„Odosmo u more“: Od Debelog brijega do Kamenara preko 30 klizišta

„Odosmo u more“: Od Debelog brijega do Kamenara preko 30 klizišta

15
Podijeli

Velike kiše posljednjih godina, ali i nekontrolisana urbanizacija i nestručnost investitora, angažovanih izvođača i projektanata, otvorili su nekoliko novih klizišta u Herceg Novom. Ono u Mojdežu, u kome je 2004. godine stradalo više kuća, imanja, seoski put, još nije sanirano.

Samo četiri godine kasnije krenulo je tlo iznad Poda, a dvadestak kuća popucalo i uništeno. Uzrok, utvrđen i sudskim putem, je deponovani građevinski materijal prilikom gradnje puta Meljine-Petijevići, koji je poremetio tok Crnice.

Picerija i restoran

U Ratiševini je kliznuo nedavno tek napravljeni put. Poznato je i da sve više tone Kanli kula i Potkovičasta kula, kao i čitav pojas od Jokmegdana do Belaviste u Starom gradu…

Na Savini je u toku sanacija tla oko vrtića i škole. Srećom, ove godine nije bilo plavljenja u ušću Sutorine, koja je i dalje nesavjesnim graditeljima glavno odlagalište otpada.

Kako nam priča diplomirana građevinska inženjerka hidrogeologije, Olivera Doklestić, posljednje analize ukazuju da od Kamenara do Debelog brijega ima više od 30 aktivnih klizišta. Bar jednom u dvije godine se desi da dođe do pomjeranja tla. Takođe, po starim kartama, do 600 m nadmorske visine na području Herceg Novog ima više od 200 izvorišta, kaže inž. Doklestić.
Stari pamte da je čitava Gomila bila puna izvora i potoka. Njihovo zatrpavanje, ili promjena toka počelo je velikom gradnjom još prije 30-tak godina. Tako se odavno obrušio i zatvoren je put s jedne strane tog naselja, a sa druge se svakodnevno urušava. Veoma prometnom i napuklom dionicom ovog prigradskog puta kroz Gomilu mnogi rizikuju vozeći i lomeći auta.

Potoci su u dobro regulisani, kažu u JKS, ali problem su prelivi i skretanje površinskih voda novom izgradnjom. Osim toga najčešće investitori vodotokove zatrpavaju smećem. Sektor puteva ovog preduzeća zato ne posustaje i ove veoma kišne zime. Posvećen je čišćenju rešetki, šahtova, potoka, tumbina, odnosno održava 19 km uređenih vodotokova, opterećenih nelegalnim instalacijama, kanalizacionim ispustima, deponijama…

Herceg Novi postaje prenatrpan grad, a graditelji, zarad više kvadrata, ruše stare staze, prolaze, zatrpavaju potoke, izvore, bunare… Voda iz prirodnih ležišta nalazi nove puteve i dolazi do plavljenja i klizanja tla.

Hidrogeološka, ali i sezmička ispitivanja bi trebalo da se nađu u posebnim elaboratima prije dobijanja svake građevinske dozvole. U suprotnom, zabrinuti, stari mještani kažu: “Odosmo u more“!

15 Komentari

 1. @prvi bokelj
  Tvoje pisanje dokazuje da su novljani ili glupani ili potkupljiva sorta. Nisam ja ni trazio ni izdavao dozvole za unistavanje izvorista vec ” prave patriote”. I dan danas. A onda odselite u Bgd i iz daljine ceznete za starim dobrim vremenima. Samo je okupator mogao zavesti red jer ste se bojali. Kad vam je dato da sami odlucujete o svojoj sudbini pokazali ste pravo lice. J….. te austrougari

 2. Godine tzv. socijalističke izgradnje, koja je dozvolila izgradnju stambenih zgrada i privatnih kuća, često ne poštujući DUP opštine, sada u kapitalizmu nastavljena ista, ali još žešća praksa, dovodi do ovih problema o kojima raspravljate. Na hercegnovskoj rivijeri, stara austrougarska vlast je gradila pored puta odvodne kanale i na svakih pedeset do sto metara tzv, “tumbine” da bi voda odlazila u more ne plaveći ni jedan metar puta. Danas od toga nije ostalo ništa, sem još poneki parapet. Divljoj i gradnji mimo DUP jedino se suprostavio poznati ahitekta Milorad Petijević. Poslije zemljotresa 1979 g. postavljen je za načelnika Uprave za urbanizam, ali kada su ga počeli pritiskati da potpisuje dozvole za izgradnju tamo gdje to nije predvidio DUP opštine, demonstrativno je dao ostavku, jer kao stručnjak je dobro znao kuda vodi neplanska izgradnja. Danas imate posljedice o kojima raspravljate, a od cijena velikih i manjih sanacija “suze oči”.

  21
 3. Prađedovi nam ostaviše zemlju i potoke.Ko misli da je proda koeficijent izgradnje mu je 10,a ko bi na njoj da napravi kućicu za đecu u planu ima zelenu livadu,a đe onda da smjesti kravu i sebe.

  5
  1
 4. ljudi ne sekirajte se pa mi smo Monte Carlo .Jadna nam majka bolje su nam zeljeli Austro Ugari nego mi sami sebi .Svaki okupator je nesto napravio i to i dan danas funkcionise ..Od 1945 godine ide ..plansko naseljavanje i 1992 pocinje otvorena pljacka i otimacina sa nesagledivim posledicama .Rezultat je omladina je u inostranstvo lii na kokainu ili sluge donacim tajkunima( lopovima ) a ostalo je stoka sitnog zuba

  39
  4
 5. Austrougarsak je “u ono vrijeme” uređivala potoke i puteve duž cijele rivijere. Tada su znali koliko su opasne bujice i velika količina vode, koja se “obruši” sa brdovitog terena Boke. Sve je to dobro stručno obrađeno i prikazano na starim kartama!
  Odlaskom austrougarske “otišlo” je i shvatanje o opasnosti od velike količine vode i bujica. Ista situacija je i sa mostovima o kojima se takođe ne vodi računa. Pogrečno je shvatanje da, ako je most jednom izgrađen, “prebrinuli” smo brigu! E pa nije tako. Mostovi se moraju održavati i redovno kontrolisati.

  47
 6. Herceg Novi nije predvidjen za ovoloko stanovnika. Nemamo adekvatne ulice, vodovodne sistem, drenazni sistem, struja i voda nestaju gotovo svakog dana. Grad sa tolikom kolicinom padavina, strmim terenom na trusnom podrucju mora pod hitno da se osigura od klizista. Problem je sto niko ko dodje na vlast ne gleda siru sliku, pogotovo ovi u zadnjih 20 godina koji samp gledaju koga ce dje da zaposle i gdje ce ko i koliko da se ugradi

  42
 7. Prodajem stan u Srbini. Sifra “Svakim danom sve blizi moru”. Dokle se stiglo sa izradom elaborata za sanaciju Kanli kule? Da ne bude kao “Djekna ce umrijeti …..?

  38
  1
 8. Da krivaca je puno a presude nigde
  svi skolovani a strucnjaka opet nigde
  samoljublje je uzelo maha,nije vazno sta je bilo prije i kako ce biti posle..vazan je samo selfi mami za ljubav i sujeti za obrok..

  32
 9. Ma koji su potoci dobro regulisani,kad ih niđe nema?U Arhiv niko ne ulazi,stare karte niko ne gleda,stare škole i stare ljude niko ne cijeni.Mladi partijski rukovodioci će to sve da urede,kako ne.Sad će novi planovi sa monetarnom osnovom,a naučna i prirodna neka čeka .Okupator nam je dobro želio.

  53
  6

Ostavite komentar

*

code