Početna Turizam Održana edukativna tura „Voda u kršu“

Održana edukativna tura „Voda u kršu“

0

Povodom Svjetskog dana voda, uz više od 50 učesnika iz cijele Boke, u nedelju je održana edukativna pješačka tura kroz hercegnovsko zaleđe, saopšteno je iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

U organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, učesnici su obišli više lokaliteta koji imaju svoju priču vezanu za vodu: Kotobiljski izvor, Tajno brdo, austrougarski vodovod i na kraju Ljuti krš – najveću atrakciju ove ture.

Voda je njegove goleme kamene blokove rastočila hemijskom erozijom, stvorivši fascinantni mikroreljef pun škrapa, žlijebova, pukotina i jama. Osim po koje kamenice, ovdje nema kapi površinske vode, jer ona direktno odlazi vertikalnim kanalima u njegovu neispitanu unutrašnjost.

Voda u oblastima krša je zbog toga još dragocjenija, ali takođe i osjetljivija na zagađenja, budući da je krečnjački teren daleko slabije prečišćava od uobičajenog.

Sa druge strane, koliko god ljudima bilo nepristupačno, podzemlje je za neke oblike života jedino stanište, pa tako i za čovječju ribicu, najpoznatiju živu vrstu pećinskih tokova, vrstu koja vjerovatno nastanjuje i naše podzemlje, što je još jedan argument za potrebu pažljive zaštite vode u kršu.

Na kraju ture, učesnici su kod kamenske porodice Stanovčić isprobali domaće specijalitete ovog kraja, poznatog između ostalog po najstarijem seoskom vodovodu u našem zaleđu, pravljenom još u vrijeme austrougarske uprave.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code