Odrednice iz Slikovnog leksikona Herceg Novog

Odrednice iz Slikovnog leksikona Herceg Novog

8
Podijeli

Na kraju prošle godine premijerno je promovisan slikovni leksikon Herceg Novog, autora dr Vladimira Roganovića, knjiga koja prodire u dušu grada, njegove simbole, tajne, istine i fikcije, naučne činjenice. Pred čitaocima je 75 priča sentimentalnih, oneobičenih, sa puno bokeljskih termina i fotografija, emocija, topline. Izdvajamo dvije odrednice:

Foto: Jefto Bjelica

KANTUNI (od ital. canton, ugao, okrajak) uglovi, prikrajci, mjesta susreta, razgovora, ćakulanja, čavrljanja, šaputanja. Ćoškovi grada koji dobro pamte i još bolje ćute. Kantuni su iznad svega mjesta carske dokolice (oisiveté royale), uživanja u protoku vremena. Istovremeno, pričaonice i čekaonice pod otvorenim, najbolje sjenovitim, nebom. Mnogom je razgovoru – ljubavnom, prijateljskom, neprijateljskom, zavjereničkom – kantun vjekovima bio nijemim svjedokom. Tu su se začinjali poslovi i savezništva, gradile ljubavi, kumstva. I danas gradski život struji najsnažnije na pjaci, između uskih uličica koje u svoj krvotok primaju šarene skupove ljude noseći ih u Stari grad, na trgove, Belavistu, pored butiga. Svi ovi toposi prošarani su kantunima. Danas im ulogu katkad preuzmu kafići na otvorenom, ali kantuni i njihovi specifikumi o(p)staju u gradu baš kako i u govornom jeziku o(p)sta ovaj italijanizam.

Picerija i restoran

Foto: Jefto Bjelica

PȀSARA, vrsta barke česta u múlima, màndraćima i na moru, sazdana baš po ukusu i potrebi zalivskog i jadranskog čovjeka, kome je i slična po nekim osobinama. Pouzdano i stabilno morsko i životno plovilo, što talase siječe srcem – srcolikom ravnom krmom, a od njih se brani čvrstim zaobljenim bokovima i vještim rukama sopstvenika. Drvenu pasaru i druga plovila grade na moru duboko uvažavani brodograditelji/drvodjelci koji rebra (kostur) barke izrađuju od drveta murve, a bokove (màdijeri) od dasaka masne borovine, mùljike. Dobro održavana pasara je u stanju da decenijama bude mjesto za rad i za uživanje. I na suvom. Sijaju ponosom i ljubavlju oči sopstvenika dok pasaru priprema za plovidbu, kalafàta, farba, lašti ili sèka. A tek kad se čuje ujednačeni zvuk pênte, kad zaplovi! Prijatelji u slamenim šeširima koji plešu na vjetru, na morskome putu ka plažama, uvalama i tajnama. U srcu, u krmi, boca vina, gitara, kilo-dva sarduna. Put. Uz priču i pričanje, uz glasan smijeh sa prove. Doba radosti!

Iz knjige dr Vladimira Roganovića „Herceg Novi – Slikovni leksikon“

8 Komentari

  1. Pocetna fotografija koja je postavljena kao simbol za kantun je valjda najnepodesnija destinacija za okupljanja u Novom: to je pred samu okuku kod Fortemara. Tu je velika sansa da vas neko vozilo zakaci i unesreci.

    5
    6
  2. Poštovana redakcijo “Radio Jadrana”. Možete li konačno saznati gdje se knjiga može kupiti i po kojoj cijeni. Valjda to spada u korektno izvještavanje.

    12
    3

Ostavite komentar

*

code