Početna Eco Odoše tri od sedam palmi-simbola Škvera

Odoše tri od sedam palmi-simbola Škvera

22
Ranije nego što se očekivalo, na Škveru je jutros počelo uklanjanje 3 od 7 „počasnih“ kanarskih palmi, koje je devastirao štetnik – surlaš.
Stablo prve palme do Šetališta Pet Danica uklonjeno je jutros do osnove, a narednih dana na isti način biće uklonjena još dva.

Preostale 4 palme za sada nemaju vidljive „simptome“ napada surlaša. Krošnje se još nijesu savile i poprimile prepoznatljiv izgled kišobrana, pa će u narednom periodu biti tretirane zaštitnim sredstvima, kako bi se pokušale sačuvati.

Na ovaj način, nakon više od šest decenija, zauvijek je izmijenjena prepoznatljiva „razglednica“ sa Škvera, koja je u brojnim turističko propagandim materijalima i pojedinačnim albumima obilazila svijet.

Podsjećamo da je ovih sedam palmi zasađeno 1959. godine u čast sedam Jadranovih igrača, koji su osvojili šampionsku titulu Jugoslavije.

22 Komentari

 1. Da nijesu ovi,, sto sljegose”krivi sto su vam se palme osusile???!!!! Kao sto ovaj,, stari Novljanin ” rece:,,Sve nam otese ovi sto dođose.”I srce, i dusu, i kulturu, i disat nam zabranise…… Eeee sram ih bilo, kukala im majka dje šljegose pa sve otese!!!!!

  1
  6
 2. Ili sadite kao u Risnu nove Washington palme ili Mediteranski bor ili mozda Cemprese ,Magnolije …Pitanje je sta uraditi sa korjenom starih palmi koji su duboki i po 7-8 metara

  10
  1
 3. Sto se tiče opštine potpuno je zakazala u odnosu na palme, generalno sve opštine i država su u potpuno zakazale. Bojim se da bi ovako isto bilo i sa korona virusom… Biće drveća, ljudi neće.

  17
  1
 4. Nije ovo tema ovog clanka ali nadovezacu se pod naslovom odose 😊😊😊…Odose i Novljani iz Herceg Novog….a ne palme….Sve manje i manje Novljana….Grad je izgubio dijalekat ,obicaje….sve vezano za Herceg Novi je isparilo…Ovo vise nije Herceg Novi nego Herceg Niksic,Herceg Sjever Crne Gore,Herceg Bosna,A po novome Herceg Albanija….Grad koji je imao dusu,srce,gostoprimstvo,kulturu…mudrost….ma sve…..sve je iscezlo….naselio je primitivam seljoberizam,kriminalci….itd da ne nabrajam….Ode Novska Atlantida….tako da je nazovem… 😞

  53
  3
   • osteceni ti si glup kada ne znas odakle ovom gradu naziv Herceg Novi i odakle je osnivac grada 😊😊😊…. Herceg Stijepan je Hercegovac….Ali vijekovima narod koji je zivio u Herceg Novi posadio tj odgojio je jednu kulturu koja je bila prepoznatljiva….Od rata 90 tih pa nadalje svasta je naselioo u ovaj grad i sve to sta je grad imao iscezlo je 😊😊😊Druze umjesto sto se pravis pametan procitaj malo istoriju….

    5
    2
 5. Mora bit da im je bilo skupo da pitaju za misljenje i za pomoc onog lika iz Dalmacije koji je spasio njihove palme i koji je usavrsio metode borbe protiv surlasa.Ovako im je sigurno jeftinije.Koliko li je samo desetina palmi izgubljeno zbog necije sujete i zatupljenosti.

  47
  5
 6. kako bi dobro Pinjole legle tu!

  A bogami i drvored kalifornijskih palmi.
  Posadite nešto novo tu, nemo ja da bude beton beton samo beton.

  27
  2
 7. Brine opstina o palmama,ne boj te se, sada ce ih posjeci posaditi šljive, lipe i ostalo mediteransko bilje, Eno ona Đurovicka je sve donijela iz Srbije

  25
  15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code