ODVOŽENJE SMEĆA SA NOVSKIH ULICA “USPORAVA” NEISPRAVNO VOZILO “ČISTOĆE” ALI I ZAKRČENE...

ODVOŽENJE SMEĆA SA NOVSKIH ULICA “USPORAVA” NEISPRAVNO VOZILO “ČISTOĆE” ALI I ZAKRČENE ULICE

176
0
Podijeli

Iako se odvoženje komunalnog otpada na svim frekventinijim pozicijama u gradu i duž obale obavlja dva puta dnevno, često pretrpani kontejneri ne govore u prilog tome. Naročito oni koji su locirani u sporednim ulicama.

Na većini lokacija stari kontejneri zamijenjeni su novim, no ono što nijesu uspjeli da “uguše” je neizdrživ smrad, koji se širi i po nekoliko metara od njih. Takvih slučajeva je dosta u gradu, počev od centra Igala, kod bivšeg hotela “Tamaris”. Ništa bolje stanje nije ni na manje prometnim ulicama, kakav je slučaj tridesetak metara ispod zgrade Opštine, ili na Crvenom krstu, na raskrsnici “kod duba”. Na ove dvije lokacije nema kontejnera za selektivno odlaganje otpada, pa se baca sve od kesa do namještaja.
Direktor JP “Čistoća” d.o.o. Borivoje Bonić demantuje da su ove lokacije “zapostavljene” i da se sa njih otpad odvozi takođe dva puta dnevno.
Zbog nemogućnosti prolaska ispod mosta zgrade Opštine i previše parkiranih vozila, praktično je nemoguće sa ove lokacije odvoziti otpad.
“Ova lokacija najvjerovatnije će biti ukinuta i otpad će se odlagati u Njegoševoj ulici uz zgradu opštine. Uzimajući u obzir da je malo specijalno vozilo za uske ulice neispravno od juna, radi havarije na električnim instalacijama i nemogućnosti nabavke dijelova za japansko vozilo, prinuđeni smo da koristimo veće vozila pa čak i da na ruke izvlačimo kontejnere do Njegoševe ulice da bi odvezli otpad. Potrebno je pitati stanare navedenih zgrada na koji način oni i njihovi gosti parkiraju vozila koje i angažovanje ”pauka” ne može sanirati” – pojasnio je Bonić.
Većina starih kontejnera praktično je neupotrebljiva i na lageru nemaju kontejnere za selektivno odlaganje otpada, ali će prilikom isporuke još 140 novih, što se očekuje narednog utorka, svi biti zamijenjeni.
“Ujedno stare kontejnere koji su kvalitetni povlačimo, dezinfikujemo i farbamo, tako da će okvirno još 100 kontejnera biti uključeno u “obnavljanje” na javnim površinama”, kazao je Bonić.
Novi kontejneri biće postavljeni kod gradske luke, pijace u Igalu, Karače, Šetalištu Pet Danica i obali Nikole Kovačevića, donjem putu na rivijeri od Kumbora do Bijele i Kamenarima, a danas su zamijenjeni kod pijace u Herceg Novom.
“Preostali dio novih kontejnera biće distribuiran u naselja Topla I i II , jadranskoj magistrali na potezu Meljine-Njivički put” naveo je on.
Preduzeću “Čistoća” svakodnevno se obraća veliki broj građana, tražeći da se otpad odvozi sa određenih lokacija, no on napominje da se takvim zahtjevima često ne može izaći u susret, zbog poštovanja prioriteta, u koje su, kako je kazao, najbolje upućeni u ovom preduzeću.
“U periodu od prethodnih 6 godina nismo imali odobrenje za nabavke kontejnera kroz kapitalni budžet opštine. Radom reciklažnog centra doći će do promjena u rarsporedu kontejnera za separatno odlaganje, a u plan za narednu godinu dostavili smo zahtjev Ministarstvu i Ambasadi Japana za donaciju jednog manjeg specijalnog vozila za prikupljanja otpada u uskim ulicama s obzirom da nismo dobili nijedno vozilo kao opština u prethodnoj raspodjeli vozila iz donacije EU Crnoj Gori” – zaključio je Bonić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code