Početna Društvo Ogromne posljedice olujnog juga i valova na Savini: Demolirano 12 lokala

Ogromne posljedice olujnog juga i valova na Savini: Demolirano 12 lokala

50

Nakon tri dana neprekidnog nevremena, silovitog južnog vjetra potpomognutim kišom, u Novom, miran dan, ali posljedice na obali strašne. Na dijelu Šetališta Pet Danica, od Forte Mara do Savine, tek se jutros mogu jasno sagledati štete koje je nevrijeme ostavilo za sobom. Najgore su prošli vlasnici ili zakupci 12 poslovnih prostora u kompleksu Energoprojekt na Savini, i u blizini njega, gdje se šteta procjenjuje na nekoliko desetina hiljada eura.

Valovi su prebacivali ogradu Šetališta i prema riječima vlasnika i zakupaca dostizali visinu preko 10 m. Izvalili su i dvokrilna ulazna vrata na prostorima, zdrobili stakla, polomili rashladne vitrine, u nekima voda je čak slomila šank “gurajući” ostali inventar iz lokala. Voda je još u lokalima, kao i vreće sa pijeskom na ulazima….

Vlasnici i zakupci ne znaju odakle bi prije krenuli. Raščišćavaju muravu i plastični otpad nanesen ispred prostora, neki već zamjenjuju polomljena stakla….

“Bonaca” doživjela brodolom

Najgore je, čini se, prošla pizzeria Bonaca, gdje je potpuno demoliran prostor od skoro 80 kvadrata, a šteta stoprocentna, i to nakon samo pola godine od kad je otvorena, priča nam zakupac i jedan od vlasnika pizzerije, Veselin Samardžić:

“Voda je u lokalu već treći dan, jer je sve počelo u noći između 12. i 13. novembra. Nevrijeme nenormalno, talasi preko 10 m. Direktno su udarali u objekat, izbili oba ulazna otvora od 3×2 m, zato smo ulaz zabarikadirali drvenim pločama, sve je nabijeno, voda je ušla i polomila inventar. Čitav lokal nam je pod vodom – glavna i pomoćna kuhinja, šank polomljen, prostor za restoran i dva toaleta. Samo ulazna vrata koštala su nas oko 3 hiljade eura, nova vitrina za sladoled koju smo koristili – sada potpuno neupotrebljiva, koštala je 25 hiljada eura. Nju je talas nabio do šanka, polomio šank i nabio inventar. I dalje ne znamo šta ćemo sa frižiderima ni da li uopšte u funkciji niti bi li se eventualno mogli osposobiti. Šteta u lokalu nije ispod 10 hiljada eura” – navodi Samardžić.

Stradale prodavnice pune robe

Vesna Žmukić, zakupac je dva poslovna prostora – od kojih je u jednom prodavnica prehrambenih artikala, dok drugi koriste kao magacinski prostor. Još je vidno potresena zbog svega što su doživjeli i onoga što im je ostalo od prodavnice pune robe. Vesna priča da u jednom trenutku nijesu znali šta bi radili – da li bježali pred naletom talasa ili u pauzama pokušavali da dopru do prostora i makar pokušaju nešto da zaštite.

“Šteta je ogromna ne mogu je još odrediti. Mi ovo nijesmo nikada doživjeli, valovi su samo nadirali i povlačili robu sa polica, koja je ostajala razbacana po Šetalištu i moru. Polomljeni su nam frižideri, stakla, roba nam je uništena. Mi smo prosto bježali uz skale kad bismo vidjeli da val nadolazi, jer je visina bila ogromna i zastrašujuća…. Sve nam je na gomili u radnji, tek treba da krenemo sa raščišćavanjem”, priča Vesna.

Štete na “Galiji”, “Golden bay”, vili Swislion, plažama….

Ništa manja šteta evidenta je i na restoranu Galija, Slobodana Lutke Perišića na Savini. Prema riječima njegovog sina Nikole, talasi su izvalili parapetni zidić u dužini od pet metara, a na terasi njihovog restorana koja je bila u obliku broda, polomljena je drvena oplata, pa je sada od nje ostala samo željezna konstrukcija.

“Bio je to naš kao zaštitni znak kojega sada nakon dvadeset godina više nema. Samo za njegovo ponovno stavljanje u funkciju trebaće nam sigurno tri hiljade eura. Polomljena su nam i stakla na ulaznim vratima u restoran i nekoliko prozora, ali to će nam najvjerovatnije pokriti osiguranje”, priča Nikola.

Šteta na njihovom lokalu, prema prvim procjenama, iznosi između 5 i 7 hiljada eura.

“Splendido”  branila porodica

Pribranost i danonoćna intervencija čitave porodice Vujačić spriječila je da u skoro nemogućim vremenskim uslovima na ogromnom plažnom kompleksu Splendido na Savini šteta ne bude stopostotna.

Prema riječima vlasnika, Nikole, plažu naravno nijesu mogli sačuvati, pa je skoro 60% betonskih ploča more zdrobilo i praktično vratilo u prvobitno stanje:

“Plaža je desetkovana i tu je najveća šteta. Ispod jedne od terasa nam je i magacin sa 15 frižidera, koji je plutao pod vodom od oko pola metra, koju smo ispumpavali zajedno sa vatrogascima. Slomljena su nam stakla na restoranu, stakla na objektu preko puta restorana gdje je morska voda ušla i skvasila zidove, slike garniture… Sreća je što smo bili tu, pa je šteta koliko toliko umanjena, jer smo dva dana konstantno bili u vodi i pokušali reagovati adekvatno….Uspjeli smo zatvoriti rupe koje je more probilo inače bi nam i kuhinja poplavila…. Odmah smo stavili cerade, grede, špere, palete i tako spriječili vodu da probije dalje…“, priča nam Vujačić.

Štetu još  ne mogu procijeniti u potpunosti, jer kako kaže žure da raščiste sve kako so ne bi nagrizala mobilijar. Šteta na kupalištu sigurno je oko 30 hiljada eura. Takođe, u ovom trenutku nije mogao reći ni kako će biti sanirano kupalište, ni ko će to finansirati, budući da je zakupac morskog dobra. Više bi, kako očekuje, trebalo da bude poznato nakon raspisivanja tendera za zakup plaža za sljedeću sezonu.

Pored ovoga, talasi su takođe izvalili i polomili ulazna vrata na dva prostora u tzv villa Swissliona iza Citadele, a ispred prostora izmještene su i polomljene ploče. Takođe, su zdrobili i betonirani dio staze na ulazu na kupalište ispod lokala Admiral na Škveru, na bivšoj plaži Bela lađa polomljena i odnesena ograda sa plaže kao i zid od šanka na samoj plaži. Na kupalištu Golden Bay ponovo je polomljen dio parapetnog zida, kojeg su takođe talasi pretprošle zime polomili, a iskrivljena je i ograda na ulazu na kupalište.

Komunalna policija napravila je zapisnik i pozvala ih da proslijede foto dokumentaciju, koju će dalje slati na kabinet predsjednika, kako bi Opština eventualno nešto pomogla. Tehnička služba Komunalno stambenog preduzeća juče je uspjela da postavi vreće sa pijeskom koje su još uvijek na ulazima poslovnih prostora, budući da su talasi “zatrpavali” njihov kamion.

Vlasnici i zakupci prostora ovog jutra krenuli su sami da koliko mogu saniraju posljedice nevremena, nadajući se najprije lijepom vremenu, a onda i pomoći lokalne uprave ili JP Morsko dobro.

50 Komentari

 1. Pitam ja vas kako bi se ponasali da je vama kuca stan posla u djavola. Kako bi se ponasali .? Dali je moguce da je ljudska zloba postoji u ovakvom trenutku. Nisam vidio da je neko trazio pomoc od ovih ljudi a i da jeste pa sto.Davalo se i vazda i dje treba i dje netreba. Ovi pametnjakivici to znaju al nemaju obraz da to iiznesu …Eto kakav smo mi narod .Upitajte se koliko je nezapislenih neradnika na birou. Upitajte se kako zive penzioeri .Upitajte se sto nam se djeca drogiraju piju alkohol. Upitajte ko je potpisao promasene investicije kolektora rasvjete .Upitajte se ko izdaje dozvole za gradnju tamo dje je mnogi odavle nemogu dobiti.. Upitajmo se !!

 2. Ali zato, zastave Srpske i Državne i SPC viju se na Belavisti. Crnogorske nema ni s Državnom Arhivu.Toliko koliko im je stalo za Državu.

  13
  37
 3. Steta je velika no ce steta biti mnogo veca jer ce sve razvaline duz Setalista ostati u ovakvom stanju i kao takve docekati novu turisticku sezonu. Neko ce reci da sam pesimista ali znajuci efikasnost nadleznih sluzbi …..

  14
 4. Mentalno smo 200 godina unazad ..i vise e da hoce makar 30 godina da more pocisti sta se cinjelo i gradilo kroz Novi i Igalo i okolo ali daj hoce hvala bogu to je priroda pa dako to docera u red.

  12
 5. Ko ima automobil mora da se osigura radi štete koja veoma realno prijeti od saobraćajke.
  Vlasnik objekta tik do mora bi trebao da ga osigura upravo protiv štete od mora, zemljotresa, groma, požara, poplave… Onaj ko je samo iznajmio lokal treba da osigura inventar u njemu.
  Iznesite podatke koliko je njih od 12 navedenih bilo osigurano. Navedite njihove poreske podatke pa da vidimo trebamo li mi iz svog džepa da im pomažemo. Još bolje: navedite kakve automobile voze ti JADNICI… Ako neko od njih ima skup automobil, neka ga proda i kupi neki mali polovni a razliku u cijeni iskoristi da popravi objekat ili inventar! Ili neka mu bračni partner proda kola, neka se strpe jednu sezonu dok zarade za druga kola!

  27
  2
 6. To sto se danas zove kompleks Energoprojekta,Golden bay,Bela ladja je do prije deset godina bilo kliziste na kome je jos u doba Austrougarske zabranjena gradnja i to se postovalo do vremena Dejana Mandica i Vlada Mracevica.
  Izvodjaci radova na kompleksu Energoprojekta,Golden bay,Bela ladja su iz mora izvadili kamene stijene koje su sluzile da ublaze udare jug i napravili plaze,
  Sada je doslo vrijeme za naplatu

  31
  1
  • Zahvalite Dejanu Mandicu sto citava Savina nije posla h more!
   Da Energoprojekt nije izgradio naselje, nkkad se teren ne bi stabilizovao i ko zna sta bi bilo sa nekadasnjim klizistem.

   4
   2
  • Ti si po svoj prilici sisao vesla! Za vrijeme Austrougarske nije bilo tehnike zabijanja armiranih betonskih šipova desetine metara duboko u zemlju. Tom tehnologijom teren je stabilizovan i čitav kompleks sagrađenih kuća već preko decenije stoji kao kec! Raspitaj se prije nego što lupaš kao Maksim po diviziji!

   3
   2
   • A zato znaci sva mula i podzide koje je gradila Austougarska i danas postoje,a obbjekti koji su na sipovima gradjeni kao sto je hotel Dubrava,soliteri na Savini ili skola na Savini su malo nakoseni danas,

 7. Talasi su bili idealni za surfovanje, a to je opstepoznato opasan i skup sport! To svaki surfer mora da zna, ili da svoje neznanje poslije plati. Kada se jase na talasima lijepo je, al kada talasi zajasu…….

  Ajd sto platis lezaljku, platis i kafu oder, ne smijes prici pojedinim objektima… A poslije im platis i sanaciju.

  Da se zajednicko dobro sredi da valja jednom vise, da se ne stede prijeko potrebni aditivi za tu namjenu, pa da se imamo svi cime ponosit, ne samo pojedinci.

  To bi bilo jako lijepo.

  17
  1
 8. Sva ta uzurpacija obale i bespravna neplanska gradnja su dovele do ovoga ,necemo valjda okriviti more sto radi svoj posao i cisti i dezinfekuje poizon koji ljudska vrsta ostavlja za sobom.

  15
 9. Opstina nema obavezu da pomaze niti jedan privatni objekat ili biznis!
  Ima opstina obavezu da porusi te ograde izmedju plaza da se povrati prirodni izgled !
  Trajno rjesenje za zastitu i moguce pjescane plaze je da se na par stotina metara od obaje naspu vjestacki nasipi u moru tj (reef)

  20
  1
 10. Zasto bi Opstina pomagala?
  To nijesu ni skole ni bolnice ni javne ustanove nego privatni biznisi pa valjda po regulativama imaju osiguranje!
  Drugo bespravna gradnja i uzurpiranje javnih plaza koje su dozvolili opstinari i betoniranje prirodnih plaza Nece tolerisati priroda i more i te podzide i ograde i sankove treba porusiti.
  Svi bi da budu na prvoj liniji..
  Bice jos nevremena i to veceg..

  19
  • Dobro je sto kod tebe nema talasa, nevremena, pirata, naglih promjena temperature, odvajanja od voljenih… Ma nego kako, lako je tebi, a zove se leb sa 9 kora inače bas zbog lakoće.
   Mirno more.

   12
 11. I ja na selo ljepota gledam kako se davite dolje .. prosetah danas setalistem ne vidjeh ni jedan kamion ni jednog radnika sunce sija ljudi sami ciste setaliste pred svoje .. sramota od vlasti i sluzbi..

  8
  2
 12. Ko je bio voljan da investira na pjenu od mora a da se ne osigura, neka sam plati svoju štetu od podivljalog mora. Mislim da svi oni ljeti namlate toliko love da sada mogu uložiti koju desetinu hiljada evra da to poprave.
  Svako od njih je vidio kako je stradala tvrđava Citadela koja je sagrađena uz samo more. Treba li možda poreski platiša da plati vraćanje zidova Citadele u vertikalu i da uz to plati vlasnicima 12 lokala njihovu štetu? Ne vjerujem da bi nas za tu pomoć častili niti jednu kafu, a iduće godine će opet biti Jovo nanovo. Da su zidovi Citadele ljetos bili podignuti – garantovano bi ih more bilo srušilo! Pamet u glavu!
  JA SAM PROTIV TOGA DA SE VLASNICIMA LOKALA DA MAKAR CENT OD PORESKOG NOVCA KOJI JA PLAĆAM! NISU ONI NIKAKVI SOCIJALNI SLUČAJEVI! Ali, kako oni redovno imaju vezu barem sa lokalnim vlastima, to me ne bi čudilo da mi svi kolektivno snosimo njihovu štetu…

  50
  8
 13. Ovi iz Opstine mogu samo doci da te potapsu po ramenu i da se slikaju za portale kako su bili na lice mjesta.
  Vjerovatno ce doci serif,doktorka i menadzer mrak na fotografisanje.

  16
  1
 14. postovani sugradjani,ne bih nikog da uvrijedim samo zelim da pitam u kojoj drzavi svijeta se radi 2 mjeseca i zivi 12 od zarade i investira u neke druge biznise auta i slicno a sirotinja zivi od 300 eura ili 10 dneevno 4 clane famiglije .Narod u svim primorskim opstinama je objesan i radi 2 mjeseca u godini,ostalo je hladjenje muda i prodavanje magle.

  40
  23
  • Istino i ljubomoro, zaboravio si da kazes da od nas zivi pola crne gore sto nam nabacuju namete i poreze i placamo kazne da bi mogli vama sto nista neradite davat plate cijelu godinu po 300e. A posao ste dobili uz izbore.

   34
   8
  • Je li Morsko dobro osiguravajući zavod da bi svu štetu nadoknadio? Zbog čega bi to Morsko dobro uradilo, da bi vlasnici živjeli kao bubreg u loju? Ako ja barkom naletim na podvodnu stijenu i barka potone – je li Morsko dobro dužno da mi plati štetu? Kada se u Americi objavi opasnost od tajfuna ili tornada – vlasnici radnji zakucavaju dasku preko vrata, izloga i prozora. Ko je to od vlasnika lokala u Novom učinio? Iznenađenja od nevremena nije bilo, mediji su to bili najavili. Da su vlasnici bili tražili pomoć da se na vrijeme obezbijede objekti sigurno bi se bilo javilo dosta ljudi sposobnih da im pomognu. Sada neka zvižde u prste i neka svi nauče nešto za ubuduće!
   Poznajem karakter jednog od ovdje imenovanih vlasnika lokala. Nije mi ga uopšte žao! Gledam ga decenijama kako se osorno ponaša prema svom personalu. Neka štetu plati iz svog džepa!

   33
   4
 15. Nije nikakvo čudo, uzeli ste plažu od mora izradili obijekte na njoj a onda od mora uzimali ddrugi dio za plaže . Pogledajte ove slike pa će vam sve biti jasno. Ne poštujete prirodu pa ni ona vas.

  70
  4
 16. Pa dobro, sta cemo sad. Da je zdravo glava. A kad svi vi osteceni nabijete cijene ljeti, to nikome nista. Ne brinite, nadoknadicete sve, vrlo brzo.
  Uostalom, da li se iko zapitao, zasto nam priroda uzvraca udarac?

  78
  20
 17. Ima li pravnog reda da se pozove na odgovornost genijalac koji je naredio raskopavanje magistrale u Sutorini uprkos najavljenom nevremenu? Situacija je alarmantna, praktično je neprohodno uslijed ogromnih kratera i oštrog kamenja koje je ostavljeno nakon traljavog uklanjanja asvalta, a dodatno je narušeno kišom. Signalizacija upozorenja srušena, prilaz neučljiv. Vozači pokušavaju izbjeći taj haos prelaskom iz jednog smjera u drugi i tako izazivaju još veći haos i izlažu opasnosti i sebe i druge.

  Do kada stručnjaci ovo misle da drže ovako?

  96
  1
 18. Pola ih je izgradilo objekte bez dozvole i projekra uz prećutnu saglasnost JPMD sve je tolerisslo i naplaćivalo. Sada priroda radi svoje..

  62
  3
 19. Da li slučajno ili namjerno niste obišli Gradsku Luku? kao da nije bilo nevremena na Škveru.Talasi koje ne pamte ni stariji Novljani kompletan lukobran potopljen i pod udarima olujnog juga.
  Od benzinske pumpe koja je prva na udru pa do svetionika vide se posledice na lukobranu izbijeni i podignuti kameni blokovi,oštećenja na spojevima i fugama,ormarići za nautičare potpuno isčupani i odneseni talasima,polomljene klupe i iventar na terasi Admirala.
  Luka odsječena bez struje i vode nisam vjetrovatno ni nabrojao sve posledice zadnjeg nevremena.
  Ako dozvolimo da je ovo ničije uskoro grad Herceg Novi neće imati ni luke ni lukobrana.

  72
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code