Održana radionica “Saobraćajni prelaz preko Boke – Verige”

Održana radionica “Saobraćajni prelaz preko Boke – Verige”

5
Podijeli

U Ministarstvu kulture održana je radionica “Saobraćajni prelaz preko Boke – Verige”, organizovana u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Crne Gore, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i ICOMOS-om Hrvatske.

Radionici su prisustvovali članovi radnog tima Arhitektonskog fakultetu za izradu HIA studije, predstavnici nadležnih ministarstva, Monteputa, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Nacionalne komisije za UNESCO, Sekretarijata za razvojne projekte, Generalnog sekretarijata Vlade i opština Kotor, Tivat i Herceg Novi.

Picerija i restoran

Radionicu je otvorio mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, ističući da je cilj okupljanja učesnika sagledavanje najboljih iskustava, a u odnosu na iznalaženje najboljeg rješenja za saobraćajni prelaz u zoni Prirodnog i kulturno – istorijskog područija Kotora, upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO.

Tokom radionice učesnici su upoznati sa vrijednostima kulturnog dobra, Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, koje je upisano na UNESCO Listu svjetske baštine. Prezentovana je problematika zaštite, te specifičnosti odnosa prema kulturnom dobru, koje obuhvata posebno vrijedan i kompleksan sklop pojedinačnih kulturnih dobara i pejzaža.

Učesnici su upoznati i sa Odlukama Komiteta svjetske baštine, počev od 2003. godine i Akcionim planom Ministarstva kulture, pri čemu su naglasili važnost sprovođenja svih aktivnosti predviđenih navedenim planom.

5 Komentari

 1. Most mora da se pravi. Sta vam je??!! Kada je neko na svijetu rekao- Pogledaj kako ruzan most! U interesu svih gradjana novske opstine je most. Ko to ne razumije, braca Ban ce im biti zahvalni. Po stari koliko trajekti prljaju more i koji haos prave u Kamenare i Lepetane. Zato- SVI ZA MOST.

  9
  2
 2. Dok “Pomorski saobracaj”D,O,O, u Herceg Novom bere i pere veliki prihod,nema mosta ni podmosta.Od strane novopecenih trajekti su dgnuti opstini Herceg Novi.

  8
  1
 3. Nemojte zamajavat narod.Unesko je isključiv” Nema mosta preko kulturne baštine pod zaštitom uneska.U nekom od ministarstava , mislim da je saobračaja ili kulture ima izvještaj tadašnjeg visokog predstavnika UNESKA koji je bio iz Rumunije, paje konverzacija sa njim bila na francuskom. Prevodilac je bio iz HERCEG NOVOG.

  6
  1
 4. Valjda ispod Boke ,mnogo bi racionalnije i jeftinje bilo ispod vode,ali to vjerovatno zavisi od lobija,a ne od funkcionalnosti i dobrobiti za državu i narod

  13

Ostavite komentar

*

code