovo sada kada postoje i tri lijepo uređena odmorišta.vjetreni kamen za vratlo1

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code