Početna Društvo OHM Mamula obustavlja sjutra radove na ostrvu zbog obilježavanja memorijalnog dana

OHM Mamula obustavlja sjutra radove na ostrvu zbog obilježavanja memorijalnog dana

2

Kompanija OHM Mamula Crna Gora obustaviće pripremne radove na ostrvu Lastavica i u utvrđenju Mamula tokom tradicionalnog polaganja vijenaca u organizaciji hercegnovskog odbora udruženja boraca NOR-a 1941–1945. godine, saopštili su iz te kompanije

– Iako je lokacija zvanično zona na kojoj se izvode radovi, čime je prema zakonu zabranjen pristup neovlaštenim licima, iz pijeteta prema istoriji Lastavice i Mamule, omogućićemo održavanje ovog skupa. Naša kompanija je uvijek iskazivala volju da poštuje sjećanja na istoriju tvrđave. Upravo je to bio motiv da iniciramo komunikaciju i saradnju sa udruženjem boraca NOR-a iz Herceg Novog i posljednje četiri godine budemo pokrovitelji memorijalnog okupljanja na ostrvu Lastavica. To ćemo učiniti i ove godine – saopštila je PR savjetnica u OHM Mamula, Dragana Bećirović,

Boračka organizacija Herceg Novog istakla je saradnju sa kompanijom OHM Mamula.

– U svim našim prethodnim dogovorima, kompanija OHM Mamula je pokazala volju da nam bude na usluzi i da poštuje naša sjećanja – navodi se u dopisu organizacije boraca koji je upućen menadžmentu.

OHM Mamula će, na zahtjev Udruženja boraca, organizovati koordinaciju skupa na ostrvu.

Polaganjem cvijeća u centralnoj kuli u utvrđenju Mamula biće obilježeno 75 godina od kako je rasformiran taj zatvor i 10 godina od pokretanja memorijalnog obilježavanja ovog datuma. Ova okupljanja su pokrenuta 2008. godine.

Pristup tvrđavi Mamula i ostrvu Lastavica od 27. aprila onemogućen je neovlaštenim licima radi čišćenja lokacije i izvođenja pripremnih radova neophodnih kao uvod u planiranu rekonstrukciju objekta koja treba da bude izvedena u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima.

Ostrvo Lastavica  postaje hotel&spa

Planom restauracije i konzervacije ostrvo i tvrđava će biti transformisani u hotel&spa visoke klase. Imaće 33 sobe, memorijalnu galeriju, četiri ugostiteljska objekta, klub za vodene sportove na nemotorni pogon. Pristup ostrvu i tvrđavi će ostati Slobodan, obećavaju iz kompanije OHM Mamula.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planirana je kroz Glavni projekat, koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa, uvjerava investitor.

Sve dosadašnje pripremne aktivnosti na ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula urađene su uz konsultacije sa nadležnim institucijama, čiji predstavnici su u potpunosti informisani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na ostrvu u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code