Odred izviđača „Orjen“: Tradicija duga 43 godine

Odred izviđača „Orjen“: Tradicija duga 43 godine

1152
1
Podijeli

izvidjaci orjen 011215 1Proteklog mjeseca Odred izviđača „Orjen“ upisao je nove članove, djecu od 8 do 11 godina iz dvije Osnovne skole „Dašo Pavičić“ i „Milan Vuković“. Prijavilo se oko 40 učenika, koji su već u prvim časovima pokazali zainteresovanost za sticanje novih vještina.
Veliko interesovanje su pokazali i sami roditelji, pa je većina prema mogućnostima nesebično ponudila pomoć u realizaciji programa u razvoju Odreda, koji je nepolitička,nevladina neprofitabilna organizacija.
izvidjaci orjen 011215 3– Odred je obrazovni pokret kome je cilj da obezbijedi integralni razvoj mlade ličnosti u fizičkom, duhovnom, socijalnom, intelektualnom i moralnom smislu. Razvijamo samosaznanje potrebu za istraživanjem i otkrivanjem, želju da se zna. Otkriva svijet izvan učionice, podstiče sticanje vještina koje imaju drugi i podučavanje drugih onome što sami znamo – objašnjavaju iz Odreda izviđača.
Za sada novčanu pomoć dobijaju od Opštine Herceg Novi, kao i štamparija „Biro Konto“ i „Svijet“.

Kako je nastao izviđački Odred „Orjen“?
Print

Picerija i restoran

U gradu pod Orjenom, prva izviđačka marama zalepršala se 1972. godine. Počelo je stidljivo, skromno, bez iskustva i uslova za rad,bez finansijskih sredstava, školskih kadrova. Ipak, mladi Novljani „nalaze sebe“ u izviđačkoj organizaciji. Zazelenile su se izviđačke uniforme, organizovani su prvi vodni sastanci izleti, podignuti su prvi šatori….
Krajem šezdesetih godina, u više navrata i na raznim školskim i društveno-političkim sastancima i susretima, sugerisano je da se u Herceg Novom formira izviđački odred. Ideja je porasla u inicijativu 1971. godine u okviru programa obilježavanje 30-godišnjice početka narodnooslobodilačke borbe i borbe protiv fašizma. Pod pokroviteljstvom Opštinskog odbora SUBNOR-a formiran je i inicijativni odbor za osnivanje izviđačkog odreda. No, te 1971. godine su se obavljale velike pripreme i „prikupljalo iskustvo“. Početkom 1972. godine dogovoreno je da se Odred formira uoči Dana Republike 29. novembra.
izvidjaci orjen 011215 2Osnivačka skupština održana je 28. novembra 1972. godine u sali Radničkog univerziteta Herceg Novi i donijeta je odluka o formiranju odreda, kojem je predloženo da nosi ime „ORJEN“.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code