OHM Mamula: Rekonstrukcija tvrđave i ostrva Lastavica po svjetskim standardima, bez nestručnosti...

OHM Mamula: Rekonstrukcija tvrđave i ostrva Lastavica po svjetskim standardima, bez nestručnosti i improvizacije

6
Podijeli

Obnova tvrđave Mamula i ostrva Lastavica biće izvedena u skladu sa svjetskim standardima konzervacije i restauracije kako bi se obezbijedilo maksimalno očuvanje njene autentične arhitekture i integriteta, saopšteno je iz kompanije OHM Mamula nakon što su se u dijelu javnosti opet pojavile sumnje u nestručnost pripremnih radova.

„Investitor – OHM Mamula, angažovao je kao konsultanta renomirani Studio za konzervaciju, projektovanje i konsalting „Projektor“ iz Tivta, na čelu sa arhitektom konzervatorom Katarinom Nikolić. Ovaj studio je autor Projekta zatečenog stanja (2015.g.), kao i Programa konzervatorsko-restauratorskih radova (2017.g.) kojim su definisane sve planirane intervencije na ostrvu i utvrđenju. Izradi ovih projekata prethodilo je opsežno istraživanje kako samog utvrđenog kompleksa, tako i dostupne istorijske i arhivske građe u istorijskim arhivama u Crnoj Gori i Hrvatskoj, sa posebnom pažnjom posvećenoj građi Ratnog arhiva u Beču – saopšteno je iz kompanije.

Picerija i restoran

Do sada, u okviru istraživačkih i pripremnih radova, na ostrvu su izvedena tačkasta površinska iskopavanja na zemljanom platou tvrđave kako bi se utvrdio sastav tla i materijala ispod površinskog sloja. Ovi zahvati su, kako je objašnjeno, neophodni i radi identifikacije originalne mreže podzemnih kanala za prikupljanje kišnice kojom su punjene dvije postojeće bistjerne.
„Namjera kompanije je da obnovi ovaj sistem podzemnih kanala kao veoma vrijedan element izvornog utvrđenja, te nastavi da ga koristi na isti način. Obje bistijerne su očišćene i planirana je njihova reaktivacija, odnosno osposobljavanje za ponovni prihvat i skladištenje vode“.

Jedna od glavnih odrednica ovog projekta jeste ekološki, navode dalje iz OHM Mamula. Objašnjavaju da je njihova namjera da se kroz revitalizaciju postojećih infrastrukturnih sistema i korišćenje prirodnih materijala stvara minimalno zagađenje ostrva, mora i morskog dna. Projekat buduće infrastrukture koristiće sve prirodne pogodnosti lokacije, ali će se, kako tvrde, s posebnom pažnjom čuvati priroda, tvrđava i pejzaž.
U uređenju terena fokus je na isticanju prirodnih elemenata ostrva i autohtone vegetacije.

„Kompanija OHM Mamula Montenegro uradila je i taksaciju biljnog fonda sa procjenom stanja vrijednih vrsta na ostrvu Lastavica kako bi sve biljne vrste na lokaciji bile evidentirane, analizirane i adekvatno zaštićene. Ovaj posao je povjeren pejzažnim arhitektama iz firme Primavera iz Herceg Novog. Kroz ovu studiju, stručnjaci pejzažne struke su sproveli prepoznavanje i identifikaciju biljnih vrsta, kao što su: mjerenje prsnog prečnika, visine stabala, širine krošnji, ocjenu estetskog izgleda, fiziološkog stanja, starosti, procijenjenog trajanja, i slično. Registrovane su sve biljne vrste, a stručnjaci iz Primavere su dali preporuku koje primjerke treba zadržati, koje dodati, a koje ukloniti“- saopštava investitor.

U kompniji ih, kako kažu, raduje i što stručna javnost dijeli njihovo mišljenje da se radi o remek djelu koje treba zaštititi od svake moguće nestručnosti i improvizacije, „jer je to princip koji čvrsto zastupamo i kojim se rukovodimo u ovom projektu“.
Kao i do sada, u potpunosti su otvoreni za komunikaciju i sva potrebna pojašnjenja.

Na osnovu dozvole za pripremne radove većeg obima MORT-a, OHM Mamula Montenegro je u septembru prošle godine počela pripremne radove na čišćenju i pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrdjenja Mamula na ostrvu Lastavica.

„Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa“- saopšteno je iz komapnije.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje Studio Projektor iz Tivta, MCM Design iz Portugala, Enformu iz Kotora i druge.

6 Komentari

 1. Kamo sreće da se sve zakonom zaštiti od nestručnosti,pa da pomalo krenemo svi zajedno naprijed.Tu imamo jedan mali problem,o kome je bolje ne reć istinu ovako.

   • Poštovani

    Gospodin Popović nije “napravio” tamo plaže, nego su plaže postojale na tom dijelu obale, i ranije. I kod hotela Delfin, i ispred hotela Park. Plaža kod hotela Delfin jeste bila uža i manja, nego što je to sad slučaj, ali je itekako postojala. Mislim da nema bijeljanina, da se nije bar dva puta tamo kupao. Takođe, betonska plaža kod hotela Park. Lično, moja omiljena. Nije bila sad nešto posebno uređena, obična betonska plaža, nekad je postojao i funkcionisao i tuš, nekad ne, ali je bila slobodna za sve. Isto omiljena među bijeljanima i kamenarcima. Igralo se “kockica”, vaterpolo se igrao, takmičenja u skokovima, i slično. Sad, nema više tu kupanja.. A kamione i kamione šuta je tu “surgano” u more, da se proširi plaža. Žali Bože. Ali važno je da mi znate mudrovati, i napisati u komentaru–“kupo”..

    5
    1
    • Sta je tu lose sto je neko popravio napravio plazu, ako je u zakupu sasvim je normalno da postoje pravila za kupace i ostale. Nije davno bilo dok su bile sli odne plaze da se na njih svasta radilo doruckoalo rucalo i veceralo, pa kad isjecu lubenicu i ostave sve na plazu koju niko nije cistio gledali smo svi to. A sad smeta sto neko ulozi i zavede red. Nije bitno jeli Cedo Zoran ili Marko.
     Vidim onu plazu islred igraca vise kako je ta slooda puna svega sto ne valja. Zato pustite ljude da ulazu i zavode red, bice nam svima bolje. Nema vise divljih plaza i prostora samo se treba navici kao na parking.
     Toliko moj nostalgicni Zorane

Ostavite komentar

*

code