Početna Društvo Održan sastanak Tima za upravljanje vanrednim situacijama: U Herceg Novom vježba reagovanja...

Održan sastanak Tima za upravljanje vanrednim situacijama: U Herceg Novom vježba reagovanja u slučaju zemljotresa

1

U Herceg Novom će biti organizovana štabna vježba na temu zemljotresa, a na čemu će Direktorat za vanredne situacije sarađivati sa Opštinom, kao i svim članovima Tima za upravljanje vanrednim situacijama, dogovoreno je na danas održanom sastanku ovog Tima kojim rukovodi predsjednik Opštine Stevan Katić.

Herceg Novi

Herceg Novi je izabran za domaćina prve ovakve vježbe u Crnoj Gori kao prva opština koja ima usvojen lokalni Plan zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa, kao i zbog odlične saradnje opštinskog Tima i Direktorata za vanredne situacije, informisali su hercegnovske jedinice Direktorata.

Štabna vježba (tzv. table top exercise) će biti organizovana 22. i 23. januara 2020. godine, u okviru prekograničnog projekta „Three Watch Out“ na kojem su partneri Italija, Albanija i Crna Gora. Scenario vježbe će biti katastrofalni zemljotres, a cilj je provjera procedura aktiviranja svih nadležnih službi, traženja državne i međunarodne pomoći, kao i funkcionalnosti opštinskog plana. Vježba planirana u hotelu „Palmon bay“ okupiće oko 50 predstavnika organa, službi i preduzeća iz Herceg Novog i Crne Gore čije koordinisano djelovanje je od presudnog značaja u vanrednim situacijama.

Današnji sastanak Tima održan je u cilju analize situacije u vezi sa zemljotresima u regionu, koji su se značajno osjetili i u našem gradu. Nedavni potresi opomena su da je potrebno provjeriti i ažurirati planove i procedure, te nastaviti sa obukama ljudstva i nabavkom opreme radi što bolje spremnosti za djelovanje u slučaju potrebe, zaključeno je na sastanku. Poručeno je da su svi članovi Tima u pripravnosti, te potvrđena dobra međusobna saradnja.

Kako se moglo čuti, Opština Herceg Novi ima Plan zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa koji je usklađen sa Nacionalnim planom, ali ovaj dokument je potrebno usaglašavati sa situacijom na terenu, kao i raditi na boljoj edukaciji, kako građana svih uzrasta, tako i predstavnika institucija i privatnog sektora. Ocijenjeno je da će najavljena štabna vježba zasigurno doprinijeti unapređenju planova i praksi u ovoj oblasti, zbog čega će u njoj učestvovati svi članovi opštinskog Tima za upravljanje vanrednim situacijama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Opštine Herceg Novi, Direktorata za vanredne situacije, Službe zaštite i spasavanja, Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, Centra bezbjednosti Herceg Novi, Crvenog krsta Herceg Novi, Doma zdravlja Herceg Novi i lokalnih komunalnih preduzeća.

1 komentar

  1. nedaj boze da udari od 7 stepeni,bacilo bi nas na mamulu ,jedina nada je da predsjednik vrati u pogon stare komunalne snage,,nesic,klasic i mirovic,,postovao bi se zakon,pendrek je cudo..kakve vjezbe ono jutro nijesmo znali dje smo,noge otkazale ko drogirani

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code